چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
سیاستهای ضد رکودی دولت موثرند؟
اقتصاددانان روز به روز مطمئنتر میشوند که قرار نیست رکود بزرگ در ایالات متحده تکرار شود، اما مقایسه بحران فعلی با رکود بزرگ همچنان ادامه دارد.
یکی از اقدامات جالبی که در این زمینه صورت گرفته راهاندازی وبلاگی است که اخبار وال استریت ژورنال در سال ۱۹۳۰ را به طور مرتب مورد بررسی قرار میدهد(وبلاگ مذکور با این آدرس در دسترس است:
http://newsfrom۱۹۳۰.blogspot.co). شباهتهای عجیبی بین رکود بزرگ و شرایط فعلی مشاهده شده است. به عنوان مثال، تیترهایی را که در دهه ۳۰ رواج داشتند، در نظر بگیرید: «عبور از رکود نزدیک است»، «کاهش تولید و نرخهای بهره کاملا پشت سر گذاشته شدهاند و تکرار آنها در شرایط حاضر غیرممکن است»، «اعتماد به سیستم بانکی از هراسهای پولی که در دهههای قبل رایج بودند، جلوگیری خواهد کرد».
واضح است که دلیلی وجود ندارد فکر کنیم که رکود فعلی به وخامت رکود بزرگ خواهد بود. نمودارهایی که انجمن روابط خارجی تهیه کرده نیز نشان میدهد که رکود بزرگ تقریبا با هر معیاری که در نظر بگیریم از بحران فعلی وخیمتر بوده است. البته برخی از ملاحظات باعث میشود که از این امر چندان مطمئن نباشیم. به عنوان مثال با توجه به دادههای موجود میدانیم که در رکود بزرگ هم پیش از این که اوضاع وخیمتر شود، برخی از شاخصها بهبود پیدا کرده بودند. باید همواره به یاد داشته باشیم که مشاهده نشانههای بهبود اقتصاد همواره به بهتر شدن اوضاع نمیانجامد.
یکی از نمودارهایی که انجمن روابط خارجی ارائه کرده نشان میدهد که روند فعلی به شدت با مسیری که رکود بزرگ طی کرده متفاوت است. در این نمودار مشاهده میشود که مداخله دولت با استفاده از افزایش مخارج، این بار بسیار زودتر اتفاق افتاد. دولت ایالات متحده امیدوار است که این محرکها بتوانند از تکرار رکود بزرگ جلوگیری کنند.
البته همانطور که میدانیم، همیشه عواقب ناخواستهای برای سیاستهای دولتی متصور است. در وبلاگ از یکی از روزنامههای دهه سی نقل شده که: «ملون وزیر خزانهداری منکر این امر است که تعرفه اسموتهاولی (Smoot-Hawley tariff) برای اقتصاد مخرب است. ملون تصریح کرد که این تعرفه به نااطمینانی پایان میبخشد و معتقد است منتقدان این سیاست اغراق میکنند. وی وعده داده که مواد قانونی لازم برای بهبود عملکرد این سیاست به بهترین نحو به کار گرفته خواهند شد. در ادامه ملون ادعا کرد که تعرفههای قبلی همیشه «پیشبینیهای خوشبینانه»ای را القا کردهاند؛ پیشبینیهایی که هرگز به حقیقت نپیوستند. اما زمانی که هوور سیاست مذکور را اعلام کرد مورد استقبال قرار گرفت، زیرا این تعرفه میتواند نااطمینانی را رفع کند. وی تاکید کرد که هوور از اختیاراتش استفاده خواهد کرد تا مشکلات قانونی را نیز رفع کند».
البته منظور من از نوشتن این مقاله این نیست که طرح محرک شبیه تعرفه اسموتهاولی است؛ بلکه میخواهم بیان کنم که در بسیاری موارد نمیتوان در کوتاه مدت تشخیص داد که آیا یک سیاست اقتصادی موفقیتآمیز خواهد بود یا خیر.
نویسنده: فیل ایزو
مترجم: دومان بهرامی راد
منبع: والاستریت ژورنال
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست