یکشنبه, ۲۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 9 February, 2025
مهارت هایی که در یک گفتگو ساده به آن نیازمندیم
برقراری ارتباطهای اجتماعی خوب و انتقال مفاهیم و خواستههای فردی و شخصی به دیگران نیازی است که همهٔ افراد سالم جامعه نسبت به آن حساس و دقیق بوده و همواره به دنبال راهکارهایی برای تقویت آن تلاش میکنند. اما واقعاً چاره اصلاح و رفع نواقص رفتاری و ارتباطی در این حوزه، همیشه اندیشههای بزرگ و شگردهای پیچیدهای که نیازمند توانائی و تخصصی منحصر بهفرد باشد، نیست. گاهی نکات بسیار ساده و حتی پیش پا افتاده و سطحی میتوانند گرههای بهظاهر سخت را باز کنند. گاهی تنها یک لبخند بههنگام، لجاجت و انکار طرف مخالف را به همراهی و تصدیق تبدیل میکند و یا بهعکس، گفتاری خودخواهانه بر پیچیدگی و نامفهومی بحث میافزاید. اگر علاقهمندید که نفوذ کلام بیشتری داشته باشید و بدور از مناقشات لفظی معمول، بهراحتی نظر موافق دیگران را جلب نمائید، برای مدت کوتاهی شیوهها و توصیههای ساده و کاربردی زیر را به کار ببندید تا نتایج شگفتانگیز آنها را به سرعت تجربه کنید:
ـ بعضی واژهها و اصوات ممکن است در صحبتهای روزمره، بنا بر عادت و اغلب نابجا تکرار شوند. این نوع تکیهکلامها باعث نازیبائی کلام و برهم زدن تمرکز شنوده میشود. تکیهکلامهای خود را با دقت شناسایی و از گفتار روزمره حذف کنید.
ـ هستند عدهای که عادت دارند در میان صحبت دیگران به انتظار فرصتی باشند تا جملات نگفته خود را هرچه زودتر ادا کنند. بیش از آنکه به فکر چنین فرصتی باشید، با دقت و هیجان کافی به نظرات طرف مقابل گوش کرده و گفتههای گوینده را درصورت موافقت، آشکارا تأیید کنید. این کار باعث میشود قدرت پذیرش و منطق شما بیش از پیش مقبول واقع شود. همچنین قبل از طرح هر انتقادی، از بیان نقاط مشترک و مورد قبول طرفین دریغ نکنید.
ـ ترک پیشداوری و رعایت عدالت در قضاوت کلیدی است که درهای بستهٔ سختترین گفتگوها را هم به نرمی باز میکند.
ـ بازگویی تجربههای شخصی متعدد و یکی پس از دیگری، معمولاً برای شنونده خوشایند نیست. بهویژه تمرین کنید بیش از نیاز حول موضوع مورد بحث از وقایع مربوط به خودتان مثال نزنید. بهیاد داشته باشید ادای مثالهای بدیهی نیز منفعتی جز وقتکشی ندارند.
ـ تقریباً در همهٔ موارد اسم هر کس آشناترین واژه برای اوست که موجب تحریک عاطفهای درونی و صمیمت بیشتر میشود. شنوده را ـ جز به خاطر حفظ جایگاه اجتماعی شخص مخاطب، که نام فامیل و یا عنوان علمی و مانند آن انتخاب مناسبتری است ـ به نام صدا کنید.
ـ بلندی آزار دهنده صدا و یا کوتاهی و نارسایی آن شنونده را به سرعت خسته میکند. بنابراین در فاصله مناسب و با حجم صوتی کافی صحبت کنید. سعی کنید از کسانی نباشید که عادت دارند در حین صحبت بیش از حد به صورت شنونده نزدیک میشوند و یا با دوری زیاده از حد فیزیکی، شوق و صمیمت مکالمه را از بین میبرند. همچنین کلمهها و کلامتان را کامل، شفاف و رسا ادا کنید. این دقتنظر را در مورد سرعت ادای کلمات و ریتم گفتار هم بهکار ببندید. تأمل زیاد، کسالتآور است همانطور که گفتار مسلسل، بیوقفه و سریع بهخوبی منتقل نمیشود.
ـ از تعابیر و واژههایی که ممکن است درک آن برای شنونده دشوار و یا ابهامآفرین باشد بپرهیزید. اگر استفاده از این الفاظ ناگزیر بود، بلافاصله و قبل از انعکاس علائم سئوال در مخاطب، آن را با کلمات سادهتر تشریح کنید.
ـ سعی نکنید جملات طولانی و یا خیلی ادبی بگوئید. این شیوهٔ گفتاری علاوه بر اینکه معمولاً تأثیرات چندان مطلوبی بهجا نخواهد گذاشت، گاهی موجب سوءتعبیرهای تحقیرآمیز میشود. شما هرگز فرصتی برای توضیح و جبران این انتقادها و سوءتعبیرهای ناگفته نخواهید داشت.
ـ معمولاً اثرات منفی تعارفات و تعابیر نمایشی برای اثبات افتادگی و تواضع، کمتر از اثرات تخریبی نشانههای غرور و تکبر نیست. در هر دو مورد میانهرو و متعادل باشید.
ـ این تصور که شرکت کلامی در همهٔ موضوعات و ابراز نظرات تخصصی نشانهٔ توانائی علمی و دانش عمومی بالاست، باور درستی نیست. این نوع گفتگوها اغلب تصور و تصویری از خامی و سطحینگری گوینده را القاء مینمایند. برای تبرئه از این اتهام همیشگی، از طرح مسائلی که در تخصص شما نیست، دوری کنید. مراقب باشید اگر از موضوعات متنوع صحبتی به میان آمد، در مورد همهٔ آنها ـ حتی اگر اطلاعات کافی دارید ـ بحث نکنید تا از شائبه خطرناک دخالت در همهٔ امور ایمن بمانید.
ـ جملات خود را بهجای کلمات منفی (مثل نه و…) با کلماتی آغاز کنید که بار معنایی مثبت دارند.
ـ آراستگی و بهداشت شخصی را با دقت بیشتری رعایت کنید. هیچکس برای مدتی طولانی از همصحبتی با افراد نامرتب لذت نمیبرد. پذیرش منطق افراد لاابالی همیشه با تردید آمیخته میشود. مهمتر اینکه شیرینترین سخنان هم اگر با اندکی بوی نامطبوع دهان همراه باشند، دلنشین نیستند.
ـ فراموش نکنید که مکالمات خشن و تحکمآمیز تنها موجب عملکردهای عصبی، تحلیل انگیزهها و نتایج نامطلوب و صدالبته ناپسند میشوند. پرخاشجوییهای ناخواسته را با بیان نکتهای مثبت از طرف مقابل (مثل یادآوری رنگ زیبای پیراهن و یا آرایش خوب موهایش) به سمت فضای تأمل و آرامش هدایت کنید. برای حصول نتایج بهتر با تغییر محل ایستادن و یا نشستن خود، مکالمه روبرو را به موقعیت شانه به شانه و در کنار هم تبدیل کنید. گاهی هم سکوت موقت، فرصتهای ارزشمندی خلق میکند.
ـ نتایج خوب و مسرتبخش تنها با توجه و اعتناء کافی به موضوع بهدست میآیند. هنگام گفتگو خواسته و ناخواسته خود را با وسائلی مثل خودکار و دگمه و یا کارهای متفرقه و جانبی که ممکن است نشانه بیتوجهی باشند، سرگرم نکنید. میتوان امور غیرضروری و یا یک مکالمه تلفنی غیرلازم را با عذرخواهی به فرصتی بهتر واگذار کرده و یا تا حد امکان خلاصه کرد.
ـ اگر همصحبت شما از نظر ظاهری و بدنی نقص قابل رویتی دارد، به آن بیش از اندازه توجه نکنید و یا بهطور مصنوعی از آن روی برنگردانید. خصوصاً این افراد از احساس ترحم بسیار رنجیده خاطر خواهند شد.
ـ در برخوردهای رسمی و یا در همنشینی با بزرگان و شخصیتهای علمی درصورت نیاز از گفتههای ایشان با نیت استفاده، یادگیری و ثبت اطلاعات یادداشتبرداری کنید. گاهی برای رعایت ادب این کار نیاز به اجازه و تائید شفاهی گوینده دارد. اگر زمان محدودی در اختیار دارید، از قبل گفتههای خود را مرور کنید و نیازهای خود را صریح و مشخص بیان کنید و مطمئن باشید نتیجهای مطلوب خواهید گرفت.
سعید فلاح فر
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست