جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
مجله ویستا

مسمومیت‌های‌ تابستانی در‌کمین شما


مسمومیت‌های‌ تابستانی در‌کمین شما

با شروع فصل تابستان میزان شیوع مسمومیت‌های غذایی نیز افزایش می‌یابد و این مسمومیت‌ها بخصوص برای کودکان و سالمندان دردسرساز است و می‌تواند مشکلاتی ایجاد کند، ولی نباید …

با شروع فصل تابستان میزان شیوع مسمومیت‌های غذایی نیز افزایش می‌یابد و این مسمومیت‌ها بخصوص برای کودکان و سالمندان دردسرساز است و می‌تواند مشکلاتی ایجاد کند، ولی نباید فراموش کنیم این شرایط با کمی دقت و توجه بیشتر قابل پیشگیری است.

مسمومیت‌های غذایی از آن‌ دسته بیماری‌هایی به حساب می‌آید که با مصرف غذا در ارتباط است و در نتیجه مصرف غذاهای آلوده و فاسد ایجاد می‌شود؛ باکتری‌ها، ویروس‌ها، انگل‌ها یا حتی سموم ازجمله شایع‌ترین علل ایجاد مسمومیت است.

البته باید دقت داشته باشیم مسمومیت در هر مرحله‌ای از پخت، تهیه، نگهداری یا مصرف غذا ممکن است ایجاد شود. ولی اشتباه نکنید؛ حتی در خانه هم ممکن است دچار مسمومیت غذایی شوید. چون در خانه هم گاهی غذا به شیوه‌ای نامناسب تهیه یا نگهداری می‌شود. ولی وقتی غذای مسمومی مصرف می‌شود، حواستان باشد دیگر کاری از دست کسی ساخته نیست و باید منتظر ایجاد نشانه‌های مسمومیت بود. البته اثرات مسمومیت نیز با توجه به نوع آلودگی، سن و سلامت فرد متفاوت است.

نشانه‌های مسمومیت غذایی

نشانه‌های مسمومیت غذایی با توجه به عامل ایجادکننده آن متفاوت است. اما اغلب مسمومیت‌ها نشانه‌هایی مشترک مانند تهوع، استفراغ، اسهال، درد شکمی، گرفتگی شکم، بی‌اشتهایی، خستگی و تب را خواهند داشت. زمان بروز این نشانه‌ها نیز متفاوت است و ممکن است چند ساعت یا حتی چند روز پس از خوردن غذای آلوده نمایان شود.

شرایط نگهداری مناسب غذا

یکی از عوامل شایع ایجاد مسمومیت‌های غذایی مصرف غذاهای مانده است. معمولا مردم، باقیمانده غذاها را در یخچال نگهداری می‌کنند تا زمانی که نیاز است از آن استفاده کنند، اما شاید کسی دقت نداشته باشد مدت زمان نگهداری غذاها در یخچال هم مهم است و محدودیت دارد.

طبق نظر متخصصان، باقیمانده غذاهایی که در یخچال نگهداری می‌شود باید طی مدت ۴ روز مصرف شود تا احتمال بروز مسمومیت‌های غذایی کاهش یابد، اما اگر فکر می‌کنید در این مدت غذا تمام نمی‌شود، بلافاصله آن را در فریزر قرار دهید و منجمد کنید.‌معمولا باکتری‌های آلوده‌کننده غذا طعم، عطر یا ظاهر غذا را تغییر نمی‌دهد و به همین دلیل شما هیچ وقت از آلوده‌بودن آن مطلع نخواهید شد. بنابراین چنانچه به سلامت غذایی شک دارید، برای پیشگیری از بروز نشانه‌های مسمومیت بهتر است آن را دور بریزید.

خوشبختانه اغلب مسمومیت‌های غذایی با رعایت بهداشت و نکات ایمنی هنگام پخت، نگهداری و مصرف غذا قابل پیشگیری است. به همین دلیل باید تمام مواد غذایی فاسد شدنی مانند گوشت، مرغ و لبنیات را بلافاصله پس از خرید در یخچال یا فریزر قرار دهید و نگذارید غذا در دمای محیط مسموم شود. در واقع، این مواد هیچ وقت نباید بیش از ۲ ساعت در دمای محیط قرار گیرد. مواد غذایی سرد مانند انواع سالادها و ساندویچ‌ها نیز باید بلافاصله پس از خارج شدن از یخچال مصرف شود.‌ همچنین حتما قبل از مصرف غذایی‌ که باید گرم مصرف شود، آن‌ را در درجه حرارت مناسب و به طور کامل گرم کنید. غذا باید تا حدی گرم شود که حرارت داخلی آن به ۷۴ درجه سانتی‌گراد برسد.

چه کسانی باید بیشتر مواظب باشند؟

سالمندان، خانم‌های باردار، کودکان و افرادی که به بیماری‌های مزمن مبتلا هستند بیش از دیگران در معرض ابتلا به مسمومیت قرار دارند. بنابراین باید بیشتر به فکر سلامت خود باشند. در حقیقت با افزایش سن، سیستم ایمنی بدن مانند دوران جوانی با آلودگی‌ها مقابله نمی‌کند، در نتیجه احتمال بروز بیماری افزایش می‌یابد. کودکان نیز سیستم ایمنی قدرتمندی ندارند و بیشتر با این شرایط روبه‌رو خواهند شد.

Mayoclinic.com‌

مترجم: نیلوفر اسعدی‌بیگی