شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

غذای فوری یا چربی فوری


غذای فوری یا چربی فوری

شرایط کنونی زندگی انسان و نفوذ مدرنیته در جوامع امروزی, بسیاری از عادات غذایی انسان را تغییر داده است

اشتغال زنان، آهنگ سریع زندگی انسان، کم رنگ شدن عادات قدیمی، کمبود وقت، فاصله زیاد بین محل کار و منزل، حجم کار زیاد و ترافیک سبب افزایش تمایل انسان امروزی به غذاهای فوری (Fast food) شده است.

به همین دلیل امروز، غذاهای فوری مانند پیتزا، همبرگر و ساندویچ قسمت اساسی و شاید بتوان گفت مهم ترین بخش تغذیه انسان را تشکیل می دهند. این نوع غذاها معمولاً دارای مقادیر زیادی چربی، کلسترول، سدیم و کالری هستند. همه ما به تمام این مواد احتیاج داریم، اما مصرف بیش از حد و خارج از کنترل آنها می تواند عواقب وخیمی به دنبال داشته باشد. چربی بالا و مقدار بالای سدیم می تواند به فشار خون بالا و ناراحتی های قلبی منجر شود. شاید بتوان گفت مهم ترین نتیجه مصرف این نوع غذاها «چاقی» است. برپایه آخرین یافته های متخصصان بخش تحقیقات پزشکی انگلستان که در مجله «چاقی» به چاپ رسیده است، این نوع غذاها دارای مقادیر زیادی کالری هستند؛ به گونه ای که یک پرس غذای فوری می تواند تمام کالری مورد نیاز را تأمین کند. از این رو مصرف کنندگان این نوع غذاها بیش از سایرین در معرض ابتلا به چاقی هستند. به علاوه غذاهای فوری معمولاً نیاز بدن به یک تناسب تغذیه ای را مختل می کنند. مقادیر بالای چربی و پروتئین موجود در این غذاها که معمولاً از نوع حیوانی است، نمی تواند نیاز بدن به ویتامین ها و مواد معدنی گوناگون را تأمین کند. کمبود ویتامین می تواند در فرآیند سوخت وساز مواد معدنی مانند کلسیم، آهن، فسفر و منیزیم مؤثر باشد که این کمبودها می تواند سبب بروز علائمی مانند خستگی مفرط، ضعف ماهیچه ای، زودرنجی و تندخویی شود. هم چنین چربی موجود در این غذاها، عمل هضم را دشوار می کند، زیرا بدن برای هضم این حجم بالای چربی به انرژی و نیروی بیشتری نیاز دارد.

چه باید کرد؟

برپایه تحقیقات انجام شده جوانان بیشترین طیف مصرف کنندگان این غذاها را تشکیل می دهند. شلوغی بیش از حد رستوران های ارائه کننده این غذاها نشان دهنده میل و اشتیاق مردم به خصوص جوانان به این نوع غذاها است. به همین دلیل چند توصیه کاربردی به شما ارایه می دهیم:

* متخصصان تغذیه توصیه می کنند در صورت مصرف این غذاها، حداقل سعی کنید در میان این غذاها نمونه های ساده تر را انتخاب کنید. به عنوان مثال به جای انتخاب پیتزای کالباس، از پیتزای سبزیجات استفاده کنید. همواره تنوع را وارد برنامه غذایی خود کنید. مثلاً اگر کسی تمام مدت هفته پیتزا بخورد، مطمئناً در درازمدت با مشکل مواجه خواهد شد. نه تنها به دلیل این که پیتزا یک غذای فوری با تمام ویژگی های منفی آن است، بلکه به دلیل این که یکی از بدترین عادات غذایی «تکرار» است. زیرا بدن به مواد غذایی مختلف نیاز دارد که همه آنها در یک نوع غذا یافت نمی شود.

* عدم استفاده از سبزیجات در این نوع غذاها، می تواند بدن را با کمبود فیبر مواجه کند. در نتیجه بروز یبوست یکی از نتایج رایج مصرف این نوع غذاها است. از این رو دکتر «کارلوس لاکاسا» از دانشگاه مادرید توصیه می کند که همواره غذای خود را با سالاد و سبزیجات مصرف کنید.

* پژوهشگران دریافته اند بین استرس و میل به مصرف غذاهای پرکالری رابطه مستقیم وجود دارد. یعنی افرادی که استرس دارند، بیشتر به مصرف این غذاها گرایش دارند. از این رو پزشکان توصیه می کنند حداقل در زمانی که از استرس رنج می برید، از مصرف این غذاها خودداری کنید و به جای پیتزا، سوسیس، کالباس، قهوه و نوشابه از میوه و سبزیجات استفاده کنید. این مواد سبب از بین رفتن استرس نمی شوند، اما به بهبود شرایط تغذیه ای فرد در جهت بهترشدن شرایط روحی او کمک می کنند.

* بسیاری از مشکلات با آموزش صحیح و به موقع حل می شوند. عادات غذایی صحیح را به کودکان خود آموزش بدهید؛ چرا که تغییر عادات بزرگسالان بسی مشکل تر از آموزش کودکان است. همان گونه که فیثاغورت می گوید: «به کودکان آموزش بدهید، در این صورت لازم نیست بزرگسالان را تنبیه کنید.»

منبع: سایت بی.بی.سی

مترجم: طلوع ریاضی