دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

ششم اسفند ۱۳۳۱ ـ دستگیری سر لشکر زاهدی به اتهام چند توطئه ضد دولتی


ششم اسفند ۱۳۳۱ سرلشکر (بازنشسته) فضل الله زاهدی توسط ماموران آگاهی پلیس بازداشت شد. اتهام وی تحریک افسران بازنشسته به اقدام مشترک برضد دولت وقت (حکومت دکتر مصدق) بود. وی متهم …

ششم اسفند ۱۳۳۱ سرلشکر (بازنشسته) فضل الله زاهدی توسط ماموران آگاهی پلیس بازداشت شد. اتهام وی تحریک افسران بازنشسته به اقدام مشترک برضد دولت وقت (حکومت دکتر مصدق) بود. وی متهم شده بود که کانون افسران بازنشسته را تبدیل به لانه توطئه بر ضد دولت منتخب مردم کرده و با برخی از دولتهای بیگانه به ویژه انگلستان که ایران را محاصره دریایی و تحریم اقتصادی کرده است در تماس است. دکتر مصدق که پس از سلب بسیاری از اختیارات نظامی شاه، وزیر دفاع هم شده بود بسیاری از افسران ارشد از جمله زاهدی را بازنشسته کرده بود ولی مانع تشکیل یک کانون از سوی آنان و دور هم جمع شدن و مذاکره کردنشان نشده بود زیرا که به آزادی افراد به عنوان یک حق اساسی بشر وفادار مانده بود. از زاهدی که شش ماه بعد پس از براندازی دولت دکتر مصدق، رئیس دولت شد درباره شورش مسلحانه ابوالقاسم خان بختیاری در منطقه مسجد سلیمان که از این رهگذر تلفاتی به نیروهای مسلح وارد آمده بود نیز تحقیق شده بود. شایع شده بود که عوامل انگلستان و نیز کانون افسران بازنشسته با ابوالقاسم خان تماس داشته و احتمالا محرک او در شورش مسلحانه، نافرمانی از دولت متبوع و احیانا تصرف مناطق نفتخیز داشتند. در آن زمان دولت وقت واحدهای لشکر دهم را برای سرکوب ابوالقاسم خان و افراد مسلح او به مسجد سلیمان فرستاده بود. زاهدی همچنین متهم شده بود که شاه را تشویق به ترک کشور کرده تا نظامیان بر ضد دولت برانگیخته شوند و جوی به وجود آید که از محبوبیت دکتر مصدق کاسته شود و زمینه براندازی او فراهم گردد.

گفته شده بود که بیست نظامی بازنشسته و مقام دیگر و افراد سرشناس محلی در فهرست کسانی هستند که باید دستگیر می شدند، ولی سرتیپ افشارتوس رئیس شهربانی وقت (پلیس) دستگیری های دیگر را تایید نکرد. وی گفته بود که دستگیری زاهدی طبق دستور مقامات قضایی صورت گرفته است.

در فهرست مورد بحث که در برخی از نشریات تهران انتشار یافته بود، نام همان کسانی برده شده بود که در براندازی ۲۸ مرداد (شش ماه بعد) دست داشتند از جمله «رشیدیان» ها. موضوع تشویق شاه به خروج از کشور هم دو ـ سه روز بعد روشن شد و خود او اعلام کرد که با همسرش ثریا وطن را ترک خواهد کرد (زیرا نمی تواند شرایط موجود را تحمل کند) که ماجرای نهم اسفند ۱۳۳۱ روی داد و ....

«تاریخ» نشان داد که نرمش بعدی دولت در قبال لیست متهمان به توطئه و مجازات نشدن زاهدی سبب شد که توطئه ادامه یابد و از جمله افشارتوس ربوده و مقتول و براندازی انجام شود.