دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
چه مدادی بخریم
با آغاز سال تحصیلی، بازار خرید لوازمالتحریر هم داغ میشود. ملاک پدر و مادرها برای انتخاب وسایلی که باید توی کیف و کوله مدرسه قرار بگیرد به طور معمول به قیمت و دوام و رنگ و لعاب وسایل مربوط میشود. اما لازم است هنگام خرید لوازمالتحریر به سلامت و ایمنی دانشآموزان هم توجه کرد. این بار شما را با «مداد»، عضو ثابت خریدهای دانشآموزی آشنا میکنیم و در این باره اطلاعات بیشتری در اختیارتان قرار میدهیم....
● تاریخچه تولید مداد
مردم در روم باستان با کمک یک میله ظریف سربی روی پاپیروس مینوشتند که ردی کمرنگ ولی خطرناک از خود به جای میگذاشت. در زمان ملکه الیزابت اول استفاده از سرب برای نوشتن کنار رفت زیرا در بخشی از شمال انگلستان مردم حین حفاری ماده سیاه رنگ سختی را یافته بودند که اثری سیاهتر از سرب بر جای میگذاشت.
این ماده سیاهرنگ که گرافیت نامیده میشد از معدن استخراج و به لندن فرستاده میشد. در لندن گرافیت را به صورت ورقههای مسطح میبریدند و بعد این ورقهها را به صورت میلههای باریک با لبه گرد درآورده و درون چوب میگذاشتند.
چند سال بعد یک سرباز فرانسوی راه تازهای برای ساخت مداد یافت. او گرافیت آسیاب شده را با گل نرم و آب مخلوط کرد و به صورت میلهای نازک درآورد و حرارت داد تا محکم و سفت شود. این مداد بهتر از مدادهای قبلی بود. نه تنها سفتتر و محکمتر بود بلکه رنگ آن کمرنگتر و نوشته حاصل از آن خواناتر بود.
امروز برای ساخت مداد گرافیت را میسایند تا کاملا به صورت پودر درآید بعد یک خاک کاملا مرغوب مانند رس چرب بدون اکسید آهن را انتخاب کرده و آن را میشویند و با گرافیت مخلوط میکنند و در ماشین پرس قرار میدهند تا همانند خمیر شود و از لولههای دستگاه بیرون بیاید. این مخلوط پرس شده را در فضایی گرم و خشک قرار میدهند و بعد بعضی از آنها را در موم میغلتانند تا نرمتر شوند و به اصطلاح مداد نرم که پررنگتر است به دست آورند. درنهایت چوب درختانی نظیر کاج یا سرو خمرهای را به صورت لایههای نازک میبرند، میان آنها را شیار میدهند و مغز مدادها را درون آن شیارها میگذارند. به این صورت چند مداد چسبیده به هم به دست میآید.
مدادها را با ابزار مخصوصی از هم جدا کرده و شکل میدهند، پرداخت کرده، رنگ میزنند و روانه بازار میکنند...
● توصیههای خرید
▪ در هنگام خرید مداد باید به این نکات توجه کرد:
درباره جنس مداد بهتر است هسته درونی آن نه آنقدر نرم باشد که در هنگام نوشتن با کمترین فشاری خرد شود و نه آنقدر زبر و سفت باشد که به کاغذ صدمه بزند و نیاز به فشار بیش از حد دست داشته باشد. به این موضوع نیز توجه داشته باشید که مغز مداد نباید دارای مواد سمی و خطرناک یا سرطانزا باشد. زیرا کودکان به طور معمول مداد را به دهان میبرند و وجود برخی محتویات و ترکیبات سمی میتواند سلامت آنها را به خطر بیندازد. در نتیجه بهتر است از مدادهای دارای استانداردهای ایرانی یا جهانی استفاده نمود.
پوسته بیرونی مداد از جنس چوب است که در برخی موارد میتواند ایجاد حساسیت کند. حتی رنگ روی این پوسته نیز میتواند آلرژیزا باشد. پس توجه داشته باشید در صورت بروز هر گونه خارش و تغییر رنگ پوست به این موضوع توجه کنید.
به این نکته نیز توجه کنید که روی پوسته باید مارک کارخانه تولیدکننده حک شده باشد. کارخانههایی که دارای علامت استاندارد هستند چوبها را طی یک سری مراحل در درجه حرارت بالا قرار میدهند و بدینترتیب چوب از کلیه قارچها و میکروبها و انگلها و تخمحشرات پاک میشود. این موضوع به ویژه در سلامت کودکانی که عادت دارند ته مداد را به دهان ببرند مهم است. اما این نکته را فراموش نکنید که مدادهایی که در بافت چوبشان میکروب و قارچ وجود ندارد هم به دلیل تماس با دست ممکن است موجب انتقال میکروبها شوند و نباید در دهان قرار بگیرند.
در هنگام خرید به شکل و اندازه مداد نیز توجه کنید. بیشتر مدادها به شکل گرد تهیه میشوند در صورتی که مدادها با ظاهر چندوجهی مناسبتر بوده و راحتتر در دست جای میگیرند. البته مدادهای چندوجهی تیز را انتخاب نکنید چون روی انگشتان جا میاندازند، قطر مداد را نیز مورد توجه قرار دهید. اگر قطر مداد خارج از استاندارد و خیلی کم یا خیلی زیاد باشد میتواند به انگشتان یا برخی عضلات دست فشار وارد کند.
▪ نکتههای ایمنی
ـ در هنگام استفاده از مداد باید این نکات ایمنی را به کودکتان یادآور شوید:
نوک تیز مداد در حواسپرتی یا شیطنتها و شوخیهای کودکانه برای عضو آسیبپذیری مانند چشم بسیار خطرناک است. بهتر است مراقب باشیم که نوک مداد کودکان خیلی تیز نباشد و آموزشهای لازم را هنگام استفاده از آن به فرزندمان بدهیم. برخی از کودکان عادت دارند هر دو سر مداد را بتراشند، این کار نیز بسیار خطرناک است و هر حرکت ناگهانی و غیرقابل پیشبینی میتواند سبب فرو رفتن مداد در چشم شود.
مدادهای بلند فانتزی نیز خطرناکاند. انتهای این مدادها بسیار به چشم نزدیک است و ممکن است سبب آسیبهای جدی چشم در کودکان شود. فراموش نکنید این مدادها جنبه تزیینی و دکوری دارند.
برخی والدین ترجیح میدهند به جای مدادهای چوبی معمولی از مداد اتود استفاده کنند. لازم است بدانید گرچه نحوه استفاده از اتود سادهتر از مداد است اما اتودها وزن زیادی دارند که برای نوشتن کودکان مفید نیست. در ضمن ته آنها در پوشی دارد که به راحتی برداشته میشود و چون کودکان عادت دارند مداد را به دهان ببرند ممکن است غفلتا درپوش را قورت داده و دچار مشکلات تنفسی و حتی خفگی شوند.
درصورتی که فرزند شما عادت دارد مداد را روی کاغذ فشار دهد مداد نرم برای او تهیه و سعی کنید این عادت را از سر او بیندازید. تاندونهای دست در صورت فشار دادن قلم روی کاغذ دردناک و ملتهب میشوند که این امر نشانه بروز سندروم تونل کارپ است.
● مداد و مشکل نوشتن در فضا
هنگامی که ناسا برنامه فرستادن فضانوردان به فضا را آغاز کرد، با مشکل کوچکی روبرو شد. آنها متوجه شدند که خودکارها در فضای بدون جاذبه کار نمیکنند. جوهر خودکار به سمت پایین جریان پیدا نمیکند و روی سطح کاغذ نمیریزد. محققان آمریکایی برای حل این مشکل شرکت مشاورین اندرسون را انتخابکردند و بررسیها و تحقیقات در این زمینه را آغاز کردند. این تحقیقات بیش از یک دهه طولکشید و برای انجامش حدود ۱۲میلیون دلار هزینه صرف شد. درنهایت آنها خودکاری طراحی کردند که در محیط بدون جاذبه مینوشت، زیر آب کار میکرد، روی هر سطحی حتی کریستال مینوشت و از دمای زیرصفر تا ۳۰۰ درجه سانتیگراد کار میکرد.
اما جالب است بدانید روسها برای حل این مشکل از روش سادهتری استفاده کردند. آنها برای نوشتن در فضا از مداد استفاده کردند!
● نحوه صحیح در دست گرفتن مداد
از جمله مسایلی که سبب میشود دانشآموزان بدخط باشند، نحوه غلط گرفتن مداد در دست است. مداد باید میان انگشتان به صورت آزاد و راحت قرار بگیرد و انگشتان نباید هیچ فشاری بر آن وارد کنند. بهترین روش برای گرفتن قلم قرار دادن آن میان انگشتان شست و نشانه و تکیه آن بر انگشت میانه است. توجه داشته باشید که انگشت شصت و اشاره نباید خمیدگی زیادی پیدا کنند و مداد باید در امتداد انگشت اشاره قرار بگیرد. مداد باید به گونهای در دست قرار بگیرد که انگشتان روی بخش رنگی مداد باشد نه روی قسمت تراشیده و مخروطیشکل تا کاملا به نوک مداد و صفحه دفتر تسلط کافی داشته باشد. در صورتی که فرزند شما در گرفتن مداد مشکل دارد میتوانید از گیرههای پلاستیکی مداد کمک بگیرید. این گیرهها روی مداد متصل میشوند و شکل ارگونومیک آن نحوه قرار گرفتن انگشتان روی مداد را تصحیح میکنند. همچنین این گیرهها مانع از فشار دادن دست روی مداد و بروز دردهای تاندونی میشوند.
● چند توصیه برای والدین
کودکان از سن یک تا دو سالگی مداد را در دست گرفته و خطخطی میکنند، در سن دو سالگی جذب مدادهای رنگی میشوند و در ۴ سالگی از قدرت تخیل خود برای نقاشی کمک میگیرند.
استفاده از مداد رنگی به کودک این امکان را میدهد تا از دستانش در هماهنگی حرکتی دقیق که لازمه به کار بردن ابزار است استفاده کند.
کاغذهای باطله را در اختیار کودک قرار دهید تا خطخطی کنند. او را آزاد بگذارید تا هر طور که میخواهد خطخطی کند. در این زمان لازم نیست طرز صحیح گرفتن مداد را به او آموزش دهید. اجازه بدهید با هر دست که مایل است مداد را بگیرد، مشت کند یا با هر دو دست نگه دارد. در صورت مجبور کردن او به گرفتن شکل خاصی از مداد ممکن است او دچار ناراحتیهای روانی یا حتی لکنتزبان شود. آموزش طرز گرفتن صحیح مداد در دست را با رفتن کودک به پیشدبستانی آغاز کنید.
● خصوصیات یک مداد استاندارد
ـ مقطع یک مداد را نگاه کنید، مغز باید کاملا در وسط قرار گرفته باشد و به اطراف منحرف نباشد زیرا نوک چنین مدادهایی مدام میشکنند.
ـ وقتی یک مداد را میتراشید باید تراشهها کاملا با هم متصل و یکنواخت باشد.
ـ مغز مداد باید کاملا به چوب و پوسته بیرونی چسبیده باشد و وقتی مداد را میتراشید ورقه چوب و مغز از هم جدا نشوند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست