جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

آشنایی با پنتیوم ۴


آشنایی با پنتیوم ۴

اینتل در واقع AMD را با شلیک «Pentium ۴ » به زانو درآورد «Pentium ۴» واقعاً انقلابی در تاریخ پردازنده ها به حساب می آید

اینتل در واقع AMD را با شلیک «Pentium ۴ » به زانو درآورد. «Pentium ۴» واقعاً انقلابی در تاریخ پردازنده ها به حساب می آید. پردازنده ای واقعی که نه تنها به دلیل قابلیت هایش تا مدت ها در صحنه خواهد بود (از سال ۲۰۰۰ میلادی تا امروز) بلکه باعث باز شدن درهای زیادی در طراحی پردازنده ها نیز شد.

«Pentium۴» براساس معماری جدید «NetBurst» طراحی شده بود. به گفته اینتل این معماری «نوین» از چهار بخش تشکیل شده است: تکنولوژی پردازش موازی فوق لوله ای (Hyper Pipelined Technology)، موتور اجرایی سریع (Rapid Execution Engine)، حافظه نهان ردیاب اجرا (Execution Trace Cache) و گذرگاه های چهار مگاهرتزی. توضیحات بیشتر این اصطلاحات در سایر مقالات سایت میکرورایانه آمده است.

پردازنده های Pentium ۴ با استفاده از سوکت ۴۲۳ به مادربرد متصل می شدند. یکی از دلایلی که اینتل از این تکنولوژی برای اتصال پردازنده به مادربرد استفاده کرده بود، نگهدارنده های خنک کننده (Heat sink) پردازنده بود. این نگهدارنده ها مانع آسیب رسیدن به تراشه پردازنده هنگام جا زدن خنک کننده می شدند. البته این سوکت ها زیاد دوام نیاوردند. نسل بعدی این سوکت ها یعنی سوکت ۴۷۸ انتخاب بعدی اینتل بود که به همگان معرفی کرد.

البته همان طور که می دانید Pentium ۴ اینتل کمی گران است. از آنجایی که هسته تراشه Pentium ۴ کمی بزرگ است هزینه تولید هر پردازنده زیاد می شود. به همین دلیل اینتل سعی کرد با به کارگیری تکنولوژی۰/۳۱ میکرونی «Northwood» به جای تکنولوژی ۰/۸۱ میکرونی «Willamette» تراشه های کوچکتر و در نتیجه ارزانتر و بیشتری تولید کند.

تراشه های «Northwood» به جای ۲۵۶ کیلوبایت Cache که در Athlon XP ها به کار رفته بود، ۵۱۲ کیلو بایت Cache سطح دوم داشتند که این مسئله هم در بزرگ شدن هسته پردازنده بی تاثیر نبود.

سرانجام پردازنده های Prescoot , pentium ۴ با حافظه توسعه یافته (Extended Memory) و با استفاده از فناوری ۶۴ بیتی روانه بازار می شوند .

هرچند که در حال حاضر امکان خرید این پردازنده ها تنها از طریق خرده فروشی میسر می باشد. اما کارشناسان ابراز امیدواری می کنند با خرید خط تولید EM۶۴T مخصوص ساخت چیپ ستهای ۶۴ بیتی مورد استفاده درسیستم های رومیزی در ژاپن توسط شرکت اینتل، بزودی این محصولات بی نظیر در بازار سایر کشورها نیز وارد شود .

سایت ژاپنی Akiba PC Hotline نیز در گزارشی اعلام داشته است، برخی فروشگاهها در شهر توکیوی ژاپن کار فروش CPU های پنتیوم ۴ اینتل مدل های ۳.۲۰F ، ۳.۴۰F ، ۳.۶۰F و ۳.۸۰F با تکنولوژی EM۶۴T را آغاز کرده اند. بسته بندی این چیپ ستها در جعبه های سیاه و سفید صورت می گیرد و مخصوص استفاده در سرورهای تک پردازنده و رایانه های شخصی و خانگی می باشند .

پردازنده های جدید اینتل pentium ۴ که با عنوانEM۶۴T شناخته می شوند بر روی مادر برد هایی بر پایه چیپ ست سری i۹۱۵ و i۹۲۵ نصب می شوند .

اینتل نمونه جدید تراشه Pentium ۴ را که هدف از طراحی آن تقویت رایانه های شخصی به عنوان دستگاه صوتی تصویری و سیستم های ویرایش عکس و ویدیو است، عرضه کرده است. تراشه های تازه Pentium ۴ که Prescott نامیده می شود، علاوه بر عملکرد بهتر در زمینه های صوتی و تصویری، در امور مهندسی و علمی نیز قابلیت های گسترده تری دارند. تراشه جدید همچنین حافظه بیشتری دارد و برای اجرای متفاوت دستورات، تغییراتی در آن داده شده است تا عملکرد آن تقویت شود بر اساس تخمین کارشناسان اینتل، انتظار می رود شرکت های تولید رایانه های شخصی فروش دستگاه های مجهز به Prescott را فورا آغاز کنند.

تغییراتی که اینتل در نحوه تولید تراشه تازه در نظر گرفته است شامل اصلاح سیلیکونی است که این تراشه از آن ساخته می شود تا خاصیت رسانایی آن بهبود یابد. اینتل همچنین برای جلوگیری از نشت جریان های الکتریکی میان عناصر مختلف, از مواد جدیدی برای تولید این تراشه استفاده می کند.

علاوه بر آن Prescott از جمله نخستین تراشه هایی است که قطر عناصر آن تنها به ۹۰ نانومتر (یک میلیاردم متر) می رسد. (قطر عناصر تراشه های قبلی Pentium ۴ برابر ۱۳۰ نانومتر است.)

اینتل با استفاده از این قابلیت سعی کرده است عناصر بیشتری را در تراشه تازه بگنجاند تا حجم حافظه آن دو برابر شود سرعت تراشه Prescott از سلسله قبلی تراشه های Pentium ۴ که به نورتوود موسوم بود فراتر خواهد رفت. سرعت نخستین تراشه های Prescott دو و هشت دهم گیگاهرتز و سه و دو دهم گیگاهرتز خواهد بود و نمونه سریع تر آن که سه و چهاردهم گیگاهرتز است در آینده نزدیک عرضه خواهد شد. در این زمینه مقالات دیگری در تالار گفتگوی سایت میکرورایانه موجود است.

سرعت نمونه های بعدی Prescott که در پایان امسال وارد بازار خواهد شد چهار گیگاهرتز خواهد بود.گفتنی است از جمله دیگر تغییراتی که اینتل در نحوه ساخت این تراشه اعمال کرده است امکان افزایش تدریجی سرعت آن بدون دستکاری ساختار اساسی تراشه Pentium ۴ است .

گردآورنده و نویسنده : بهار یاوری

تدوین و آماده سازی : همکاران سایت میکرو رایانه