پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مجله ویستا

مواجهه با آثار هنری


مواجهه با آثار هنری

چرا افرادی از اثری هنری خوششان می‌آید و افراد دیگری خوششان نمی‌آید؟ ریشه تفاوت سلیقه در درک و دریافت لذت از آثار هنری کجا است؟ عادت‌ها و سلیقه‌های هنری ما چگونه شکل می‌گیرد؟ …

چرا افرادی از اثری هنری خوششان می‌آید و افراد دیگری خوششان نمی‌آید؟ ریشه تفاوت سلیقه در درک و دریافت لذت از آثار هنری کجا است؟ عادت‌ها و سلیقه‌های هنری ما چگونه شکل می‌گیرد؟ اینها پرسش‌هایی است که بخشی از پاسخ آنها را باید در تجربه افراد مختلف جست‌وجو کرد. در کنار تجربه مواجهه با آثار هنری، در بسیاری از کشورهای پیشرفته، آموزش‌هایی درباره چگونگی مواجهه با آثار نیز منتشر می‌شود. این کتاب‌ها در حوزه کتاب کودک و نوجوان ایران یکی از حوزه‌های فقیر است.

شما کمتر کتابی در این زمینه در ایران می‌بینید. کودکان و نوجوانان ایرانی، اگر از تصویرگری کتاب‌های کودک و نوجوان بگذریم، کمتر به شکلی آگاهانه با آثار برجسته هنری مواجه می‌شوند. ‌ موسسه چاپ و نشر نظر اخیرا دو کتاب در این زمینه منتشر کرده است که می‌توان امیدوار بود تا حدودی جای خالی این کتاب‌ها را پر خواهند کرد؛ <هنر راهی برای شناخت جهان> نوشته ورونیک آنتوان و آندرس با ترجمه مریم چوگانی و محمودرضا بهمن‌پور و <نگاه کن> با عنوان فرعی <زبان بدن در هنر> نوشته گیلیان ولف با ترجمه فاطمه کاوندی. در کتاب هنر راهی برای شناخت جهان، مولفان تلا‌ش می‌کنند با ارائه تصاویری مهم از دوره‌های مختلف تاریخی به مخاطب کودک و نوجوان نشان بدهند که این تصاویر چه کاربردی داشته‌اند.

در این کتاب بیشتر به کاربرد‌های غیرتزئینی آثار هنری پرداخته شده است. اهمیت این کتاب دقیقا در اینجا است که به خواننده کم سن و سال یا خواننده عام غیر متخصصش نوع مواجهه با آثار هنری را می‌آموزد و این آموزش به خاطر اینکه آثار هنری زیادی در کتاب ارائه شده است، به شیرینی بازدید از یک نمایشگاه هنری است. ‌ کتاب نگاه کن اما بیشتر به چگونگی کشف معنا از آثار هنری می‌پردازد. در این کتاب پس از ارائه فصل‌هایی درباره حالت‌های مختلف بدن انسان در آثار هنری در فصول نهایی چگونگی کشف معنا و تفسیر و تاویل آثار هنری به زبانی ساده برای کودکان و نوجوانان توضیح داده می‌شود. هر دو کتاب با کیفیتی عالی، کاغذ گلا‌سه و تصاویری رنگی منتشر شده است و آنها را به هرکس که کودک و نوجوانی در خانه دارد، پیشنهاد می‌کنیم.

علی‌اصغر سیدآبادی