پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مشکلات چند قلوزایی
عبارت چندقلوزایی به شرایطی اطلاق میشود که در آن دو یا چند جنین در شکم مادر تشکیل میشود. اگرچه چند قلوزایی تنها درصد کمی از بارداریها و در حدود سه درصد از آنها را شامل میشود اما امروزه این آمار رو به افزایش گذاشته است و از سال ۱۹۸۰، با ۵۹ درصد افزایش روبهرو شده است تا جایی که امروزه از هر یکهزار تولد در امریکا، ۳۰ درصد آنها چندقلوزایی است.
علت چند قلوزایی
اگرچه علت دقیق و مشخصی برای چندقلوزایی یافت نشده است اما گفته میشود که برخی از موارد یاد شده در زیر میتواند علت چندقلوزایی باشد:
موروثی:
چندقلوزایی میتواند یک امر موروثی باشد یعنی در صورتی که سابقه چندقلوزایی در افراد خانواده، اجداد و... وجود داشته باشد، احتمال بروز آن نیز بیشتر میشود.
سابقه قبلی:
زنانی که در بارداریهای قبلی خود چندقلوزایی داشتهاند، با احتمال بیشتری در معرض چندقلوزایی قرار دارند.
سن بالا:
برخی تحقیقات حاکی از آن است که بارداری در سنین بالای ۳۰ سال احتمال چندقلوزایی را بالاتر میبرد. همچنین زنانی که باردارشدن را به تعویق میاندازند، بیش از سایرین در معرض چندقلوزایی هستند.
نژاد:
نژاد امریکایی و آفریقایی بیش از آسیاییها و امریکاییهای بومی در معرض چندقلوزایی قرار دارند.
بارداری با روشهای درمانی مانند IVF، FSH و...
در این نوع باروری گاهی چندقلوها به هم شبیه هستند و هر کدام جفت و کیسه آمنیوتیک جداگانهای دارند و نتیجه بارداری میتواند دختر، پسر یا ترکیبی از این دو باشد اما گاهی یک سلول نطفه ماده بارورشده و سپس به دو جنین یا بیشتر تقسیم میشود. در این بارداری چندقلوها کاملاً شبیه به هم بوده و همه دختر یا همه پسر هستند. اگرچه این چندقلوها از نظر ژنتیکی مثل هم هستند اما شخصیتهای متفاوتی داشته و از حس غریزی با هم فرق دارند. این چندقلوها میتوانند جفت و یا کیسه آمنیوتیک جداگانهای داشته باشند اما اغلب جفت آنها یکسان و کیسه آمنیوتیک آنها مجزاست. در برخی از موارد نیز مشاهده شده است چند قلوهای یکسان، دارای جفت و کیسه آمنیوتیک مشترکی بودهاند.
توجه خاص
اگرچه چندقلوزایی در ابتدا هیجان و شادی خاصی را به همراه میآورد اما در این نوع بارداریها احتمال بروز برخی مشکلات نیز افزایش پیدا میکند، در زیر به آنها اشاره میشود:
افزایش فشارخون
زنانی که بارداری چندقلویی دارند سه برابر بیشتر از بارداریهای معمولی در معرض رویارویی با فشارخون بالا هستند. این مشکل اغلب در اوایل دوران بارداری و شدیدتر از حالت عادی رخ میدهد. همچنین احتمال قطع جفت نیز در چندقلوزایی بیشتر است.
نواقص مادرزادی
در چند قلوزایی احتمال بروز نواقص مادرزادی، ناراحتی قلبی و یا گوارشی تا دو برابر افزایش مییابد.
زایمان زودرس
زایمان حدود ۵۰ درصد بارداریهای چندقلویی، قبل از هفته سی و هفتم بارداری اتفاق میافتد. هر چه تعداد چند قلوها بیشتر باشد، احتمال زایمان زودرس نیز بیشتر میشود. به دلیل زایمان زودرس سیستم بدن چند قلوها بطور کامل تکامل نیافته است و اغلب نوزادان، کم وزن و با وزنی در حدود۵/۲ کیلوگرم متولد میشوند. از این رو نیاز به توجه خاص خصوصاً در زمینه تنفس، تغذیه و ... دارند.
کم خونی
احتمال ابتلا به کم خونی در چند قلوها تا دو برابر بیشتر است و در صورتی که سطح هموگلوبین خون آنها خیلی پائین باشد، نیاز به تزریق خون نیز وجود خواهد داشت.
سقط جنین
اگر چه احتمال سقط جنین در بارداریهای چندقلویی در سه ماهه اول بارداری نیز وجود دارد اما احتمال سقط با پیشرفت بارداری، افزایش پیدا میکند.
سندرم انتقال خون دوقلویی
در این بیماری، جفت جریان خون را بطور مساوی به دو جنین نمیرساند. این مشکل در حدود ۱۵ درصد از بارداریهای دوقلویی با جفت مشترک اتفاق میافتد.
زایمان به روش سزارین
زایمان اغلب بارداریهای چندقلویی به روش سزارین انجام میشود.
خونریزی پس از زایمان
احتمال خونریزی پس از زایمان در چند قلوزایی بیشتر است و این احتمال در صورت وجود بارداریهای قبلی، افزایش پیدا میکند.
حسن هدایتی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست