چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
اساس مشورت را می دانی
آفتاب: مشاور، فردی که برای مشورت گرفتن و راهنمایی جستن نزد او رفته و راه حل مشکلات خویش را از او میطلبیم. اما آیا تمامی مشاوران ما صلاحیت راهنمایی و مشورت را دارند؟ یک مشاور خوب چهویژگیهایی باید داشته باشد؟
● مشورت و لزوم استفاده از مشاور
مشورت کردن و یاری جستن از راهنمایی های دیگران امری است که فراوان بدان سفارش شده است، خداوند متعال فرموده: وَ أَمْرُهُمْ شُوری بَیْنَهُمْ (شوری- ۳۸). در باره صفات مومنین خداوند میفرماید که: در کارها با همدیگر مشورت میکنند.امام علی علیه السلام فرمود: هر کس خود رأی شد به هلاکت رسید و هر کس با دیگران مشورت کرد، در عقلهای آنان شریک شد.(نهج البلاغه/ ترجمه دشتی/ حکمت ۱۶۱)
● با چه کسی نباید مشورت کرد؟
افرادی هستند که مشورت کردن با آنها نهی شده از این رو امام علیعلیهالسلام فرمودند: بخیل را در مشورت کردن دخالت نده که تو را از نیکوکاری باز میدارد و از تنگدستی میترساند. ترسو را در مشورت کردن دخالت نده که در انجام کارها روحیه تو را سست میکند. حریص را در مشورت کردن دخالت نده که حرص را با ستمکاری در نظرت زینت میدهد. همانا بخل و ترس و حرص، غرائز گوناگونی هستند که ریشه آنها بدگمانی به خدای بزرگ است. (نهج البلاغه/ترجمه دشتی/ نامه ۵۳) پیامبر خدا (صلی الله علیه و آله) فرمود: یا علی! با ترسو مشورت مکن که راه رهایی را به تو تنگ میکند و با بخیل مشورت مکن که تو را از هدفت باز میدارد و با حریص مشورت مکن که طمعکاری را برای تو زینت میدهد و بدان یا علی که ترس و بخل و حرص یک طبیعت دارند و بدگمانی(به خدا) جامع آنهاست.(الخصال/ترجمه جعفری/ج۱ / ۱۵۷)
● ابتدا با خدا مشورت کن
توکل و توسل به خدا و طلب خیر نمودن از او رمز موفقیت و پیروزی در هر کاری است از این رو پیش از مشورت با افراد واجد صلاحیت رهبری نیاز است از خداوند متعال مشاوره و راهنمایی خواست. هارونبن خارجه گوید: شنیدم که امام صادق علیهالسلام میفرمود: اگر هر یک از شما قصد کرد که به عملی اقدام کند، با هیچ یک از مردم صلاح اندیشی نکند تا آنکه با خدا مشورت نماید، عرض کردم: و مشورت با خدا چگونه است؟ فرمود: ابتدا از خدا میخواهد که خیر او را معیّن کند و سپس با مردم دربارهاش مشورت مینماید، هر گاه از خدا آغاز کرد، پروردگار نیکی را برای او بر زبان هر مخلوقی که دوست دارد جاری میسازد. (معانی الأخبار/ترجمه محمدی/ ج۱ / ۳۳۲)
● با چه کسی باید مشورت کرد؟
امام صادق علیه السّلام میفرماید که: در هر کاری، خواه اخروی و خواه دنیوی، مشورت با مومنین لازم است امّا در کار آخرت، باید مشورت کنی با کسی که در او پنج خصلت باشد؛ عقل و علم و تجربه و نصح و تقوی. یعنی: کسی که قوّت تمیز میان حسن و قبح داشته باشد و علم به اوامر و نواهی نیز او را حاصل باشد و در کارها صاحب تجربه باشد و هر چه گوید به محض دینداری و خاطرخواهی گوید، نه از روی فریب و غدر و متّقی باشد. پس اگر شخص این چنین نیابی، این صفات را خود به عمل آر و بعد از رجوع و استغفار، با خود مشورت کن و عزم را جزم کرده و توکّل به خدا نموده، هر چه به خاطرت افتاد به او عمل کن که البتّه صواب است. (مصباح الشریعة / ترجمه و شرح عبد الرزاق گیلان / ۳۵۰) امام صادق (علیه السلام ) فرمود: در کار خود با کسانی مشورت کن که از پروردگارشان میترسند. سلیمان بن خالد گوید: از امام جعفر صادق (علیه السلام ) شنیدم که میفرمود: با مردم خردمند با تقوا مشورت کن زیرا آنها جز به نیکی راهنمایی نمیکنند و بپرهیز از مخالفت با آنان زیرا مخالفت با شخص پرهیزکار خردمند باعث تباهی دین و دنیاست. امام صادق(علیه السلام) از رسول خدا (صلی الله علیه و آله) نقل فرموده است: مشورت با خردمند اندرزگو باعث پیشرفت و برکت و موفقیّت از جانب خداست، وقتی که شخص دلسوز عاقل تو را راهنمایی کند از مخالفت با او بپرهیز، زیرا این مخالفت باعث هلاکت میشود.امام صادق (علیه السلام) فرمود: مشورت دارای حدودی است که اگر آن حدود شناخته و رعایت نشود ضررش برای مشورتکننده از نفعش بیشتر است. آن حدود عبارتند از: کسی که با او مشورت می شود:
۱- عاقل باشد.
۲- آزاده دیندار باشد.
۳- دوست مهربان و مانند برادر باشد.
۴- اگر از راز تو آگاه شد مثل این که خودت به آن آگاهی آن را مکتوم و پوشیده بدارد. زیرا تو زمانی از راهنمایی مشاور سود می بری که او عاقل باشد و وقتی که وی آزاد مرد متدیّن بود نهایت کوشش را برای نصیحت کردن تو به کار می برد، وقتی که دوست مهربان و مانند برادر باشد و او را از راز خویش آگاه کردی راز تو را پوشیده نگاه میدارد و آگاهی او مانند این است که خودت به آن آگاهی، [اگر این شرایط رعایت شود] مشورت جامع و نصیحت کامل میگردد. (آداب معاشرت از دیدگاه معصومان علیهم السلام (ترجمه وسائل)/۴۳) غرض از بیان این مطالب این است که بگوییم هر کسی شایسته شور و مشورت نیست و زندگی آدمی حساستر و مهمتر از آن است که در پیداکردن راه حل مشکلات و راهنمایی جستن در فراز و فرودهای آن از هر فردی که ادعای راهنمایی و مشاوره دارد یاری جست.
مریم پناهنده
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست