شنبه, ۱۶ تیر, ۱۴۰۳ / 6 July, 2024
مجله ویستا

ذائـقـه فـرزنـدمـان را چـگـونـه شـکـل بـدهـیـم؟


ذائـقـه فـرزنـدمـان را چـگـونـه شـکـل بـدهـیـم؟

اگر مادری بتواند در آغاز تغذیه تکمیلی، کودک را با روش سیستماتیک بار بیاورد، قطعا فرزندش در بزرگسالی با میل بیشتری به مصرف انواع گروه‌های غذایی روی خواهد آورد. در بسیاری از …

اگر مادری بتواند در آغاز تغذیه تکمیلی، کودک را با روش سیستماتیک بار بیاورد، قطعا فرزندش در بزرگسالی با میل بیشتری به مصرف انواع گروه‌های غذایی روی خواهد آورد. در بسیاری از موارد، دادن چیپس، پفک و شکلات برای ابراز محبت، باعث ایجاد رفتارهای غلط تغذیه‌ای در کودک می‌شود و او را از مسیر سلامت منحرف می‌کند...

اگر مادری سعی کند از همان ابتدا با توجه به سن کودک، او را به مصرف موادغذایی‌ای نظیر انواع سبزی خام و پخته عادت دهد، کودک میل بیشتری به مصرف این موادغذایی نشان می‌دهد و در نتیجه از نظر جسمی سالم‌تر خواهد بود و رشد خوبی هم خواهد داشت. متاسفانه در حال حاضر بسیاری از والدین از همان ابتدا به نوزادی که ۶ یا ۸ ماه بیشتر ندارد پفک یا چیپس می‌دهند و با این کار عادت‌های غلط تغذیه‌ای را در او نهادینه می‌کنند. اگر کمی به اطراف خود نگاه کنید، متوجه می‌شوید بیشتر کودکان به جای نوشیدن آبمیوه طبیعی یا آب خالص یا مصرف غذاهای خانگی به خوردن سوسیس، کالباس، پیتزا و نوشابه عادت دارند. اگر می‌خواهید فرزندتان انواع موادغذایی مفید نظیر سبزی‌های مختلف را بخورد، باید به این مساله توجه داشته باشید که نباید به زور این کار را انجام دهید زیرا تحمیل‌ و اجبار باعث می‌شود تا آخر عمر از این غذاها منزجر شود و آنها را مصرف نکند.

فراموش نکنید ایجاد علاقه و انگیزه برای افزایش میل و رغبت کودک در خوردن برخی از موادغذایی نقش موثری دارد. هر کودکی به یک یا چند غذا علاقه خاصی دارد و می‌توانید برای علاقه‌مندکردن او به خوردن سبزی‌ها، سبزی‌هایی مانند جعفری، گشنیز و شوید را در کنار غذاهای موردعلاقه‌اش بگذارید یا آنها را ساطوری کنید و روی غذا بریزید. البته بهتر است از مقدار کم شروع کنید و یکباره سعی نکنید رفتارها را تغییر دهید چون ممکن است کودک از خوردن غذاهایی هم که دوست دارد، خودداری کند. توجه کنید تا دریابید کودک به سبزی خام علاقه دارد یا پخته. برخی کودکان، از خوردن سبزی بخارپز شده لذت بیشتری می‌برند. می‌توانید سالادی تهیه و سبزی‌ها را در آن به صورت تکه‌های ریز خرد کنید و در ظرفی کوچک کنار غذای فرزندتان بگذارید. البته برخی والدین با این تصور که سبزی‌ها آلوده‌اند، آنها را از برنامه غذایی کودک برای همیشه حذف می‌کنند درحالی که همه سبزی‌ها آلوده نیستند.

آلودگی سبزی‌ها چند نوع هستند و آلودگی‌های میکروبی و انگلی را می‌توان با راه‌حلی ساده (شستن سبزی‌ها با آب و شوینده مناسب) از بین برد. گرچه آلودگی سبزی‌هایی که در فاضلاب پرورش یافته‌اند، نمی‌توان رفع کرد، اما چرا باید بعد منفی مساله را در نظر گرفت، آن هم درحالی که می‌توان به دنبال راه‌حل بود و گره‌گشایی کرد نه اینکه گره‌ای به مشکلات افزود و با حذف سبزی از برنامه غذای کودک، او را در معرض آسیب‌های احتمالی ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی، دیابت و فشارخون قرار داد. یادتان باشد مصرف سبزی نه‌تنها می‌تواند انواع املاح و ریزمغذی‌های مختلف را به مصرف‌کننده برساند، بلکه حاوی آنتی‌اکسیدان‌های فراوانی است که از بروز سرطان پیشگیری می‌کنند.

دکتر سیدضیاءالدین مظهری

استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران