چهارشنبه, ۱۳ تیر, ۱۴۰۳ / 3 July, 2024
مجله ویستا

سبزی‌های خشک چاشنی‌های خوبی هستند


سبزی‌های خشک چاشنی‌های خوبی هستند

یکی از عادت‌های مردم افغانستان، اضافه کردن سبزی‌های خشک به غذاهاست. به‌طور کلی در کشورهایی که در تمام فصل‌های سال به سبزی تازه دسترسی ندارند، مردم سبزی‌ها را خشک می‌کنند …

یکی از عادت‌های مردم افغانستان، اضافه کردن سبزی‌های خشک به غذاهاست. به‌طور کلی در کشورهایی که در تمام فصل‌های سال به سبزی تازه دسترسی ندارند، مردم سبزی‌ها را خشک می‌کنند تا بتوانند در طول سال برای طبخ غذا از آنها استفاده کنند...

در واقع سبزی‌های خشک چاشنی‌ مطلوبی برای بهتر کردن طعم و عطر غذا هستند. البته این نوع سبزی‌ها در مقایسه با سبزی تازه ارزش غذایی کمتری دارند اما از نظر برخی از املاح چندان تفاوتی بین این دو نوع سبزی دیده نمی‌شود.

با توجه به امکانات محدود افغانستان و هوای گرم و خشک این کشور، به نظر می‌رسد خشک‌کردن سبزی روش خوبی باشد. به هر حال استفاده از سبزی خشک در غذا بسیار مطلوب‌تر از چاشنی‌های شیمیایی است که نگهدارنده‌های مختلفی دارند. شستن و خشک کردن سبزی‌ها بسیار اهمیت دارد. سبزی‌ها باید از آلودگی‌های محیطی در زمان خشک‌کردن و نگهداری به دور باشند زیرا یکی از خطرهایی که هنگام خشک‌کردن موادغذایی وجود دارد، انتقال تخم انگل یا آلودگی‌های محیطی به داخل آنهاست.

یکی دیگر از عادت‌های غذایی مردم افغانستان، استفاده از نان‌ به جای بشقاب و قاشق و خوردن غذا با نان و برنج است. برای اینکه بگوییم این عادت درست است یا خیر، باید در مورد کل غذا اطلاعات کافی داشته باشیم اما به‌طور عام بهتر است مخلوط نان و برنج با هم مصرف نشوند. با هم خوردن غلات و حبوبات عادت بسیار خوبی است زیرا اسیدهای آمینه یکدیگر را کامل می‌کنند اما مخلوط ۲ غله (گندم و برنج یا جو و برنج) چندان مناسب نیست.

مردم افغانستان چای را داغ و با قند میل می‌کنند اما نوشیدن چای داغ اشتباه است که باید از آن پرهیز کرد زیرا وقتی دمای نوشیدنی یا غذا خیلی بالا یا خیلی پایین باشد، می‌تواند به بافت دهان و گلو آسیب بزند. جالب است بدانید که این عادت بد در میان ساکنان شمال کشور خودمان نیز دیده می‌شود و به همین دلیل شیوع سرطان مری در این منطقه بالاتر است. توصیه می‌شود چای را به فاصله یک ساعت بعد از غذا بنوشید تا در جذب آهن اختلال ایجاد نکند آن هم با دمای ولرم تا به بافت‌های دهان و گلو آسیب نرساند. قند نیز نوعی طعم‌دهنده به چای است که بهتر است میوه‌های خشک را جایگزین کنید یا چایتان را تلخ بنوشید.

دکتر نسرین امیدوار

استاد انستیتو تحقیقات تغذیه کشور و دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی