پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مجله ویستا

ارتوپدها چطور برای همسرشان کفش انتخاب می کنند


ارتوپدها چطور برای همسرشان کفش انتخاب می کنند

مشکلاتی که پاهای شما را تهدید می کنند, بشناسید تا بتوانید کفش های «سالم»تری انتخاب کنید

خب این یک واقعیت است که برای بسیاری از خانم‌ها پوشیدن کفش پاشنه بلند یک موضوع مهم است و خیلی از آن‌ها از دوران بچگی عاشق کفش‌های پاشنه‌ بلند بودند و همیشه در کودکی با پوشیدن کفش‌های بزرگ‌تر‌ها احساس زیبایی بیشتری می‌کردند و حالا تمام سعی خود را می‌کنند حتی در بدترین شرایط و مکان‌ها هم با کفش‌های پاشنه‌ بلند ظاهر شوند و هستند خانم‌هایی که بعد از پوشیدن کفش‌های پاشنه بلند ساعت‌ها از درد پا و کمر رنج می‌برند اما باز هم ترجیح می‌دهند، آن کفش‌ها را بپوشند و هرگز به عواقب آن و مشکلاتی که بعد از آن به‌وجود می‌آید فکر نمی‌کنند ولی تنها مشکلی که پای خانم‌ها را تهدید می‌کند این موضوع نیست بلکه دکتر حسین فراهینی، متخصص ارتوپدی در مورد مشکلاتی که پاهای خانم‌ها را تهدید می‌کند توصیه‌هایی دارد.

● پای پرانتزی و پای ضربدری یعنی چی؟

در حالت نرمال انسان وقتی که می‌ایستد، باید ساق پا و ران او در یک راستا و امتداد باشد فقط این‌که ساق پا نسبت به ران ۸درجه زاویه به طرف بیرون دارد یا بالعکس، به این صورت که فرد ایستاده وقتی ۲ تا زانوهای خود را به هم می‌چسباند، باید قوزک پاها نیز به هم بچسبد. اگر در این شرایط وقتی ۲ پا به هم می‌چسبد، قوزک‌ها به هم بچسبد اما زانو‌ها با هم فاصله داشته باشند، آن پا را «پرانتزی» یا «کمانی» می‌نامند که این حالت در افراد مختلف متفاوت است و بسته به درجه کمانی‌بودن تقسیم‌بندی می‌شود. گاه برعکس این اتفاق نیز دیده می‌شود، یعنی وقتی این افراد می‌ایستند زانوها به هم می‌چسبند اما قوزک‌ها از هم فاصله دارند که در این صورت پاهای ایکس مانند یا ضربدری نامیده می‌شوند‌. در واقع در حالت پاهای ضربدری و پرانتزی ۲زاویه متضاد هستند.

● وقتی خاری در پاشنه شماست

خار پاشنه در حقیقت زواید استخوانی هستند که در کف پا و قسمت پاشنه پا و معمولا در محل چسبیدن تاندون قوی کف پا که باعث حرکت کف پا می‌شود، به‌وجود می‌آیند که این مشکل بعضی مواقع به‌علت کشیده شدن کف پا به مقدار زیاد و بعضی مواقع به‌دلیل وزن زیاد و بعضی مواقع به‌دلیل تغییراتی که در استخوان‌ها به‌وجود می‌آید است. در کل یک زایده استخوان در کف پا به‌وجود می‌آید که به آن خار پا گفته می‌شود. معمولا ممکن است این مسئله منجربه درد شدید پا و اختلال در راه رفتن شود. برای درمان خار پاشنه راه‌های متفاوت بسیاری وجود دارد. به‌عنوان مثال فیزیوتراپی و آبگرم یا استفاده از کفی‌های مخصوص پا توصیه می‌شود و در بعضی موارد غیر از استفاده از داروها، برخی تزریقات موضعی و در بعضی مواقع فیزیوتراپی نیز کمک‌کننده است. امروزه یکسری وسایل جدید به‌نام ای‌اس‌دبلیو‌تی یا وسایل شوک درمانی هم اختراع شده‌اند که با یکسری شوک خارپاشنه را از بین می‌برد؛ همان‌طور که سنگ کلیه با دستگاه‌های ایجاد شوک از بین می‌رود، البته این کار در مراحل اولیه ایجاد خار انجام می‌شود.

● ژنتیک بسیار مهم است

ممکن است بعضی افراد پاهای پرانتزی نداشته باشند اما پاهای‌شان دچار چرخش و تغییر فرم شده باشد، یعنی هنگام راه‌رفتن پاها به سمت داخل یا خارج چرخش داشته باشد که این افراد جزو افراد دفورمی (تغییر شکلی) چرخشی هستند، اینگونه افراد در اجتماع در تمام سنین خیلی زیاد دیده می‌شوند. پاهای پرانتزی زمینه‌های مختلفی دارد، ممکن است فرد در کودکی دچار بیماری به نام راشیتیسم شده باشد که کمبود کلسیم و ویتامین D این بیماری را به‌وجود می‌آورد. این مسئله باعث می‌شود تا فرد در بزرگسالی پاهایی کمانی داشته باشد و در بعضی مواقع و در سنین بالاتر ممکن است مسائل فامیلی و ژنتیک باعث به‌وجود آمدن این مسائل شود که در این مسئله ژنتیک، بسیار شایع‌تر و مهم‌تر است. به‌خصوص در کودکانی که در سنین رشد هستند‌که هر‌چه بیشتر رشد می‌کنند پاهای‌شان بیشتر حالت کمانی به‌خود می‌گیرد و مشکلات برای آن‌ها بیشتر می‌شود.

● برآمدگی‌هایی که پا را زشت می‌کنند

هالوس والگوس یعنی برآمدگی که در بعضی افراد در کنار شست پاهای‌شان به‌وجود می‌آید که به معنی استخوان اول کف پاست که به طرف کف پا منحرف می‌شود و درنتیجه باعث تغییرات، دفرمه‌شدن و زشتی در پا و گاه ایجاد درد شدید می‌شود. در مواردی که این مسئله شدید باشد، پیشنهاد در مانی عمل جراحی است و در درجات پایین‌تر و در سنین پایین‌تر می‌توان با گذاشتن پدهایی لای انگشتان از منحرف شدن انگشتان جلوگیری کرد. هر فردی باید ورزش را در حد توان خود انجام دهد، هیچ‌گاه به فردی توصیه نمی‌شود که خارج از توان خود ورزش و تحرک کند. در درجه اول باید تکنیک‌های ورزشی به درستی انجام شود؛ اول این‌که در حد توان باشد تا اندام فوقانی و گاه اندام تحتانی دچار خستگی مزمن نشود زیرا در بعضی مواقع که فرد بیش‌ازحد توان خود ورزش کند، گاه دچار خستگی در ستون فقرات می‌شود و گاه در درجات شدیدتر ممکن است، دچار شکستگی‌های کوچک پنهانی در استخوان‌ها شود. در این موارد، ورزش خاصی توصیه نمی‌شود فقط توصیه این است که ورزش روی اصول، دقت و زیرنظر یک متخصص انجام شود. در بعضی افراد که انحرافات زانو یا استخوانی یا کف پایی صاف داشته باشند براساس شرایط خودشان باید ورزش کنند.

● پاهای ضربدری یا پاهایی به شکل ایکس

افرادی هم که دچار پاهای ضربدری یا ایکس مانند هستند، معمولا این مشکل از سنین کودکی برای آن‌ها به‌وجود می‌آید و معمولا با صافی کف پا همراه است. یک‌سری از بیماری‌های متابولیسم و متابولیکی هم وجود دارند که آن‌ها هم باعث تغییراتی در بدن یا کمبود‌هایی در بدن هستند که آن‌ها هم می‌توانند باعث چنین تغییراتی در بدن باشند. در سنین بالا و به‌خصوص در زنان پوکی استخوان نیز زنان را به این مسئله مبتلا می‌کند و تغییراتی در پاهای آن‌ها نیز به‌وجود می‌آید. در این موارد پاها تمایل دارند تا به‌صورت کمانی در آیند که معمولا در نهایت ساق پاها و مچ پای آن‌ها منحرف می‌شوند.

● جوانان مراقب باشند

در بعضی از جوانان پاهای پرانتزی یا ضربدری به‌عنوان یک عامل خطرساز در مشکل زانوست و حتی اگر جوانانی که این مشکل را دارند ولی دردی احساس نمی‌کنند بهتر است تا به پزشک‌های ارتوپد مراجعه کنند و از سلامت زانو‌ها و پاهای‌شان مطمئن شوند.

گاه می‌توان این مسائل را با ورزش‌ها و فیزیوتراپی‌ها و استفاده از کفش‌های طبی، انحرافات جزئی را درمان کرد و در بعضی مواقع ممکن است پرانتزی بودن پاها یا ضربدری بودن در حدی باشد که احتیاج به جراحی داشته باشد.

● کفش‌ زیبا اما خطرناک

کفش‌های نوک تیز و تنگی که اکثر خانم‌ها در این روزها به پا می‌کنند به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود؛ این کفش‌ها باعث دفرمه‌شدن پاها و تغییر شکل در انگشتان می‌شود. معمولا کفش‌هایی که توصیه می‌شود باید جلوی آن‌ها پهن باشد تا انگشتان به راحتی جا بگیرند و بتوانند به راحتی حرکت کنند. گاه این کفش‌ها در بعضی از مهمانی‌ها درمدت زمان کوتاه ممکن است خیلی آزار‌دهنده و مضر نباشد اما از لحاظ علمی، بهداشتی و پزشکی به هیچ وجه این کفش‌ها توصیه نمی‌شود‌. کفش‌های پاشنه بلند اثرات بسیار مخربی روی مفصل زانو و ستون فقرات دارد. کفش‌های پاشنه بلند ارتباط مستقیمی با کمر درد دارد، احتمال ایجاد کمر درد با کفش پاشنه بلند خیلی بیشتر از ایجاد زانو درد است به‌خصوص به کسانی‌که زمینه کمر درد نیز دارند و سنی از آن‌ها گذشته این کفش‌ها به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود. پاشنه‌هایی تا ارتفاع ۳سانتی‌متر هیچ اشکالی ندارد.

● پاشنه خوب است اما...

کفش‌ها نقش بسیار مهمی در سلامت پاها، زانوها و ستون فقرات دارد. به‌طور کلی کفش‌هایی که به خانم‌ها توصیه می‌شود باید از نوع کفش‌هایی باشد که استانداردهای خود را داشته باشد. امروزه کمپانی‌های بزرگ روز دنیا که در کار تولید کفش هستند، به سوی علمی شدن تولید کفش‌ها پیش می‌روند تا بتوانند هرچه بیشتر بر سلامت پاها و سلامت انسان تکیه کنند. کمپانی‌های موفقی هم که می‌توانند کفش‌های سالم‌تری بسازند در نتیجه فروش بهتری دارند و این فروش بیشتر سلامت انسان‌ها را تضمین می‌کنند. باید به این نکته اشاره کرد که پاشنه برای کفش تا حدودی برای تمام افراد توصیه می‌شود. پاشنه تا حدود ۲ تا ۳ سانتی‌متر اشکالی که ندارد هیچ بلکه به سلامت پاها نیز کمک می‌کند و برای سلامت مچ پاها و زانوها موثر است، البته به شرط این‌که این پاشنه‌ها به‌صورت لژدار و کاملا برای پا تکیه‌گاه باشد. برخی از این کفش‌های پاشنه بلندی که به میزان بالایی بلند و در عین حال باریک هستند به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود و برای سلامت پاها بسیار مضر است.در مورد پوشیدن شلوار‌های خیلی تنگ باید گفت، این لباس‌ها تاثیری بر سلامت و فرم پاها ندارد اما اصلا توصیه نمی‌شود، به‌خصوص در افراد مسن به‌دلیل این‌که ممکن است تا جریان خون در اندام را به خطر بیندازد و مشکل‌آفرین باشد، به همین علت دقت در پوشیدن شلوار‌ها نیز مهم است.

● کدام ورزش و کدام کفش مناسب‌تر است

بهترین ورزش برای سلامت انسان و سلامت پاها راه رفتن روی زمین صاف است‌، یکی دیگر از ورزش‌هایی که توصیه می‌شود شنا در استخر‌های آب گرم است و یکسری از دستگاه‌هایی که این روزها در باشگاه‌های بدن‌سازی نیز استفاده می‌شود و عضلات را تقویت می‌‌کنند، مفید است. باید دانست فقط یک عضله در پا وجود ندارد بلکه تعداد زیادی عضله در پاها وجود دارد و هر کدام از این‌ها مکانیسم‌های مختلفی دارند و می‌توان بر اثر آن مکانیسم‌‌ها آن‌ها را تقویت کرد. کفش مناسب، کفشی است که کف آن کاملا حرکت کند و خیلی سفت نباشد به‌خصوص جلوی پنجه‌ها‌ و همچنین کفش مناسب باید پشت مناسبی داشته باشد و مچ پا را کاملا در بر بگیرد و رویه جلویی کفش باید راحت و کف پا باید کاملا پوشش داده شود و مناسب با قوس کف‌پا باشد، به‌عنوان مثال کفش‌هایی که ورزشکاران می‌پوشند بسیار مناسب هستند.

● تمام افراد پا پرانتزی به دنیا می‌آیند

به خاطر شکل خاص خلقت خداوند نوزادان تا ۲ونیم سالگی پاهایی پرانتزی دارند و این به این دلیل است که نوزادان وقتی پاهایی پرانتزی دارند هنگام راه افتادن تعادل خود را بهتر حفظ می‌کنند، و آن‌ها تا ۲‌و‌نیم‌سالگی پاهای آن‌ها به‌صورت پرانتزی باقی می‌ماند و بعد از آن به‌تدریج پاهای کودکان صاف می‌شود و تا ۴سالگی حالت طبیعی خودش را پیدا می‌کند و ساق پا ۸درجه به طرف بیرون شکل می‌گیرد و این دلیل فقط به‌خاطر خواست خداست و بهتر است مادران از دیدن پاهای نوزادان که به شکل پرانتزی است ناراحت نباشند اما به‌ندرت به دلایل بیماری‌های متعدد ‌یا زمینه‌های ارثی ممکن است این کمانی‌بودن از حد طبیعی بعد از ۲‌ونیم‌سالگی بیشتر باشد و اگر کودک این شرایط را داشته باشد بهتر است تا درمان آن شروع شود.