یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

جوانان و فشارهای دوستان


فشار دوستان چگونه باعث موفقیت یا شكست شما می شود
هر فردی در هر سنی تحت فشار دیگران قرار می گیرد تا همرنگ اجتماع شود اما در جوانی این فشار بیشتر است فشار دوستان در زندگی افراد نقش مهمی دارد دوستان شما را وادار می كنند آنچه كه نمی خواهید انجام دهید

فشار دوستان چگونه باعث موفقیت یا شكست شما می شود؟

هر فردی در هر سنی تحت فشار دیگران قرار می گیرد تا همرنگ اجتماع شود. اما در جوانی این فشار بیشتر است. فشار دوستان در زندگی افراد نقش مهمی دارد. دوستان شما را وادار می كنند آنچه كه نمی خواهید انجام دهید.

فشار دوستان

معمولاً دوستان یك گروه هم سن هستند و دوست واقعی به نظر می رسند. با آنان در دبیرستان، دانشگاه، مكان های عمومی یا چت آشنا می شوید.گاهی دوستان با صحبت و رفتارشان شما را به كارهای مختلف وامی دارند.شما را تشویق می كنند كاری انجام دهید.برای مثال می گویند:

- «تو كه آن قدر بزدل و ترسو نبودی، حالا یك شب تا دیروقت با ما باش و دیر به خانه برو»

- «بچه ننه، آنقدر ضعیف و بی عرضه نباش، بیا سیگار بكش.»

- «پسر، مگه نمی خواهی خوش تیب باشی، بیاموهات رو رنگ كن. اگر بابات دعواكرد، بگو دلم خواست.»

* از شما انتظار دارند از نظر ظاهری و طرز لباس پوشیدن و بسیاری موارد، مشابه افراد گروه باشید، در غیر این صورت شما را مسخره می كنند.

- دوستان با زیركی، شما را وادار به كاری می كنند كه اصلاً متوجه نمی شوید. یا با استناد به دلایل و حقایق شما را ترغیب می كنند تا همرنگ آنان شوید. فشار دوستان همیشه نتایج بد و منفی به دنبال ندارد؛در عوض فشار دوستان خوب، تأثیرات مثبت دارد كه می توان به موارد زیر اشاره كرد:

- محدودیت ها و نقاط ضعف خود را می شناسید.

- توانایی شما برای تصمیم گیری مستقل افزایش می یابد.

- خود را به عنوان فرد خاص و منحصر به فرد می شناسید.

- گاه برخی ازدوستان دنیای زیبای هنر، موسیقی و ادبیات را به شما معرفی می كنند.

- برای خود ارزش قائل می شوید و خود را برای آنچه كه هستید دوست دارید.

- اعتماد به نفس و احساس امنیت شما افزایش می یابد.

- مذاكره، پذیرش و سازگاری با دیگران را می شناسید.

- خطر پذیری مثبت را می آموزید.

- با عقاید دیگران آشنا می شوید.

نتایج منفی فشار دوستان

برخی ازانسان ها در هر شرایط سنی كه قرار می گیرند در پی آن هستند كه همرنگ اجتماع شوند. ولی این نیاز برای برخی شدیدتر است. بنابر این نیاز جوانان به تأیید و پذیرش اجتماعی و عضویت در گروه و نیاز به همرنگی در این مقطع افزایش می یابد. عضویت در گروه های منفی باعث می شود آنچه كه به صلاح شما نیست، انجام دهید و به بیراهه بروید. برای مثال:

* آرایش موی سر و لباس شما شبیه دوستان می شود. نوع خاص آرایش موی شما باعث می شود والدین با شما دعوا كنند زیرا با ظاهر و طرز لباس پوشیدن شما كه اصلاً مناسب اجتماع نیست، مخالف هستند. یا برای خرید لباس های رنگارنگ و مد روز و متفاوت، دائماً از والدین پول می خواهید. برخی از جوانان به دلیل نیاز شدید به همرنگی در صورت نداشتن پول كافی برای خرید لباس، دزدی می كنند.

* سیگار می كشید، مواد مخدر یاقرص های روان گردان مصرف می كنید. با دوستان به پارتی هایی می روید كه جوانان مواد فوق را مصرف می كنند. با بچه های خیابانی دوست می شوید. در ابتدا این جاذبه ها برایتان لذت بخش است و از همرنگی با دوستان لذت می برید، ولی پس از مدتی خودتان متوجه می شوید كه چگونه به سلامتی تان لطمه وارد كرده اید. رفتارتان تغییر می كند. حتی به نزاع های خیابانی دست می زنید. یك روز چشم خود را باز می كنید كه نیروی انتظامی شما را دستگیر كرده است.

* ترك تحصیل می كنید. به دلیل فشار شدید دوستان، درس و مدرسه را كنار می گذارید، ناسازگار می شوید، در مدرسه، دانشگاه با دوستان، همكلاسی ها، معلمان و استادان در خانه با خانواده درگیر می شوید.

* دیگران را مسخره می كنید و به آنان آسیب می رسانید. شما احساسات منفی خود را با مسخره كردن دیگران نشان می دهید.

* رژیم می گیرید و به پرورش اندام خود بیش از حد توجه می كنید. با تغذیه ناسالم و ورزش نامناسب می كوشید لاغر شوید تا اندام خوبی داشته باشید و مورد توجه دیگران باشید و شما را دوست داشته باشند، ولی غافل از آن هستید كه با این بی توجهی، به سلامت خود آسیب می رسانید.آنچه كه مطرح شد، تنها چند نمونه از تأثیرات منفی فشار دوستان است.

نحوه برخورد با فشار دوستان

نحوه رویارویی افراد با فشار دوستان متفاوت است. موارد زیر به شما كمك می كند تا با فشار دوستان برخورد منطقی داشته باشید.

* با خود صادق باشید. مسائل را به دقت بررسی كنید و خودتان تصمیم گیری كنید. خود را بشناسید. خودتان خوب را از بد تشخیص دهید. اعتماد به نفس تان را افزایش دهید.

* از خودتان بپرسید از تحت فشار قرار دادن شما برای انجام كاری، چه عاید دیگران می شود؟ آیا این كار به نفع من است یا دیگران؟ چرا آنان شما را وادار به كاری می كنند كه شما موافق آن نیستند؟

* بررسی كنید انتخاب شما چه نتایجی برایتان دارد؟ چه اهدافی برای آینده دارید؟ آیا انتخاب شما كه ناشی از فشار دوستان است، شما را از رسیدن به اهداف تان باز می دارد یا به اهداف تان نزدیك می كند؟ بهترین راه دست یابی به موفقیت كدام است؟

* مهارت های قاطعیت را بیاموزید. به راحتی نظرات را بگویید. جملات خود را با «من» آغاز كنید برای مثال:

«من فكر می كنم نظر تو به نفع من نیست.»

« من احساس می كنم كه پیشنهاد تو به صلاح من نیست.»

«من می خواهم راه خودم را دنبال كنم.»

«من می توانم استقلال فكری داشته باشم.»

اگر كسی شما را وادار به انجام كاری می كند كه با آن مخالفید، با آن فرد صحبت كنید و به راحتی نظرتان را بگویید. اگر ناراحتی و نگرانی تان را مطرح نكنید شرایط دشوارتر می شود.

* به دنبال سرگرمی های جدید باشید. با افراد گروه های مختلف و سرگرمی های آنان آشنا شوید. بررسی كنید چه مسائلی برای شما مهمتر است و به عنوان فرد مستقل در گروه بهترین رفتار كدام است.

* از اشتباهات خود و دوستان عبرت بگیرید. این امر به شما كمك می كند تا انتخاب های درست در زندگی داشته باشید تا از زندگی راضی باشید.

* از نظرات والدین و افراد دانا استفاده كنید. خانواده می تواند به شما كمك كند تا در برابر فشارهای دوستان مقاومت كنید. ما در هر سنی حتی سالمندی به حمایت خانواده و اطرافیان برای پشت سر گذاشتن موانع نیاز داریم. ناراحتی دیگرانی خود را با خانواده مطرح كنید تا شما را راهنمایی كنند.

الهام مؤدب