یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

تأمل در ترور چند وجهی زاهدان


تأمل در ترور چند وجهی زاهدان

اقدام تروریستی روز پنجشنبه در مسجد امیرالمؤمنین علیه السلام زاهدان که به شهادت نزدیک به ۲۵نفر و زخمی شدن حدود ۵۰نفر از نمازگزاران منجر شد, دارای انگیزه ها و عللی است که علیرغم تلاش طراحان و برنامه ریزان مخفی نمانده است

اقدام تروریستی روز پنجشنبه در مسجد امیرالمؤمنین- علیه السلام- زاهدان که به شهادت نزدیک به ۲۵نفر و زخمی شدن حدود ۵۰نفر از نمازگزاران منجر شد، دارای انگیزه ها و عللی است که علیرغم تلاش طراحان و برنامه ریزان مخفی نمانده است. ابتدا به چند رخداد مهم که در این زمان واقع شده اند نگاهی می اندازیم:

رهبر معظم انقلاب اسلامی در سفری ۸روزه به استان سنی نشین کردستان مورداستقبال گرم و تاریخی مردم متدین و انقلابی این خطه قرار گرفتند. پس از این سفر، سران ضدانقلاب که با تبلیغات فراوان، کردستان را در مشت خود معرفی می کردند، بسیار نگران شدند و یکی از آن ها گفته بود این سفر حاصل ۳۰سال فعالیت ما را هدر داد. این عصبانیت طبعاً در جایی باید بروز می کرد. انفجار در مسجد شیعیان زاهدان در روز شهادت حضرت صدیقه طاهره سلام الله علیها واقع شده است و این می تواند تداعی تاریخی داشته باشد و این درحالی است که اهل سنت در زاهدان به حضرت فاطمه-س- ارادت فراوانی دارند و او را از زنان پیامبر برتر می دانند. طراحان، انتظار داشته اند این موضوع با واکنش شدید شیعیان علیه اهل سنت مواجه شده و به درگیری بین دو طایفه بزرگ شیعیان و اهل سنت منجر شود. آیا این موضوعی نیست که دشمنان خارجی ایران سالهاست برای آن برنامه ریزی کرده اند؟ انفجار در مسجد امیرالمؤمنین زاهدان درست چند روز پس از پایان سفر رؤسای جمهور افغانستان و پاکستان به ایران اتفاق افتاده است. در این سفر بخصوص روی اجرای پروژه مشترک گازی بین دو کشور ایران و پاکستان تأکید شد. از نظر طراحان، این انفجار که قاعدتاً از طریق تروریزم پناه گرفته در بلوچستان پاکستان صورت گرفته است می تواند توسعه روابط دو همسایه را نشانه برود. ایران در آستانه برگزاری انتخابات مهم ریاست جمهوری قرار دارد در این بین امنیت یکی از موضوعات مهمی است که ایران همواره از آن برای برگزاری انتخابات آرام و امن استفاده کرده است. از نظر طراحان، انفجار در مراکز مذهبی طبعاً می تواند به جاهای دیگر هم سرایت و ناامنی را القاء کند و از این رو اخلال در برگزاری انتخابات یک هدف مهم به حساب می آید.

درباره حادثه تروریستی روز پنجشنبه چند تأمل اساسی نیز وجود دارد:

۱) امنیت جمهوری اسلامی در منطقه ای کاملاً ناامن به کشور ما موقعیت ویژه ای داده و توجه کشورهای همسایه را به ایران معطوف کرده است این نکته ای است که برای آمریکایی های متجاوز یک تهدید مهم به حساب می آید چراکه اگر ایران به عنوان لنگر ثبات عمل کند حضور نیروهای متجاوز غرب در این منطقه و کارآیی آنان زیرسؤال می رود.

۲) انفجار در یک مرکز شیعه یا یک مرکز سنی در زاهدان با این تلقی صورت گرفته تا امکان انفجار مشابهی در مرکزی متعلق به طایفه دیگر نیز روی دهد و پس از آن زنجیره ای از انفجارها پدید آمده و این وضعیت به سرعت به کشور همسایه ایران سرایت کند تا در نهایت، درگیری کنونی مردم با اشغالگران به درگیری پیروان مذاهب با یکدیگر تبدیل شود. محصول درگیری میان دو طایفه- البته به زعم طراحان این پروژه، ناامن کردن محیط زندگی اقلیت های شیعه در میان اکثریت اهل تسنن نظیر نزدیک به ۴۰میلیون شیعه پاکستان که به صورت پراکنده در این کشور زندگی می کنند و نیز ناامن کردن محیط زندگی اقلیت های سنی در میان اکثریت شیعه است.

۳) به کاربردن تله های انفجاری در میان مجامع شیعیان به یک رویه تبدیل شده است. در این اقدامات به کارگیری دیوانگان و مجهز کردن آنان به تله های انفجاری به صورت فراگیر استفاده شده است. چندی پیش یک واحد امنیتی پلیس عراق فاش کرد که در جریان انفجار حدود یک ماه پیش کاظمین و بعقوبه، از عناصر دیوانه استفاده شده است و نیروهای آمریکایی به نوعی با عوامل هدایت این دیوانگان به مجامع پرجمعیت شیعیان همکاری داشته و به آنان پوشش امنیتی داده اند. اقدام علیه مراکز مذهبی شیعیان ظاهرا به یک خطاکاری برای دشمنان اسلام تبدیل شده است. بدون هیچ تردیدی اهل سنت زاهدان به هیچ وجه نقشی در این ماجرا نداشته اند کما اینکه در گذشته نیز اهل سنت عراق نقشی در انفجارهای مراکز شیعه نداشته اند اما البته کسانی هستند که بدون آنکه ارتباط واقعی با مذهب داشته باشند خود را به اهل سنت می چسبانند اما کیست که نداند بعثی ها اساسا لائیک اند و وهابیت فقط با شیعه مشکل ندارد. بر این اساس مواجهه با این قبیل حوادث به هوشیاری بسیار نیازمند است و نباید اجازه عملی شدن به نقشه های دشمنان را داد.

۴)طی ماههای گذشته، سپاه پاسداران به همراه نیروی انتظامی ایران ضربات فراوانی به گروههای تروریستی در منطقه شرق کشور وارد کرده اند. اعلام واگذاری امنیت شرق کشور به سپاه زنگ خطر را برای تروریست ها و حامیان آنان به صدا درآورده است از این رو به نظر می آید اقدامات کور تروریستی در شهر زاهدان به نوعی تلاش برای شکستن ابهت سپاه پاسداران به حساب می آید. از منظر ستاد فرماندهی تروریسم در شرق کشور که بدون تردید از سوی آمریکایی ها تدارک دیده شده است، اقدامات کم ارزش ایذایی می تواند روحیه عناصر مزدور را بازسازی کند و از فروپاشی کامل آنان جلوگیری نماید. حمایت تبلیغاتی تلویزیونهای وابسته به پنتاگون -VOA و فاکس نیوز- از تروریست ها و برجسته سازی فعالیت آنان کاملا از این موضوع پرده برمی دارد.

۵) انفجارهای زاهدان در شرایطی به وقوع پیوسته است که آمریکایی ها علنا از فروپاشی قریب الوقوع دولت در اسلام آباد خبر داده اند. مایک مولن رئیس ستاد مشترک آمریکا و دیوید پترائوس فرمانده نظامیان آمریکا در خاورمیانه دوره ای دوماهه را برای وقوع کامل این فروپاشی تعیین کرده اند. سفر روسای جمهور پاکستان و افغانستان به ایران و امضای چندین سند همکاری- از جمله سند همکاری های امنیتی به قصد مهار تروریزم- نشان داد که کشورهای همسایه در حال بررسی طرحی هستند که از فروپاشی دولت ها در اسلام آباد و کابل جلوگیری کند. این اقدام در نقطه مقابل طرح تجزیه و فروپاشی امنیتی پاکستان و افغانستان قرار دارد. انفجار بمب در زاهدان می تواند این پیام را برای ایران درپی داشته باشد که تهران پای خود را از مسائل امنیتی دو کشور همسایه شرقی خود خارج کند و میدان را برای وقوع تغییرات امنیتی مطابق برنامه آمریکایی ها باز بگذارد. این نکته مهمی است که از قضا اهمیت و ضرورت مراودات امنیتی سه کشور همسایه را کاملا نشان می دهد. با وقوع حادثه تروریستی در مسجد امیرالمؤمنین(ع) زاهدان ایران حق دارد رد پای تروریزم را در درون مرزهای پاکستان پیگیری کند و طبعا دولت پاکستان آمادگی همکاری در این زمینه را دارد. از این منظر ایران می تواند تلخی شهادت نزدیک به ۵۲ نفر و جراحت نزدیک به ۰۵ نفر از هم وطنان عزادار را با شیرینی ریشه کن کردن عوامل ترور در مرزهای شرقی کشور جبران نماید.

۶) استقبال تاریخی اهل سنت کردستان از رهبر معظم انقلاب اسلامی به اثبات رساند که جمهوری اسلامی با اهل سنت خود هیچ مشکلی ندارد. چند سال پیش از این نیز اهل سنت بلوچستان با استقبال گرم از رهبر معظم انقلاب چنین مسئله ای را به اثبات رسانده بودند. بنابراین برادران شیعه و سنی در این استان و سایر استانهای کشور باید به دقت مراقب آن دسته از عناصری که احیانا در لباس رهبری این طایفه یا آن طایفه رفته اند ولی طرح های دشمن را عملیاتی می نمایند، باشند.

سعدالله زارعی