چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مارماهی
(نام علمی:
electrophorus electricus)
جاندار آبزی و مهرهداری است از رده شعاعبالهها
راسته برقماهیان (Gymnotiformes)
خانواده کاردماهیان پشتبرهنه (Gymnotidae).
مارماهی برقی غیر عادیترین گونه ماهی هاست. این ماهی قادر است شوکهای الکتریکی قوی تا ۶۰۰ ولت تولید کند و از آن برای شکار و دفاع از خود استفاده کند. این ماهی در طبقه خود (طبقه مارماهیهای الکتریکی امریکای جنوبی) به عنوان یک شکارچی درجه یک شناخته شده است بطوریکه هیچ جانور دیگری جرات ندارد که برای خوردن این نوع ماهی خطر مرگ بهوسیله جریان برق را به جان بخرد. زیستگاه مار ماهی الکتریکی را میتوان در حوضه رود آمازون و رود ارینوکو و همچنین نواحی اطراف آنها یافت. طول این ماهیها به ۵/۲ متر و وزن آنها به ۲۰ کیلو گرم میرسد، البته طول اکثر این ماهیها از یک متر تجاوز نمیکند.
این گونه ماهیها بدن دراز و کشیده استوانه مانندی دارند که با تعدادی پولک پوشیده شده، سر آنها تخت و رنگ بدنشان سبز مایل به خاکستری است که هر چه به قسمتهای زیرین بدن نزدیک میشود به زردی میگراید.
همانطور که از توصیفات بر میآید این گونه ماهیها ظاهر زیبایی ندارند. مارماهی الکتریکی ترجیح میدهند که کف گل آلود آبهای آرام زندگی کنند. این ماهیها هوا تنفس میکنند و برای اینکار حدودا هر ۱۰ دقیقه یکبار به سطح آب میآیند و پس از بلعیدن هوا دوباره به کف رودخانه باز میگردند. تولید برق مار ماهی الکتریکی ضربانهای الکتریکی منحصر بفرد خود را به گونهای شبیه باتری بوجود در میآورد که در آن تودهای از بشقابکها جریان برق تولید میکنند. این ماهیها بهوسیله توده صفحات الکتریکی (حدود ۵۰۰ تا ۶۰۰ صفحه) قادر است شوکهای الکتریکی با ولتاژ ۵۰۰ و جریان یک آمپر تولید کند.
اگر چه گزارشها نشان میدهد که جانورانی هم وجود دارند که قادرند ولتاژهای بالا تری تولید کنند ولی این موضوع اصلاً مهم نیست چرا که همین مقدار جریان میتواند هر جانوری را بی حس و یا از حمله منصرف کند. ماهیهای جوانتر ولتاژهای کمتری (در حدود ۱۰۰ ولت) تولید میکنند.
این ماهیها قادرند شدت برق خروجی را تغییر دهند مثلاً برای شکار جریانهای برق کمتر و برای بی حس کردن شکار و دفاع از خود جریانهای برق بیشتری تولید کنند. مطالعه این گونهها برای برخی از پژوهشگران بویژه آنهایی که از acetylcho linesterase و A.T.P آنها استفاده میکنند، جالب بنظر میرسد.
از آنجائیکه این گونهها قادرند در هنگام آشفتگی و سراسیمگی شوکهای الکتریکی متناوب و قوی را در مدت زمان طولانی (دست کم یک ساعت) تولید کنند بدون اینکه نشانهای از خستگی در آنها دیده شود، محققان علاقمندند که دقیقا از چگونگی آن مطلع شوند. گربه ماهی الکتریکی (Malapterurus electricus) و ماهی چهارگوش الکتریکی (Torpedo mamorata T.californica) از جمله گونههای مشابه مارماهی الکترکی بشمار میآیند.
اگر چه این مار ماهیها در طبقه خود معمول و متداول هستند و در اکثر اکواریومهای عمومی یافت میشوند، ولی عادت آنها در تولید شوکهای الکتریکی حتی هنگامی که به آرامی لمس میشوند. باعث شده است که نگهداری آنها توسط اکثر آماتورها در خانه خطرناک بنظر برسد. علاوه بر این بخاطر ابعاد بزرگ این ماهیها نگهداری آنها برای اکثر افراد غیر ممکن است و فقط کسانی قادرند از آنها نگهداری کنند که واقعا به اینکار علاقمند باشند.
کشورهایی همچون استرالیا شدیدا نگهداری این ماهیها را ممنوع کردند چرا که ممکن است این ماهیها به حیات وحش فرار کنند و به یک خطر عمومی تبدیل شوند. این گونه آنچنان غیر عادی است که تابحال چندین بار طبقه بندی شده است.
اصولا گونه در Gtymnotus هستند که بعدا نام Electropheridae به آنها داده شد و به یک گونه از Gtymnotidae در کنار Gtymnotusها تترل یافتند.
http://www.tmnosrat.blogfa.com/۸۶۰۹.aspx
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست