دوشنبه, ۲۴ دی, ۱۴۰۳ / 13 January, 2025
کشتی نجات عراق
همواره در نقاط عطف تاریخ یا تغییر و تحولات بزرگ ملتها رویکردی ناخواسته به جانب رهبرانی داشتهاند که منطق تاریخ را بخوبی دریافته و با نحوه تعامل با آن آشنا بودهاند. به جرات میتوان گفت، همین رهبران بودهاند که توانستهاند کشورهای خود را از سرگردانی و گمراهی نجات دهند و به تنهایی آنها را به ساحل امن هدایت کنند.
رهبری یک ویژگی و موهبت اتفاقی نیست که یکباره به آدمی داده شده باشد، بلکه عمل راهبری نوعی اشراف بر آینده است. رهبران واقعی مردانی ساده و بیپیرایهاند که از قدرت و توانایی اقناع دیگران برخوردارند و میتوانند براحتی و به صورت خودکار با دیگران ارتباط برقرار کنند. آنها از موهباتی چون تامل، اندیشه، نوآوری، ابداع، برنامهریزی، سازماندهی و راهبری برخوردارند.
در یک کلام باید گفت رهبران واقعی منبع اطمینان و امنیت مردم هستند، زیرا مرد لحظات سخت و تصمیمگیری در لحظات دشوارند.هربار فرصتی دست دهد و به عراق بروی و زیارتی از نجف کرده یا دیدار و گفتوگویی با نمایندگان مرجع بزرگ شیعه آیت الله سیستانی داشته باشی، احساس میکنی عراق و همه عراقیها در امن و امان هستند، با این که بر سر آنها هنوز خیل عظیمی از چالشهای بزرگ و خطرناک وجود داشته باشد.
این باور از گذشته وجود داشته و همچنان وجود دارد که حضرت آیتالله سیستانی یک کشتی نجات برای عراق در مراحل سخت و سرنوشتسازی است که این کشتی در حال گذار از آن است. در عراق کسی را نمیتوان یافت که منکر این امر شود. گذر از دیکتاتوری با آن همه ظلم و ستم و حماقت و سوءاستفاده و تکبر و پای گذاشتن به دموکراسی و به دست گرفتن حق تعیین سرنوشت و آینده خود کار دشواری است و به همان اندازه که این کار نیازمند حکمت، اندیشه، تامل، اتحاد و یکپارچگی کشور است، مردان قوی و قدرتمند نیز احتیاج دارد.
عراق نیازمند موضع شجاع و حکیمانهای است که کشور را از آشوبها و هرج و مرجهای بیهوده خارج و به زندگی و حیاتی آزاد و شرافتمند به دور از تمام نزاعهای قومی، مذهبی، نژادی و طایفهای خانمان برانداز رهنمون کند و از حضرت آیت الله سیستانی و مردان مخلص و وفاداری که در محضر او خدمت میکنند،مواضع تاریخیبیشماری دیده شده که بیانگر حکمت والای ایشان و یارانش حتی در کوچکترین مسائل و قضایا در تمام مراحل سرنوشتساز عراق بوده و جامعه را تضمین و اصلاح خطمشیهای نادرستی که میخواستند کشور را به هلاکت افکنند، تعدیل کرده است.
در اینجا باید به ۳ نکته اشاره شود که همواره جزو اصول ثابت و تغییرناپذیر رهبری و مرجعیت دینی و ملی آیتالله سیستانی بوده است:
اول این که ایشان بخوبی دریافتند این فتنههای طایفهای است که چون گردباد پیکر ملت، امنیت، استقرار و ثبات عراق را درمی نوردد و آن را تکهتکه و پاره میکند و ملت عراق را از رویارویی با مشکلات اجتماعی، اقتصادی و سیاسی واقعیاش بازمیدارد. ایشان با استناد و تکیه بر باورهای مستحکم مذهبی خود، مردم عراق را به همزیستی مسالمتآمیز با یکدیگر دعوت کردند.
بیشک تشویق به همزیستی مسالمتآمیز یک ایده و اندیشه مقطعی نیست که شرایط سخت سیاسی کنونی کشور آن را بر ایشان تحمیل کرده باشد. او فارغالتحصیل مکتبی است که اندیشه وحدت و تقریب مذاهب میان مسلمانان را از دههها پیش در جان و روح و فکر و ذهن او نشانده بود و ایشان دیدگاهها و مواضع روشن و شفافی درباره تساهل، تسامح، همگرایی و خودداری از اقدامات تلافیجویانه داشت. بگذریم که برخی از رسانهها تلاش دارند دیدگاههای ایشان در این زمینه را تحریف کنند.
اما دومین عامل را باید در درک درست آن مقام از این موضوع دانست که شیعیان عراق و شیعیان جهان همواره و از قرنهای گذشته ابتدا به دنبال آشتی و سازش با کشورهای همجوار و سپس کشورهای بزرگ جهان بودهاند. مکتب سیستانی بخوبی دریافته است که شیعیان عراق باید با خود و با دیگران آشتی کنند و دریابند این آشتی و سازش نه تنها باید مورد توجه که فریضهای واجب بر تمام شیعیان جهان باشد. به همین دلیل آن حضرت تمام شیعیان جهان را به همزیستی مسالمت آمیز در کشورهایشان فرا میخواند. ایشان ایمان دارد که تساهل و تسامح نشات یافته از قدرت و اقتدار یک ملت است و رشد و پیشرفت واقعی انسانها و کشورها از هر چیز دیگر مهمتر است.
اما سومین عامل، برداشت و فهم درست ایشان از مرحله سخت و دشواری است که عراق هماکنون برای گذر از مرحله فعلی و دستیافتن به امنیت، بیش از هر چیز دیگری به آن نیاز دارد. در این خصوص به نظر ایشان عقلانیت و آرامش و روشنفکری و دادن حق انتخاب به ملت از هر عامل دیگری برای این گذار مهمتر مینماید. ایشان باور دارد صلح و آرامش از داخل عراق و نه از ارتشهای خارجی یا قراردادهای امنیتی به دست میآید و بهترین راه تعامل با سلفیها و تندروها استفاده از منطق و عقل و صبر و بردباری است. به همین منظور تمام تلاش خویش را به کار میبندد تا خون ملی ـ مذهبی عراقی را دوباره به جوش آورد و تمام انواع فساد را محکوم و گرفتن سلاح به روی دولت و بیتفاوتی در برابر نیروهای سیاسی و مذهبی را تحریم کند و از ملت عراق بخواهد منافع ملی را بر هر منفعت دیگری از جمله منافع حزبی و شخصی ترجیح دهند و مرحله بیداری و آگاهی را با وجود تمام مشکلات و موانع و چالشهای موجود سپری کنند.
به همین دلیل میتوان با صراحت ادعا کرد این مکتب به لطف و برکت آیتالله سیستانی، آن مرجع عالیقدر و دستیاران و معاونانش آینده عراق را با اشراف کامل و با تکیه بر تاریخ گذشته بنا خواهند کرد؛ تاریخی که با مجاهدت آیات عظام بزرگی ساخته شده است و آیتالله سیستانی ادامه دهنده راه او و افکار و اندیشههای آنها و موانع هر اندازه که سخت و دشوار باشند، نخواهند توانست ایشان را از حرکت در این راه بازدارند.
منبع: الشرق الاوسط
مترجم قبس زعفرانی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست