جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
مجله ویستا

نامه سفارت انگلستان به دولت متبوع و برکناری و تبعید عین الدوله (در این روز ۸ سپتامبر)


نامه سفارت انگلستان به دولت متبوع و برکناری و تبعید عین الدوله (در این روز ۸ سپتامبر)

۳۴ روز پس از امضای فرمان مشروطیت، مظفرالدین شاه قاجار در ظاهر برای جلب مشروطه خواهان و در باطن بر اثر فشار انگلستان، ۸ سپتامبر ۱۹۰۶(شهریور ۱۲۸۵ خورشیدی) بلافاصله پس از تایید …

۳۴ روز پس از امضای فرمان مشروطیت، مظفرالدین شاه قاجار در ظاهر برای جلب مشروطه خواهان و در باطن بر اثر فشار انگلستان، ۸ سپتامبر ۱۹۰۶(شهریور ۱۲۸۵ خورشیدی) بلافاصله پس از تایید آیین نامه انتخابات مجلس، حكم بركناری عین الدوله (عبدالمجید میرزا) را از رئیس الوزرایی صادر و وی را از تهران تبعید كرد. عین الدوله از مخالفان مشروطه شدن سلطنت بود و با این كار ضدیت فراوان كرده بود و چندبار هم از انگلیسی ها خواسته بود كه از ادامه حمایت از مشروطه شدن ایران دست بردارند. طبق خاطرات بعضی رجال آن دوره، عین الدوله بارها گفته بود كه در شرایط موجود، مشروطه جز تامین منافع تنی چند از رجال و بازرگانان و باز شدن هر چه بیشتر دست انگلیسی ها چیز دیگری عاید نخواهد كرد و سودی برای عوام الناس نخواهد داشت . وی ازجمله كسانی بود كه مشوقان به سفارت انگلستان را خائن می پنداشتند. اسنادی كه بعدا انتشار یافت نشان داد كه چند روز پیش از بركناری عین الدوله كه در جبار بودن او تردید نیست رئیس هیات نمایندگی انگلستان در تهران به لندن گزارش كرده بود كه دولت روسیه كه روی دربار قاجاریه نفوذ فراوان دارد مظفرالدین شاه را تشویق به پس گرفتن امضای خود و لغو فرمان مشروطیت و دست كم تعلیق آن می كند .در این گزارش ضمن اشاره به نگرانی دولت روسیه از وضعیت خود و مستعمراتش در قفقاز از تحول اخیر ایران، نوشته شده است كه دولت روسیه از این كه سفارت انگلستان در تهران از متحصصنین به خوبی پذیرایی و توجه مردم را نسبت به خود جلب كرده است حسادت و احساس شكست می كند و به همین لحاظ هرچه بیشتر به شاه نزدیك شده است. دوستی شاه با دربار روسیه اینك بیش از هروقت دیگر است و عین الدوله از استفاده از هر فرصتی بر ضد منافع انگلستان خودداری نمی كند.

برخی از مورخان ، پناهنده شدن شماری از تبریزیان معترض به ظلم و استبداد محمد علی میرزا ولیعهد وقت به كنسولگری انگلستان در آن شهر در پایان شهریور ماه ۱۲۸۵ را نتیجه تشویق آنان از سوی عوامل انگلستان و جزئی از رقابت انگلستان و روسیه دانسته اند.

این تحولات درست یك سال پیش از امضای قرارداد سن پترزبورگ و تقسیم ایران به دو منطقه نفوذ صورت گرفت.