سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

پیشرفت مقابله با مالاریا در آفریقا خوب ولی ضعیف بوده است


پیشرفت مقابله با مالاریا در آفریقا خوب ولی ضعیف بوده است

مالاریا هنوز هم تلفات زیادی می گیرد این بیماری, از یک میلیون نفر در سال, سه چهارم آنها, یعنی چیزی بیش از ۹ درصد از ساکنان آفریقا را به ورطه نابودی می کشاند که یک ششم این جمعیت کودکان می باشند

مالاریا هنوز هم تلفات زیادی می‌گیرد. این بیماری، از یک میلیون نفر در سال، سه چهارم آنها، یعنی چیزی بیش از ۹ درصد از ساکنان آفریقا را به ورطه نابودی می‌کشاند که یک ششم این جمعیت کودکان می‌باشند. غافل شدن از شرایط حاکم کنونی می‌تواند خطرناک باشد.

امسال در روز ۲۵ آوریل، یعنی روز جهانی مبارزه با مالاریا، خبرهای خوبی از آفریقا به گوش می‌رسید.

در طول یک دهه گذشته، در ۱۱ کشور آفریقایی، موارد بی‌شماری از کنترل بیماری مالاریا دیده شد. در کنار این مساله، بیمارستان‌هایی که مامور به کنترل مالاریا بودند، بنابر آمار به دست آمده از سال ۲۰۰۹، توانستند آمار مرگ‌ومیر ناشی از این بیماری را به میزان ۵۰ درصد کاهش دهند. زمانی که آمار سال ۲۰۱۰ ارائه شد، انتظار این می‌رفت که پیشرفت این امر را در کشورهای دیگری نیز شاهد باشیم.

اخبار واصله از همین آمار حاکی از این بود که در پایان سال ۲۰۱۰ حدود سه چهارم افرادی که در خطر ابتلا و مرگ ناشی از این بیماری طاقت‌فرسا قرار داشتند، از تورهای پشه بند استفاده می‌کردند. این موضوع نشان می‌داد که این مبارزات به هدفشان که همان نجات کل جمعیت آفریقا بود رفته‌رفته نزدیک‌تر می‌شوند.

خبر خوشحال‌کننده دیگر این بود که مرگ‌ومیر ناشی از مالاریا از حدود یک میلیون نفر در سال ۲۰۰۰ به ۷۸۱ هزار نفر در سال ۲۰۰۹ کاهش یافته است؛ گرچه باید اذعان کرد تلاش‌های ما نقطه عطفی در ریشه‌کن کردن این بیماری بوده، ولی تخمین پیشرفت این امر ناممکن است؛ زیرا روند کلی کار، ضعیف است.

توزیع ۳۰۰ میلیون تور پشه‌بند ضد مالاریا در آفریقا و عدم‌تعویض آنان پس از گذشت ۳ سال، باعث خیزش دوباره مالاریا در این منطقه گردید. همین سال گذشته، در بعضی از بخش‌های زامبیا که تورها تعویض نشده بودند، دوباره با مالاریای شدیدی مواجه شدند. دولت زامبیا به همراه چند سازمان دیگر به اقدام سریع در مقابله با این بحران دست زدند. این سازمان‌ها عبارت بودند از: بانک جهانی، سازمان ملل متحد و دفتر ویژه این سازمان، موسسه بیل گیتس و ملیندا گیتس، بانک استانبیک و اتحادیه رهبران آفریقایی در مبارزه بامالاریا یا آلما (ALMA).

گرچه سرمایه‌گذاری در این عرصه از اهمیت زیادی برخوردار بوده، ولی تاثیر چند چیز در تسریع این روند را نمی‌توان نادیده گرفت: اول همکاری مشترک ملت‌ها و دولت‌ها و تلاشگران حوزه بهداشت و درمان، دوم افزایش روزافزون بهره‌گیری از علم و فن‌آوری‌های جدید پزشکی. باید توجه داشت که پایان یافتن قطعی مالاریا، در کنار توزیع گسترده تورهای پشه‌بند، نیازمند دسترسی داشتن هر بیمار به پزشکان مجرب برای تشخیص درست و به موقع بیماری است. مسوولان بهداشت و درمان، باید به داروهای تولیدشده و مناطقی که هنوز تحت‌تاثیر این بیماری هستند، توجه خاصی داشته باشند و در سرمایه‌گذاری‌های صورت گرفته، به‌جای توزیع نادرست پول، هدفمندی درست و موثر آن، باید مدنظر قرارگیرد.

با به‌وجود آمدن بحران مالی جهانی، ما با مشکلات و کمبود منابع زیادی روبه‌رو هستیم. برای نمونه، لیبریا، در کنار نیازهای شدید دیگر، هم به لحاظ اقتصادی وهم البته بهداشتی، نیازمند پایان فوری به مرگ‌ومیر ناشی از مالاریا می‌باشد. این احساس نیازشدید، منجر به اقداماتی از سوی دولتمردان و ساکنان منطقه شد. البته لیبریا تنها کشوری نیست که شروع به کارنموده است، بلکه ۳۹ کشور در آفریقا برای مقابله با این بیماری، تحت نظارت اتحادیه آلما (ALMA) به سرپرستی رییس‌جمهور تانزانیا، جاکایاکیکوته، متحد شده‌اند.

احساس مسوولیت هر چه بیشتر سازمان‌ها، برای جمع‌آوری سرمایه مالی جهت توزیع تورهای پشه‌بند، تولیددارو و در نهایت درمان این بیماری بسیار مهم است و در حال حاضر پرچمدار این سازمان‌ها، اتحادیه آلما (ALMA) است.

با پیشرفت‌هایی که در نتیجه همکاری با شرکت موسوم به براندازی مالاریا (Roll Back Malaria Partnership) داشتیم، تشخیص آنچه انجام شده و آنچه نشده یا اینکه در چه زمینه‌هایی نیاز به اقدام وجود دارد، ساده‌تر شده است. پیش‌بینی شده که در آینده با توسعه هرچه بیشتر ابزارهای فناوری جدید، همچون توییتر، قادر خواهم بود که توسط صدها میلیون نفر خواستار این باشیم که در این عرصه، شفاف‌سازی و مسوولیت‌پذیری بیشتری صورت گیرد تا به نتایج دلخواه خویش دست یابیم.

در سال ۲۰۱۰ بانک جهانی برای مقابله با مالاریا با فراهم کردن تورهای پشه‌بند برای خانواده‌ها در کشورهای آفریقایی از جمله جمهوری کنگو، اتیوپی، غنا، کنیا، موزامبیک، سیرالئون و زامبیا، خواستار ۲۰۰ میلیون کمک از مجامع بین‌المللی شده بود. انجام شدن این امر در آن شرایط حساس، کمک بسیار زیادی به رفع بحران کرد.

با توجه به نیاز بیش از پیش کشورهای آفریقایی به کمک‌های بهداشتی و درمانی، به نظر می‌رسد به هیچ عنوان نباید به اقدامات فعلی بسنده شود، بلکه انتظار می‌رود هم جامعه بین‌الملل و هم بانک جهانی، منابع مالی بیشتری را برای کمک به روند مقابله با مالاریا اختصاص دهند. به علاوه لازم است که به کشورهای آفریقایی در تشکیل یک سیستم بهداشتی بهتر کمک کنیم.

آلن سیرلیف وروبرت زوئلیک

«روبرت زوئلیک» نماینده ارشد بانک جهانی، و «آلن سیرلیف» رییس‌جمهور لیبریا و رییس اتحادیه رهبران آفریقایی در مبارزه با مالاریا یا آلما (ALMA) است؛ اتحادیه‌ای که تشکلی از رهبران دولت‌های آفریقایی برای مبارزه با مالاریا را شامل می‌شود.

مترجم : روح‌اله احتشام راد

منبع: تایم