چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

ایدرو پیشگام در جهانی سازی صنایع کشور


ایدرو پیشگام در جهانی سازی صنایع کشور

قانون سیاست های اجرایی اصل ۴۴ وظایف سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران را حمایت و سرمایه گذاری در صنایع نوین و پرریسک و مناطق کمتر توسعه یافته تعریف کرده است ایدرو در این راستا, بسترسازی برای رشد بخش خصوصی و حمایت از آن را جزو محور اساسی برنامه های خود قرار داده است

قانون سیاست‌های اجرایی اصل ۴۴ وظایف سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران را حمایت و سرمایه‌گذاری در صنایع نوین و پرریسک و مناطق کمتر توسعه یافته تعریف کرده است ایدرو در این راستا، بسترسازی برای رشد بخش خصوصی و حمایت از آن را جزو محور اساسی برنامه‌های خود قرار داده است. گزارش ذیل، فرازهایی از عملکرد سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران را در سال ۱۳۸۷ به تصویر کشیده است.

● توسعه سرمایه‌گذاری ایدرو

۱)توسعه سرمایه‌گذاری صنعتی

توسعه سرمایه‌گذاری صنعتی، با تاکید بر توسعه ظرفیت‌های بخش خصوصی و جلب مشارکت تشکل‌های غیردولتی و سرمایه‌گذاران خارجی در طرح‌های سرمایه‌گذاری از مهم‌ترین فعالیت‌های سازمان در سال‌های اخیر بوده است. به علاوه اجرای طرح‌های مصوب استانی سفرهای ریاست‌جمهور نیز ازاقدامات مهم در این سال‌ها محسوب می‌شود که با توجه به فرآیند به بهره‌برداری رسیدن طرح‌های سرمایه‌گذاری که فرآیند ۵-۳ساله است انتظار می‌رود نتایج طرح‌های جدید در سال‌های آینده قابل لمس باشد.

▪ طرح‌های سرمایه‌گذاری

از منابع سازمان/ شرکت‌های تحت پوشش:

فعال بودن ۵طرح با حجم سرمایه‌گذاری ۹/۵۴۶۸میلیارد ریال که اعتبار جذب شده این طرح‌ها از منابع سازمان تاکنون ۶/۹۴۰میلیارد ریال می‌باشد. به بهره‌برداری رسیدن ۳ طرح سرمایه‌گذاری با حجم ۹۴/۲۱۷میلیارد ریال از منابع سازمان/ شرکت‌های تحت پوشش سرمایه‌گذاری در ۲۱ طرح با مشارکت بخش خصوصی در دست اجرا بودن ۲۱ طرح سرمایه‌گذاری با اعتبار ۱۴/۸۴۲۱میلیارد ریال با مشارکت بخش خصوصی که مبلغ جذب شده جهت این طرح‌ها از منابع سازمان تاکنون بالغ بر ۱۸/۳۴۷میلیارد ریال می‌باشد. به بهره‌برداری رسیدن ۶ طرح سرمایه‌گذاری با حجم ریالی ۶۱/۲۳۶۱میلیارد ریال با مشارکت بخش خصوصی تبادل تفاهم‌نامه جهت ۱۴۰طرح در زمینه‌های مختلف صنعتی با پیش‌بینی سرمایه‌گذاری ۵۷۲۲۳میلیارد ریال با بخش خصوصی، تصویب ۱۱ طرح با حجم سرمایه‌گذاری ۰۷/۲۳۵۳۱میلیارد ریال با بخش خصوصی.

احداث کارخانجات تولیدکننده مصالح ساختمانی نوین، طرح احداث کارخانجات تولیدکننده مصالح ساختمانی نوین با هدف توسعه انبوه‌سازی واحدهای مسکونی با استفاده از فن‌آوری‌های نوین در سال ۱۳۸۶ از سوی دولت به سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران تکلیف شد. بر اساس مصوبه ابلاغی سازمان مکلف شد راسا و یا با مشارکت بخش خصوصی، حداقل ۳۰ واحد تولیدکننده ساختمان در ۳۰استان کشور ایجاد نماید. در ابتدای سال ۱۳۸۷مطالعات مرتبط انجام و پیشنهاد ارائه شده از سوی بخش خصوصی جمع‌آوری و نهایتا ۸۵تفاهم‌نامه با اعتبار ۱۹۸۶۶میلیارد ریال با بخش خصوصی مبادله شد.

۲)عملکرد توسعه سرمایه‌گذاری در صنایع پیشرفته

ایجاد و توسعه طرح‌های قابل سرمایه‌گذاری در قالب انجام فعالیت در حوزه‌های گسترش کارآفرینی، گسترش نوآوری، ایجاد و توسعه مراکز کسب و کار کوچک (SBDC) و ارتقای R&D در شرکت‌های تحت پوشش، دنبال می‌شود.

انعقاد جهت ۳۶پروژه پژوهشی با اعتباری بالغ بر ۳۶/۵۵میلیارد ریال به شرح زیر:

انعقاد ۱۹قرارداد کارآفرینی با اعتباری بالغ بر ۶۵/۳۳میلیارد ریال.

انعقاد ۷ قرارداد در زمینه R&D شرکت‌های تحت پوشش با اعتباری بالغ بر ۹/۱۳میلیارد ریال.

انعقاد ۱ قرارداد نوآوری با اعتبار ۷۵/۰میلیارد ریال.

انعقاد ۹ قرارداد در مراکز SBDC با اعتباری بالغ بر ۰۶/۷میلیارد ریال.

فعال بودن ۸۱پروژه پژوهشی با اعتباری معادل ۵۶/۱۰۰میلیارد ریال و خاتمه یافتن ۲۹ پروژه با اعتبار ۹۵/۲۶میلیارد ریال. کل مبالغ پرداختی بابت این پروژه‌ها بالغ بر ۹۲/۴۰میلیارد ریال است.

تبادل ۲۳تفاهم‌نامه همکاری با مراکز دانشگاهی در استان‌های کشور (دانشگاه‌های باهنر کرمان، ارومیه، بوعلی سینا، علوم پزشکی همدان، شهرکرد، دانشگاه‌های تبریز، سمنان و کاشان و ... )و انعقاد قرارداد برای ۵طرح.

▪ تدوین مدل مفهومی فرآیند تجاری‌سازی فعالیت‌های پژوهشی.

در دست اجرا بودن ۱۹ طرح سرمایه‌گذاری در صنایع پیشرفته با اعتباری بالغ بر ۷۵/۱۶۴۰میلیارد ریال. کل اعتبار جذب شده این طرح‌ها از منابع سازمان تاکنون بالغ بر ۹۵/۲۰۵میلیارد ریال بوده که ۰۳۶/۳۳میلیارد ریال آن طی نه ماهه سال ۱۳۸۷هزینه شده است.

به بهره‌برداری رسیدن ۴ طرح با حجم سرمایه‌گذاری ۹/۱۶۸میلیارد ریال.

تبادل ۱۳تفاهم‌نامه جهت اجرای طرح‌های سرمایه‌گذاری و تهیه و تدوین ۲۰طرح سرمایه‌گذاری با مشارکت بخش خصوصی.

تصویب ۸طرح با اعتبار ۰۷/۶۰۲میلیارد ریال که شامل افزایش سرمایه ۵طرح به میزان ۴۴/۲۶میلیارد ریال است. از مجموع این طرح‌ها ۴ طرح با مشارکت شریک خارجی است.

▪ گسترش پروژه‌های صنعتی

اهمیت حضور پیمانکاری‌های عمومی در افزایش توان اجرای پروژه‌های بزرگ صنعتی، به کارگیری ظرفیت‌های خالی کشور و ایجاد فرصت‌های شغلی از یک سو و محدود بودن تعداد شرکت‌های پیمانکاری عمومی در کشور از سوی دیگر، موجب شده سازمان ایجاد و توانمند کردن شرکت‌های پیمانکاری عمومی با مشارکت بخش خصوصی و شرکت‌های معتبر خارجی را در زمره مهم‌ترین اهداف خود قرار دهد.

شرکت در مناقصه بخش‌های نفت، گاز و پتروشیمی، صنایع ریلی و صنایع نیروگاهی و سایر جمعا به مبلغ ۹/۱۴۲۱میلیون دلار.

عقد قرارداد پروژه‌های توسعه واحد نمک‌زدایی مارون ۳، تعمیر و بازسازی سکوهای فروزان، احداث واحدهای مایع‌سازی گاز در پروژه IRAN LNG، احداث ایستگاه واحد پیش تراکم کارخانه گاز و گاز مایع ۹۰۰به صورت EPC، انجام خدمات امکان‌سنجی و بررسی فنی و اقتصادی کارخانه‌های تولید پیچ و مهره و اسکلت فلزی و طراحی و نظارت بر پروژه طرح توسعه مجتمع تولید دخانیات گیلان جمعا به ارزش ۵۶/۱۲۶۹میلیون دلار. تکمیل و تحویل ۳۶پروژه پیمانکاری در زمینه‌های مختلف صنعتی با حجم اعتباری معادل ۱۹۹۷۷میلیارد ریال و ۲۳۴۸هزار دلار. در دست اجرا داشتن ۱۰۸پروژه پیمانکاری با اعتباری بالغ بر ۷۶/۷۵۳۹۷میلیارد ریال و ۴/۷۹میلیون دلار. تشریح عملکرد سازمان در پروژه پارس جنوبی: فاز ۶ و ۷ و ۸

این پروژه از دو بخش دریایی و خشکی تشکیل شده است. هدف از اجرای بخش خشکی، بهره‌برداری از ظرفیت روزانه سه‌میلیارد فوت مکعب گاز منطقه عسلویه و تولید یک‌میلیون تن LPG در سال و ۱۲۰هزار بشکه مایعات نفتی در روز می‌باشد.

در پایان سال ۱۳۸۰ سازمان با شرکت‌های TOYO، JGC و DAELIM کنسرسیومی تشکیل داده و برنده مناقصه بخش خشکی این پروژه شد. در اردیبهشت ماه سال ۱۳۸۲ قرارداد مربوطه مابین شرکت پتروپارس و کنسرسیوم به مبلغ ۷۷/۱میلیارد دلار منعقد گردید. این پروژه طی ۹ماهه سال ۸۷ خاتمه یافته است.

▪ فاز ۱۷ و ۱۸

هدف از اجرای این پروژه بهره‌برداری از ظرفیت روزانه دومیلیارد فوت مکعب گاز میدان پارس جنوبی و تولید روزانه حدود یک‌میلیارد و هفتصد و پنجاه هزار فوت مکعب گازشیرین برای انتقال به شبکه سراسری گاز می‌باشد.

سازمان با شرکت‌های «مهندسی و ساخت صنایع نفت و مهندسی» و «ساخت تاسیسات دریایی» کنسرسیومی را تشکیل داده و برنده مناقصه مربوط شد. در اسفند ماه ۱۳۸۴ قرارداد مربوطه بین شرکت ملی نفت ایران و کنسرسیوم یاد شده از سازمان رهبری آن را عهده‌دار است منعقد گردید. مبلغ قرارداد این پروژه ۰۵/۲میلیارد دلار است.

پیشرفت فیزیکی این پروژه تا پایان دوره مورد گزارش ۸۵/۱۱درصد می‌باشد.

▪ بهره‌برداری و نوسازی صنایع

سازمان گسترش و نوسازی صنایع با آرمان «پیشگام در جهانی‌سازی صنایع کشور» بر دو مقوله جذب و ارتقای تکنولوژی و دانش فنی و صادرات به بازارهای هدف بر مبنای یک رابطه استراتژیک با صنایع جهانی تاکید دارد. این سازمان می‌کوشد شرکت‌های تحت پوشش خود را در زمینه استقرار سیستم‌های مدیریتی در راستای ارتقای سطح کمی و کیفی یاری دهد.

▪ صنایع خودرو:

سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران به عنوان عمده‌ترین سهامدار صنعت خودروسازی کشور، درچارچوب سیاست‌های راهبردی تدوین شده، افزایش حجم تولید و اقتصادی‌تر شدن تولیدات، ارتقای فن‌آوری، به‌روز نمودن محصولات و نهایتا منطقه‌ای و جهانی شدن صنعت خودرو را هدف قرار داده است و اقدامات قابل توجهی نیز در این زمینه به عمل آورده است.

در نه ماهه اول سال جاری ۷۰درصد از برنامه تولید سواری و وانت و ۴۴درصد از برنامه‌های تولید کامیون و کامیونت ۴۱درصد از برنامه‌های تولید مینی‌بوس و اتوبوس محقق شده است.

▪ توسعه صادرات

با توجه به تاکیدی که بر گسترش صادرات غیرنفتی وجود دارد، سازمان استراتژی توسعه صادرات را به منظور حضور در بازارهای بین‌المللی و در راستای آرمان پیشگام در جهانی‌سازی صنایع کشور در سال ۱۳۸۷ دنبال کرده است. راهبری شرکت‌ها برای بهره‌برداری از فرصت‌های صادراتی و توسعه بازار محصولات با تاکید بر صنعت خودرو نیز از جمله برنامه‌های سازمان در این خصوص است.

▪ صنایع دریایی

وجود ایران بر سر راه ترانزیت کالا از بازارهای جهانی به آسیای میانه و بالعکس یکی از مزایای بسیار مهمی است که در صورت کمک به حل مشکلات موجود، نوید آینده روشنی را برای صنایع حمل‌ونقل دریایی می‌دهد. عمده فعالیت در خصوص صنایع دریایی در زیربخش‌های تولید شناور و سازه‌های دریایی و تعمیرات مربوطه بوده است.