دوشنبه, ۲۴ دی, ۱۴۰۳ / 13 January, 2025
مجله ویستا

بیماری مسافران


بیماری مسافران

بیماری در سفر می تواند باعث از بین رفتن لذت سفر و گرفتاری هایی برای خود بیمار و اطرافیان او شود

بیماری در سفر می‌تواند باعث از بین رفتن لذت سفر و گرفتاری‌هایی برای خود بیمار و اطرافیان او شود...

یکی از بیماری‌های مهم مسافرتی، اسهال مسافران است. داشتن اطلاعات کافی درباره چگونگی و علت بیماری و رعایت بهداشت و تغذیه سالم کمک می‌کند تا سفر بی‌دردسری داشته باشید. دکتر پیمان ادیبی، فوق‌تخصص گوارش و کبد و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در این مورد بیشتر توضیح می‌دهد.

▪ آقای دکتر! چرا بعضی از مسافران به اسهال مبتلا می‌شوند؟

-اسهال مسافران به نوعی از اسهال گفته می‌شود که در اثر سفر از مناطق توسعه‌یافته‌تر به مناطق کمتر توسعه‌یافته رخ می‌دهد. فردی که از یک منطقه شهری با سطح اجتماعی و اقتصادی بالاتر به یک منطقه روستایی با امکانات بهداشتی کمتر سفر می‌کند، در اثر تماس با میکروب‌هایی که با آنها تماس دائمی نداشته است، بیمار می‌شود. اسهال مسافران، شایع‌ترین بیماری درگیرکننده مسافران هنگام سفر است.

▪ بیماری با چه علایمی آغاز می‌شود؟

-بیماران مبتلا علایم مختلفی از قبیل دل‌پیچه، اسهال، احساس دفع کلی، تهوع، تب یا حتی خون در مدفوع (اسهال خونی) از خود نشان می‌دهند.

▪ چه افرادی بیشتر در معرض خطرند؟

-میزان بروز در مرد و زن یکسان است و تقریبا همه افراد در معرض خطر هستند ولی افراد میانسال و افرادی که بیماری‌های زمینه‌ای مثل بیماری‌های قلبی‌-عروقی و اختلالات کلیوی یا اعضای مصنوعی داخل بدن (پروتز) دارند، بیشتر در معرض خطرند و اگر دچار اسهال مسافرتی شوند به مراتب بیشتر از افراد سالم عارضه نشان خواهند داد.

▪ با توضیحاتی که دادید، بیماران پرخطر می‌توانند سفر کنند؟

-بله، اما توصیه می‌شود افرادی که بیشتر در معرض خطرند قبل از مسافرت به مناطق کمتر توسعه‌یافته برای پیشگیری از بیماری اسهال به پزشک مراجعه و دارو دریافت کنند. مصرف دارو در بیمارانی که پرخطر هستند قبل از سفر شروع می‌شود و هنگام سفر نیز ادامه می‌یابد.

▪ افراد سالم چطور؟ آیا لازم است آنها هم قبل از سفر به پزشک مراجعه کنند؟

-نیازی نیست افرادی که در سلامت کامل هستند و قصد دارند به مناطق کمتر توسعه‌یافته سفر کنند، مثل گروه پرخطر قبل از سفر مصرف دارو را آغاز کنند ولی توصیه می‌کنیم این گروه از افراد نیز به پزشک مراجعه کنند و داروهای دریافتی را هنگام سفر با خود همراه داشته باشند و با شروع علایم اسهال دارو مصرف کنند.

▪ اگر اسهال با مصرف دارو برطرف نشد؟

-اسهال مسافران اغلب بدون درمان بهبود می‌یابد و بیماران نیازی هم به پزشک پیدا نمی‌کنند ولی اگر هنگام ابتلا علایمی از قبیل تب شدید و اسهال خونی دیده شد یا بیماری با مصرف داروهای تجویزشده کنترل نشد، هر چه سریع‌تر باید به پزشک مراجعه کرد.

▪ ممکن است اسهال آنقدر شدید باشد که بیمار دچار کم‌آبی شود؟

-بیماران بالغ به جز افراد مسن یا بیمارانی که تحت درمان با داروهای مدر هستند و بیماران کبدی، کلیوی و قلبی پیشرفته با اسهال معمولی به سرعت دچار کم‌آبی می‌شوند ولی علایم کم‌آبی در افراد عادی در اثر اسهال به‌ندرت دیده می‌شود. احساس تشنگی، خستگی و پوست خشک علایم کم‌آبی هستند. با ادامه کم‌آبی و شدت گرفتن آن و افت فشارخون، پوست برافروخته می‌شود، افزایش ضربان قلب و احساس گیجی نیز نشانه‌های خوبی نیست و علایم هشدار‌دهنده‌اند.

▪ در صورت بروز کم‌آبی چه باید کرد؟

-هر بیماری که به اسهال مسافرتی مبتلا شده باید میزان مصرف مایعات را بالا ببرد یعنی یک تا یک‌ونیم برابر بیشتر از زمانی که بیمار نبوده لازم است مایعات دریافت کند و به میزان دفعاتی که دستشویی می‌رود نیز ۱ تا ۲ لیوان آب مصرف کند. بیماران حین اسهال و یک هفته بعد از بهبود بهتر است از غذاهای چرب و پرحجم و میوه‌‌ها کمتر استفاده کنند.

▪ توصیه شما به مسافران چیست؟

-حتما باید آب آشامیدنی سالم و تصفیه‌شده بنوشید. از خوردن غذاهایی که در محیط ناسالم تهیه می‌شوند مثل غذاهایی که بین راه‌ها و به‌وسیله دستفروشان به فروش می‌رسند، خودداری و غذاهای بسته‌بندی شده تهیه کنید. فقط زمانی از یخ استفاده کنید که مطمئن شوید یخ از آب آشامیدنی سالم تهیه شده است.

پرنیان پناهی

دکتر پیمان ادیبی می گوید اسهال مسافران، شایع‌ترین بیماری سفر است