دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
در لایحه منع خشونت خانگی علیه زنان چه گفته شده است آیا قانون میتواند از زنان حمایت کند
جرم انگاری اقسام خشونت خانگی
وقتی از خشونت در جامعه ایران صحبت می کنیم عموما تعاریف کلاسیک و فیزیکی آن به ذهن متبادر می شود. خشونت های غیرفیزیکی که مانند آزار و اذیت های جسمی قابل اندازه گیری نیستند، چندان به چشم نمی آیند و حتی توسط فرد خشونت دیده نیز به رسمیت شناخته نمی شوند. این در حالی است که پژوهش های متعددی نشان داده اند که خشونت روانی و کلامی آثار عمیق تر و طولانی تری بر روی زنان دارد. از جمله ابتکارات لایحه پیشنهادی به رسمیت شناختن انواع خشونت اعم از جسمی، روانی، جنسی، کلامی، اقتصادی و اجتماعی در کنار خشونت جسمی است. ماده یک لایحه پیشنهادی، خشونت خانگی را این گونه تعریف می کند: «هرگونه عمل آسیب رسانی، اعم از آزار جسمانی، روانی، جنسی، اقتصادی، اجتماعی و امثال آن و همچنین تهدید یا شروع به موارد یاد شده از طریق فعل یا ترک فعل که به دلیل جنسیت زن در یک رابطه خانوادگی و در محیط خصوصی، مجازی یا غیره رخ دهد». جرم انگاری جامع اقسام غیرفیزیکی خشونت، اقدامی مثبت در جهت شکل دادن به مفهوم جدیدی از خشونت در اذهان عمومی و ایجاد حساسیت نسبت به آن است.
در قوانین ایران خشونت خانگی تحت یک عنوان مستقل جرم انگاری نشده است و تنها مجموعهای از جرایم عمومی که متضمن نوعی رفتار خشونتآمیز اعم از جسمانی، روانی، جنسی و کلامی علیه شریک زندگی هستند، در نظر گرفته شده است. این رفتارها(از جمله توهین، افترا و سلب آزادی رفت وآمد، ضرب و جرح، نقص عضو و قتل و...) در قوانین کیفری به صورت عام و بدون توجه به اینکه در محیط خانه و خانواده و نسبت به شریک زندگی، فرزند یا والدین رخ دهد، جرمانگاری شده است. لایحه پیشنهادی با تعیین خشونت خانگی تحت عنوان مجرمانه مستقل، قدمی رو به جلو در راستای نشان دادن اهمیت موضوع و مقابله با این گونه جرایم است.
بسیاری موارد دیگرکه در لایحه پیشنهادی، تحت عنوان خشونت خانگی تعریف شده است، طبق قوانین کیفری فعلی ایران، جرم محسوب نمی شوند. برقراری رابطه جنسی بدون رضایت طرف مقابل یا با فرد زیر ۱۸سال و همچنین حاملگی افراد زیر ۱۸سال به عنوان مصادق خشونت جنسی عنوان شده اند. اما طبق قانون مدنی، تجاوز شوهر به همسر جرم نبوده و شوهر حق دارد هر زمان که اراده کند بدون رضایت همسر با او رابطه جنسی برقرار کند. به علاوه، حداقل سن ازدواج برای دختران در قانون ایران ۱۳سال در نظر گرفته شده اما به شرط موافقت پدر یا جد پدری و تشخیص دادگاه، بر اساس مصلحت کودک، قانون اجازه ازدواج برای کودکان زیر 13سال را نیز داده است. در لایحه پیشنهادی، محرومیت زنان از حضور در رویدادهای اجتماعی اعم از راه پیمایی ها و اشکال متفاوت حضور در جامعه، همچون تحصیل، اشتغال، فعالیت های مدنی و امثال آن در ذیل خشونت های اجتماعی تعریف شده است. در حالی که قانون مدنی، ریاست خانواده را برعهده مرد قرار داده است و مرد می تواند همسر خود را از حرفه یا صنعتی که مخالف مصالح خانوادگی یا حیثیت خودش یا زنش باشد، منع کند.
تاکید بر ضرورت تاسیس خانه های امن کارآمد
گاهی عوامل متعدد اقتصادی، اجتماعی، ایدئولوژیکی و قانونی، ترک کردن مردان خشونت گرا را برای بزه دیدگان دشوار می سازد. از وجه اجتماعی، قربانیان خشونت توسط خانواده و اطرافیان به سکوت و تمکین دعوت شده و در غیر این صورت با سرزنش یا احساس گناه مواجه می شوند. چرا که از الگوی مطلوب زنانگی که با سازش و مدارا گره خورده است، تخطی کرده اند. گاهی نیز خشونت دیده از ترس از دست دادن حضانت فرزندان، در برابر خشونت تسلیم می شود. تامین زندگی و نداشتن سرپناه نیز از وجه اقتصادی موجب تن دادن به رابطه خشونت آمیز است. وجوه برشمرده شرایطی ایجاد می کند که زنان خشونت دیده توانایی مقابله با این وضعیت را از دست داده و در چرخه ای از هراس، آسیب پذیری و انفعال به زیستن ادامه دهند. در بسیاری از کشورها خانه های امن غیردولتی که توسط سازمان های مردم نهاد تاسیس شده اند توانسته اند با رویکردی جنسیت محور، در آموزش و مشاوره به قربانیان خشونت، موفق عمل کنند. مدیرکل آسیب های اجتماعی سازمان بهزیستی چندین ماه پیش از تاسیس تعدادی خانه امن در سراسر کشور خبر داد. اما تجربه نشان داده است که خانه های امن دولتی، در زمینه حمایت از قربانیان خشونت چندان کارآمد نبوده اند. فصل دوم پیش نویس تدوین شده بر سازوکار تاسیس و اداره خانه های امن دولتی قابل دسترسی برای تمامی زنان در سرار کشور به همراه کلیه خدمات روان درمانی، حقوقی، مددکاری را به طور دقیق معین کرده و توانمندسازی روانی و اقتصادی خشونت دیده را مورد تاکید قرار داده است. این پیشنهادها می تواند در راستای اصلاح سیستم مدیریت و خدماتی خانه های امن، در کشور عمل کند.
طرح مساله خشونت خانگی در عرصه عمومی
از منظر ایدئولوژی خانواده در جوامع سنتی، خشونت در خانواده مساله ای خصوصی است و باید میان زن و شوهر حل و فصل شود، و نیازی به مداخله بهزیستی، پلیس و دادگاه ندارد. رجوع به دادگاه برای حل اختلافات و خشونت های خانگی، در تضاد با ارزش ها و تقدس خانواده قرار دارد و بی آبرویی محسوب می شود. نگاه مردسالار حاکم بر دستگاه قانون، خشونت فیزیکی و روانی توسط مردان را امری طبیعی تلقی می کند. بنابراین، گاه زنان خشونت دیده از طرف اطرافیان و ضابطان قضایی، به بازگشت به خانه و خانواده و تحمل وضعیت تشویق می شوند. فروکاستن آنچه در چارچوب خانه و خانواده رخ می دهد به امر شخصی، در واقع به بازتولید روابط قدرت در حوزه خصوصی منجر می شود. از این رو مبارزه با دیدگاهی که خشونت های خانگی را از دیگر جرایم خشونت بار از لحاظ درجه اهمیت متمایز می کند و جرایم واقع در حوزه خانگی را مساله ای خصوصی می داند، ضروری است.
البته به چالش کشیدن دوگانه سنتی عمومی-خصوصی به معنای نفی تفاوت میان عرصه های خصوصی و عمومی و یا فروکاستن ارزش امر خصوصی نیست. به این معنی هم نیست که تمامی رفتارها به طور یکسان تابع اعمال دولتی دانسته شود. بلکه به این معنی است که هر عملی را بالقوه انباشته از معنایی اجتماعی ببینیم. قدرت به شکل کوچک ترین رفتارهای سلطه آمیز، در نزدیک ترین روابط انسانی رخنه می کند. بنابراین مسائل شخصی و خانوادگی نباید از مباحث جمعی و عمومی کنار گذاشته شود. هرآنچه در خانه و یا حتی اتاق خواب میان مرد و زنی می گذرد، از مجالس قانونگذاری و میدان های جنگ پدید آمده و به نوبه خود آن ها را پدید می آورد.
در نتیجه خشونت خانگی نه مساله ای شخصی بلکه مساله ای عمومی/سیاسی است و باید در آن مداخله کرد. پیش نویس لایحه منع خشونت خانگی در این راستا، تاکید ویژه ای بر جدی گرفته شدن نشانه های خشونت نه تنها از طرف مراجع و ضابطین قضایی، بلکه توسط نهادهای مختلف از جمله وزارت بهداشت نیز دارد: «وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی باید به پزشکان تحت نظر خود تکلیف کند که در صورت مراجعه بزه دیده، موارد را حداکثر ظرف مدت 24ساعت به مراجع قانونی گزارش دهند. تبصره: استنکاف پزشک از انجام این وظیفه ضمانت اجرای انتظامی در پی خواهد داشت». از طرف دیگر، فرهنگ مقابله با خشونت در صورتی فراگیر خواهد شد که بستری فراهم شود که قربانیان بتوانند از آنچه بر آنان گذاشته صحبت کنند. کارزار منع خشونت خانگی از طریق جمع آوری، ثبت و انتشار روایات خشونت، به دنبال طرح مساله خشونت خانگی در عرصه عمومی است. گفت و گوی چهره به چهره، به خشونت دیدگان اعتماد به نفس می دهد تا داستان خود را بازگو و آن را از مرزهای خانه و خانواده به بیرون انتقال دهند و به مساله ای عمومی بدل کنند.
فراتر از جرم انگاری
حامیان رویکرد برقراری عدالت کیفری، بعضا دستیابی به حقوق قانونی و قضایی را تنها راهکار برای رسیدن به تغییرات اجتماعی به نفع گروه های سرکوب شده در جامعه(این مورد زنان خشونت دیده و یا زنان در معرض خشونت) خوانده اند. اما جرم انگاری خشونت خانگی، با وجود اهمیت بالایی که دارد، یگانه راه حل مقابله با این معضل نیست. چرا که دسترسی زنان به عدالت از طریق آگاهی بخشی ممکن می شود. مصوبات حقوقی هرگز نمی تواند به طور کامل با زیست روزمره تمامی اقشار یک جامعه مطابقت داشته باشد.
اگرچه از قدرت نمادین قانون و تاثیر آن در فرهنگ سازی وایجاد نرم های جدید اجتماعی نباید چشم پوشی کرد، جامعه مدنی نیز با آموزش و عمومی سازی موارد خشونت می تواند حول این مساله حساسیت ایجاد کند. همگام با تلاش برای تصویب قوانین جدید، فرهنگ مقابله با خشونت را فراگیرسازد و از طریق حساسیت زایی عمومی بر شیوه برخورد دستگاه قضایی با موضوع خشونت خانگی نیز تاثیر بگذارد و اجرای قوانین موجود را الزام آور سازد. فعالیت های کارزار منع خشونت خانگی در این راستا اهمیت پیدا می کند. چرا که توجه خود را به گفت وگوهای میدانی با طیف های زیادی از خشونت دیدگان معطوف ساخته و علاوه بر تصویب قانون جامع منع خشونت خانگی، با برگزاری کارگاه های مقابله با خشونت خانگی، انتشار مقاله و مصاحبه در این زمینه، انتشار و توزیع دفترچه مقابله با خشونت خانگی و... هدف آموزش عمومی و درگیر کردن افکار عمومی را دنبال می کند.
روزنامه قانون
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست