پنجشنبه, ۱۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 30 January, 2025
ترخون داروی خوش عطر
زادگاه اصلی ترخون ، دشتهای جنوبی روسیه و جلگههای مغولستان و سیبری بوده است كه با حمله مغولان این گیاه همراه آنها به كشورهای خاور نزدیك و اروپا راه یافته و نام ترخون را به خود گرفته است.
ترخون گیاه كوچكی است كه بهندرت ممكن است ارتفاع آن به ۶۰ سانتیمتر برسد. برگهای آن سر تیز و دارای بوی مطبوع تندی است.
گلهای كوچك سفیدرنگی دارد كه تخم نمیدهد و برای كشت آن باید نشاء آن را در بهار بكارند.
ابنسینا و زكریای رازی (پزشكان دانشمند ایرانی)، قبل از اروپاییان به خواص درمانی ترخون پی بردند؛ این دو پزشك دانشمند در كتابهای طبی خود مینویسند كه ترخون نفخ را برطرف كرده و هوای آلوده از طاعون را ضدعفونی و پاك میكند.
ابن بیطار، ترخون را سبزی سفره غذا میداند و عقیده دارد چند برگ از ترخون اشتها را تحریك و نفس را معطر و خوشبو میکند.
ترخون در زمان جنگهای صلیبی به اروپا وارد شد و در نقاط مختلف اروپا كشت آن معمول شد و رواج یافت و امروزه این سبزی معطر را در غذا و دوا به كار میبرند.
این گیاه از زمانی كه در اروپا پیدا شد ، در طب و درمان امراض به كار رفت و در مصرف آن خواص اشتهاآور، هضمكننده و ترشحكننده بزاق دهان و همچنین داروی دردهای دندان تشخیص دادند.
خواص درمانی ترخون مرهون روغن مایع اصلی آن است كه دارای بو و طعم تندی و طعم آن نزدیك به تربانتین است.
روغن مایع اصلی ترخون دارای ۷۰ درصد استراگول و ۲۰ درصد ترپن است.
این روغن دارای خواص تقویتكننده، اشتهاآور، مقوی معده، ادرارآور و كرمكش است.
ترخون را به عنوان دم كرده به مقدار ۲۵ تا ۳۰ گرم در یك لیتر آب، دم كرده و سه یا چهار بار در روز و هر بار یك فنجان از آن را بعد از صرف غذا مصرف میكنند.
اسانس ترخون به مقدار سه تا پنج قطره روی یك حبه قند نیز برای تقویت معده و دفع نفخ شكم مصرف میشود؛ داروی خوش عطر ترخون میتواند جانشین خوبی برای نمك باشد و كسانی كه از مصرف نمك منع شدهاند مثل بیماران قلبی، كسانی كه فشار خونشان بالا رفته است، یا اشخاص چاق كه مجبور به پیروی از رژیم غذایی بینمك شدهاند میتوانند به جای نمك، ترخون در غذای خود مصرف كنند تا علاوه بر اینكه طعم نمك در غذای خود احساس كنند، از عطر مطبوع و خواص شفابخش ترخون نیز استفاده كنند.
در قدیم به واسطه خواص درمانیای كه این گیاه داشته بسیار معروف بوده و در فرانسه آن را به نام گیاه اژدها و یا شرپانتین میشناختند و از آن سالاد درست میكردند و یا خام و با غذا میخوردند.
كسانی كه میخواهند از ترخون به عنوان دمكرده استفاده نمایند باید پنج گرم ترخون را تكهتكه كرده و در یك فنجان بریزند و روی آن آب جوش جاری كنند و ۱۰ دقیقه بگذارند تا دم بكشد بعد این دمكرده را بعد از صرف غذا بنوشند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست