پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
مجله ویستا

مربی مهد كودك


مربی مهد كودك

تعیین مدل زندگی خانواده ها در ده, پانزده سال گذشته باعث شده تا نیاز به مهدكودك افزایش پیدا كند و به همین دلیل مهدهای كودك نیز دائما نیازمند مربیان موردنظر هستند

شغلی كه نیازمند كلی صبر، حوصله و یك اعصاب پولادین است. حالا كه اسم مهدكودك آمد، احتمالا متوجه شده‌اید طی چند سال گذشته چقدر مهدكودك زیاد شده است چرا كه حتی در مسیر خانه تا محل كار خودتان چندین مهدكودك می‌بینید. تعیین مدل زندگی خانواده‌ها در ده، پانزده سال گذشته باعث شده تا نیاز به مهدكودك افزایش پیدا كند و به همین دلیل مهدهای كودك نیز دائما نیازمند مربیان موردنظر هستند.

● مربی مهدكودك چه كسی است؟

جواب‌دادن به این سوال كمی سخت و كمی آسان است. اغلب مربیان مهدهای كودك حداقل در ایران خانم‌ها هستند اما سوال اینجاست كه آیا مربی مهدكودك نیازمند تخصص است؟ احتمالا نام رشته دانشگاهی علوم تربیتی به گوشتان خورده است. این رشته گرایشی تحت عنوان «دبستان و پیش دبستان» دارد كه فارغ‌التحصیلان این رشته كارشناسانی می‌شوند كه می‌بایست توانایی‌ها و آموخته‌های خودشان را در مهدهای كودك اجرا كنند اما متاسفانه در كمتر مهدی دیده می‌شود كه این كارشناسان مرتبط حضور داشته باشند.

● كاری تقریبا سخت

سر و كله زدن با یك بچه خردسال آن هم از مدل لوس و بهانه‌گیرش كاری بسیار مشكل است. حالا تصور كنید فردی بخواهد همزمان با ده، پانزده بچه سر و كار داشته باشد. یكی گرسنه‌اش است، یكی مادرش را می‌خواهد، آن یكی بی‌خود و بی‌جهت گریه می‌كند و...

یك مربی مهد كودك گاهی اوقات چنین وضعیتی پیدا می‌كند و باید تلاش كند تا وضعیت را آرام كند و به همه بچه‌ها رسیدگی كند، هر‌چند كه این مسائل برای بعضی مربیان كاملا عادی است و می‌گذارند تا بچه آن قدر گریه كند تا خسته شود!

● تقسیم كار

در یك مهد كودك به نسبت تعداد خردسالان و تعداد مربیان كار تقسیم‌بندی می‌شود. مثلا كودكان شیرخوار رسیدگی خاص خودشان را دارند و كودكان پیش‌دبستان نیز آموزش‌های ویژه‌ای می‌طلبند و به همین دلیل مربیان باید توانمندی‌های ویژه‌ای داشته باشند. مثلا مربی پیش‌دبستانی‌ها می‌بایست بچه‌ها را آماده كند تا سال آینده بدون ترس و با علاقه وارد دبستان شوند و در طی سال به آنها آموزش‌های مختلفی چون شعرخوانی و نقاشی می‌دهد. اما یك مربی مهد برای شیرخوارها وظایف دیگری دارد كه بیشتر مراقبت از آنهاست و وظیفه آموزش ندارد.

● تجهیزات بسیار مهم است

در یك مهدكودك علاوه بر وجود مربیان كارآموخته داشتن تجهیزات و امكانات متفاوت و متنوع نیز بسیار مهم است، چرا كه مربی مهد بدون داشتن امكانات آنقدرها كه باید نمی‌تواند در كارش موفق باشد، مربی مهد به تنهایی باید صبور و باحوصله باشد در عین حال توانایی‌های متفاوت شخصی داشته باشد. مثلا ساخت وسایل سرگرمی، قصه تعریف كردن، ایجاد فضای شاد و پر از خنده و... اما وجود امكانات و تجهیزات آموزش مربی مهد را بسیار موفق‌تر می‌كند.

متاسفانه بسیاری از مهدهای ما حتی در تهران از داشتن امكانات بسیار محروم هستند و اغلب ساختمانی را با تغییر كاربری و كشیدن تعدادی نقاشی كودكانه تبدیل به مهد كرده‌اند. چنین محل‌هایی نه تنها برای بچه‌ها جالب نیستند بلكه اغلب خسته‌كننده هستند و خانواده‌ها از روی ناچاری فرزندانشان را به آنجا می‌سپارند.

یك مهد كودك مجهز با داشتن امكانات گسترده زمینه رشد و شكوفایی خلاقیت‌های كودكان را فراهم می‌كند.

● از روی ناچاری

وقتی همه چیز مثل هم می‌شود مهدهای كودك هم می‌توانند خیلی جذاب و دوست‌داشتنی و موفق نباشند و به همین دلیل و دلایل دیگر است كه اغلب مربیان مهدهای كودك نیز با دریافت حقوق ناچیزی قبول می‌كنند تا در آنجا كار كنند. البته ناگفته نماند در همین شهر خودمان مهدكودك‌هایی نیز وجود دارند كه بسیار حرفه‌ای و متفاوت كار می‌كنند و آموزش‌های فراوانی چون موسیقی، نقاشی، زبان و... به بچه‌ها داده می‌شود. البته پول خوبی هم از خانواده‌ها می‌گیرند.

به هر تقدیر یك مربی مهد كودك می‌تواند با افزایش توانمندی‌های خودش درآمد بیشتری كسب كند و به‌جای كار در یك مهدكودك غیرحرفه‌ای سراغ فعال‌ترهایشان برود.

نكته آخر اینكه یك مربی كودكان می‌تواند به جای كار در مهد از كودكان در منازل مراقبت كند كه البته این روش مسائل و مشكلات خاص خودش را نیز دارد.