جمعه, ۲۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 17 May, 2024
مجله ویستا

انرژی گرانبها است, آن را هدر ندهیم


صرفه جویی در مصرف منابع انرژی نه تنها مهمترین راه کاهش آلودگی هوا است و با انجام دادن چند اقدام کوچک و ساده می توان به این هدف دست یافت, بلکه اقدامی ضروری برای حفظ این منابع گرانبها و بعضا غیرقابل جایگزین است

"آژانس محیط زیست و مهار انرژی" فرانسه (آدمه) با ارائه پیشنهادهایی برای صرفه جویی در مصرف انرژی نوشت: هر خانواده متوسط می تواند با بكار بردن این راهكارها مبلغ صورت حساب مصرف انرژی خود را تا ۴۰درصد کاهش دهد.

صرفه جویی در مصرف برق:

لامپ ها:

میزان مصرف برق در لامپ های معمولی و لامپ های هالوژن بسیار زیاد است بنا بر این بهتر است از لامپ های فلورسنت که یك پنجم لامپ های معمولی برق مصرف می کنند و طول عمر بیشتری دارند، استفاده کرد.

یخچال ها و فریزرها:

"آدمه" برای صرفه جویی در مصرف انرژی یخچالها و فریزرها پیشنهاد كرده است :

- آنها را دور از منابع گرما قرار دهید.

- در یخچال و فریزر را مدت طولانی باز نگذارید.

- غذاها را تا زمانی که هنوز گرم هستند جاسازی نکنید.

- برفک های جایخی را پاک کنید زیرا هر چهار سانتیمتر برفک مقدار مصرف انرژی را دو برابر افزایش می دهد.

- شبكه های فلزی پشت دستگاه خود را پاک کنید تا تخلیه حرارت بهتر صورت گیرد.

- هنگام خرید دستگاه مورد نظرتان حتما به برچسب مصرف انرژی دقت کنید.

ماشین های لباسشویی، خشک کن ها و ماشین های ظرفشویی:

در این مورد باید :

- از برنامه های با درجه حرارت پایین استفاده کنید زیرا ۹۰ درصد برق برای گرم کردن آب مصرف می شود.

- پیش از روشن کردن دستگاه حتما آن را کاملا پر کنید در غیر این صورت دستگاه را بر روی برنامه "نیمه پر" و یا "اقتصادی" روشن کنید.

- دستگاه هایتان را در ساعت های کم مصرف روشن کنید.

بخاری های برقی:

بخاریهای برقی از پر مصرف ترین دستگاههای برقی محسوب می شوند بنابراین باید توجه كرد كه :

- مصرف انرژی بخاری های برقی پنجاه درصد صورت حساب برق شما را تشکیل می دهد.

- دمای اتاق خواب را در حد ۱۶ درجه سانتیگراد، اتاق نشیمن ۱۹ درجه سانتیگراد و دمای حمام را در ۲۲ درجه سانتیگراد نگه دارید.

- با هر یک درجه افزایش دما در مقایسه با ۱۹ درجه سانتیگراد (دمای مطلوب) مصرف برق هفت درصد افزایش می یابد.

اجاق ها و فرهای برقی:

- قبل از پایان پخت غذا دستگاه را خاموش کنید زیرا تا چندین دقیقه پس از خاموش شدن دستگاه هنوز گرمای زیادی از آن متصاعد می شود.

- قابلمه هایی متناسب با ابعاد سطح حرارت دهنده اجاق استفاده کنید تا از هدر رفتن انرژی از اطراف ظروف جلوگیری شود.

- با بستن در ظروف پخت و پز تا ۳۰ درصد می توان در مصرف انرژی صرفه جویی کرد.

- از باز کردن در فر هنگام گرم کردن قبل از پخت و نیز در مدت پخت خودداری کنید.

آب گرم کن ها:

- آب گرم کن های خود را جرمگیری کنید زیرا هر آب گرم کن جرم گرفته ۶۰ درصد برق بیشتر مصرف می کند.

- آب گرم کن را در ساعت های کم مصرف روشن کنید.

- سعی کنید از دوش استفاده کنید و نه از وان.

دستگاه های صوتی و تصویری با کیفیت بالا:

هنگام استفاده نکردن از دستگاه های صوتی و تصویری آن ها را کاملا خاموش کنید و در حالت غیرفعال قرار ندهید. هر دستگاه در حالت غیر فعال نزدیک به ۷۲ درصد برق مصرف می کند.

صرفه جویی در مصرف آب:

برای صرفه جویی در مصرف آب راه های بسیاری وجود دارد که معمول ترین آن ها عبارتند از:

در سیفون ها:

- با استفاده از مکانیسم خروج دوگانه آب، میزان آب خروجی را بین سه و شش لیتر تنظیم کنید.

- از مکانیسم دستی قطع آب در هنگام خروج استفاده کنید.

با پیاده کردن یکی از این دو مورد می توان میزان مصرف آب را تا ۶۵ درصد کاهش داد.

شیرآلات:

- با نصب سرشیر تنظیم کننده بر روی شیر و جلوگیری از جهش آب، به سادگی می توان تا ۵۰ درصد در مصرف آب صرفه جویی کرد.

- از شیرها و دوش های "متوقف کننده" استفاده کنید. در این نوع شیرها، که دارای سیستم ترکیب آب سرد و گرم است، پس از بستن شیر در هر حالت و بازکردن مجدد آن، آب با همان درجه حرارت آخرین دفعه ی استفاده خارج می شود و نیازی به تنظیم مجدد حرارت و در نتیجه هدر رفتن آب در زمان تنظیم حرارت نیست. با استفاده از دوش های "متوقف کننده" بیش از ۲۴ لیتر و شیرهای "متوقف کننده" بیش از شش لیتر آب در هر بار مصرف ، صرفه جویی می شود.

لوازم خانگی:

- هنگام خرید لوازم خانگی حتما به برچسب های آنها دقت کنید و دستگاهی را بخرید که میزان آب و انرژی کمتری مصرف می کند. به این ترتیب تا ۵۰ درصد در مصرف آب صرفه جویی می شود.

هنگام آشپزی:

- هنگام شستن ظروف و یا سبزیجات، خروجی سینک ظرفشویی را کاملا مسدود کنید.

صرفه جویی کلی آب در منازل:

- در صورتی که فشار شبکه آب شهری بیش از ۳ "بار" است، پس از کنتور دستگاه کاهش دهنده فشار نصب کنید.

صرفه جویی در تولید آب گرم:

مهمترین نکته برای صرفه جویی در هنگام تولید آب گرم، انتخاب صحیح سیستم تولید است.

به طور کلی سه روش برای تولید آب گرم وجود دارد:

در روش تولید همزمان، فقط هنگامی که به آب گرم نیاز دارید، آب را گرم می کنید. نصب دستگاهی با قدرت بالا از ملزومات سیستم تولید همزمان است. در روش دوم، آب گرم در مخزن های ۱۵ تا ۲۰۰ لیتری ذخیره می شود. در این روش، آب در ساعتی مشخص (ساعت های کم مصرف) و یا زمانی که دمای آبگرمکن خیلی پایین می رود گرم می شود. ظرفیت تولید در این سیستم، به عواملی از جمله، حجم آب ذخیره شده در مخزن و زمان لازم برای رساندن دمای آب سرد درون آن به درجه مورد نظر ، بستگی دارد. روش سوم یا نیمه همزمان، ترکیبی از دو روش قبلی است. در این روش ذخیره کوچکی از آب گرم بطور دائم برای برطرف کردن نیازهای معمول منزل، وجود دارد. اگر میزان مصرف بیش از آب انبار شده در این مخزن باشد، آب در همان لحظه گرم می شود. آب گرم کنی مناسب است که امکان دسترسی به آب گرم را در هر لحظه، به میزان کافی و با دمای ثابت فراهم کند. به همین منظور، باید پس از برآورد دقیق نیازهای منزلتان، از دستگاه و سیستمی استفاده کنید که از ظرفیت تولید کافی برخوردار باشد.