شنبه, ۲۲ دی, ۱۴۰۳ / 11 January, 2025
مجله ویستا

سفر به روستای آل, یک تجربه شگفت انگیز


سفر به روستای آل, یک تجربه شگفت انگیز

در این روزها که هنوز تابستان بر پایتخت حاکم است تدارک دیدن برای سفر به روستایی خوش آب و هوا و معتدل شاید بهترین گزینه تفریحی باشد روستایی که با وجود تمام جاذبه های گردشگری از جمله هوای معتدل, طبیعت بکر و زیبا, غار, دره, قلعه و تاکنون ناشناس مانده است

در این روزها که هنوز تابستان بر پایتخت حاکم است تدارک دیدن برای سفر به روستایی خوش آب و هوا و معتدل شاید بهترین گزینه تفریحی باشد. روستایی که با وجود تمام جاذبه‌های گردشگری از جمله هوای معتدل، طبیعت بکر و زیبا، غار، دره، قلعه و... تاکنون ناشناس مانده است.

اگر اهل روستاگردی و تماشای طبیعت بکر و دست نخورده هستید، پیشنهاد ما به شما روستای آل در مشهد است که با تمام جذابیت‌هایش سفری خاطره‌انگیز را برای شما رقم خواهد زد.

روستای شگفت‌انگیز آل در ۴۵ کیلومتری شمال مشهد در جاده کلات و دره‌ای به نام کارده واقع شده است در نزدیکی این روستا سد نسبتا بزرگی به نام کارده وجود دارد که در اطراف خود مناظر شگفت انگیز و بدیعی خلق کرده است.

سد کارده در زمره گردشگاه‌های آبی مشهد، در کیلومتر ۲۰ جاده این شهر به کلات بر روی رودخانه‌ای به نام کارده واقع شده و مسیر دسترسی به این منطقه گردشگاهی از انتهای خیابان خواجه‌ربیع ممکن است.

رودخانه کارده با جریان دائمی و مناظر بسیار زیبای چشم‌نواز کوهستانی یکی از زیباترین تفرجگاه‌ها به شمار می‌آید. در این مکان تسهیلاتی از جمله محل استراحت موقت، سکو، فروشگاه و... برای زائران و مسافران در نظر گرفته شده است.

● دره‌ کارده

دره کارده مسیر قدیم مشهد به کلات و یکی از مهم‌ترین معابری بوده که ایران را از طریق کلات به آسیای میانه و جنوب ترکمنستان ارتباط می‌داده است. این دره معبر و گذرگاه محاکمان و مهاجرانی بوده است که از قدیم میان جنوب ترکمنستان و دشت مشهد در رفت و آمد بودند.

● کتیبه خان تاشی

از جمله اتفاقات مهمی که در دره کارده اتفاق افتاده عبور محمدخان شیبانی یا شیبک‌خان ازبک در سال ۹۱۵ هجری بوده است که وی پس از این که شهر طوس را تا حدی بازسازی و مرمت کرد آن را یادگارخانی نامید و چگونگی مرمت طوس را بر روی سنگی در مجاورت روستای آل نگاشت.

این کتیبه یکی از مهم‌ترین اسناد تاریخی خراسان به حساب می‌آید، نوشته مزبور بر روی صخره‌ای جدا شده از کوه کتیبه شده و رگه‌های سفیدی در زیر آن دیده می‌شود. این اثر در محل به خان تاشی مشهور است. خان تاشی (سنگ خان) که نام آن واژه‌ای است ترکی دارای ۱۰ سطر به طول یک متر به خط ثلث بسیار زیبا است. شیبک‌خان ازبک پس از نگاشتن سنگ به مرو رفت و شاه اسماعیل صفوی او را تعقیب و در مرو به قتل رسانید و تا مدتی دست ازبک‌ها از خراسان کوتاه شد.

این اثر ۲۷ اسفند ۱۳۸۶ با شماره ثبت ۲۲۳۰۵ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

● قلعه عماد

از دیگر آثار تاریخی نزدیک به روستا قلعه‌ای به نام عماد که در محل به آن قلعه ماد یا مات می‌گویند. این اثر قلعه سنگی بزرگی در فراز ارتفاعات مشرف بر دره کارده و نزدیک به روستای آل است.

از خیل معماری این بنا امروزه بخشی از دیوارها و حوض ساروجی آن بر جای مانده است. سفال‌های پراکنده در بالای کوه و میان قلعه نشان می‌دهد که این قلعه از سده نهم هجری مورد استفاده حکام تیموری بوده و تا زمان صفویه رونق داشته است.

● دره‌ انجیر

دره‌ انجیر یکی از جاذبه‌های طبیعی این منطقه به شمار می‌رود که با عرض کم و موانع صخره‌ای پوشیده از درختان انجیر وحشی دارای منظره‌ای دیدنی و جالب است. همچنین در این مکان غار دره‌ آل وجود دارد که با دهانه‌ بزرگ و دیدنی و دیوارهای مرتفع و بلند به جاذبه‌ای منحصر به فرد برای گردشگران و طبیعت‌گردان تبدیل شده است.

غاره دره آل مکانی است با دهانه بزرگ و دیدنی و دیوارهای مرتفع و بلند که چشمه‌ای در مجاورت آن قرار دارد. این غار در ابتدای جاده دره آل پس از روستاهای اندروخ و کارده قرار دارد و مسیر جاده مشهد تا روستای آل اسفالت است.

● روستاهای گردشگری؛ بستر توسعه اکوتوریسم

صنعت گردشگری امروزه یکی از بزرگ‌ترین صنایع مطرح در دنیا است به طوری کـه درآمد حاصل از آن بـا درآمدهای نفتی برابری می‌کند؛ این صنعت علاوه بر کسب درآمد و ایجاد اشتغال موجب توسعه اقتصادی و اجتماعی می‌شود.

یکی از انواع گردشگری که قدمتی بیشتر از یک قرن دارد گردشگری روستایی است؛ این نوع گردشگری به سبب جذابیت، استفاده از فضا و ویژگی‌های محیط روستایی بـرای گـردشگران و ارتقای شاخص‌های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و زیست محیطی منطقه میزبان، از دیرباز مورد توجه گردشگران واقع شده است.

استان خراسان رضوی به واسطه برخورداری از جاذبه‌های طبیعی و روستایی بسیار می‌تواند علاوه بر گردشگری مذهبی به مقصدی برای گردشگران طبیعی و علاقمند به روستا گردی تبدیل شود.

روستاهای این استان با تنوع فرهنگی و جاذبه‌های خاصی که دارند می‌توانند در زندگی روستاییان نقش موثری را ایفا کنند، شناسایی این جاذبه‌ها و در پی آن معرفی آن‌ها در قالب اقلام تبلیغاتی نظیر بروشور، پوستر، کتابچه، بنر، لوح فشرده و... امری مهم در توسعه گردشگری روستایی است.

رونق طبیعت‌گردی در استان خراسان‌رضوی می‌تواند ضمن حفظ محیط زیست جاذبه‌های بیشتری برای مسافران به استان ایجاد کند. طبق نظر برخی کارشناسان ارکان اصلی طبیعت‌گردی شامل تاثیر زیست محیطی، توجه به فرهنگ مناطق میزبان، جلب رضایت گردشگران و سرانجام سود اقتصادی میزبانان اکوتوریسم می‌باشد.

برای توسعه و رونق اکوتوریسم در استان خراسان رضوی و بهره‌برداری از ظرفیت‌های ناشناخته آن باید برنامه‌ای جامع برای طبیعت‌گردی استان تدوین شود آن‌گاه داده‌های مکانی برای هر یک از جاذبه‌های مختلف طبیعت‌گردی در استان تدوین شده و پایگاه اطلاع‌رسانی جامع و معرفی جاذبه‌های طبیعت‌گردی استان ایجاد شود.

بر اساس پیش‌بینی سازمان جهانی جهانگردی تا سال ۲۰۲۰ میلادی بیش از ۵۰ درصد گردشگران دنیا گردشگران طبیعی و اکوتوریسمی خواهند بود بنابراین برنامه‌ریزی برای پذیرش این افراد ضروری به نظر می‌رسد.