سه شنبه, ۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 23 April, 2024
مجله ویستا

ریزش مو از کودکی تا بزرگسالی


ریزش مو از کودکی تا بزرگسالی

ریزش مو بزرگ و کوچک ندارد. دوره رشد موهای سر در انسان بین ۲ تا ۶ سال و به‌طور متوسط ۳ سال است. موها پس از دوره رشد و استراحت وارد مرحله ریزش می‌شوند. در همه دوران‌های زندگی، موهای ما می‌ریزند...

ریزش مو بزرگ و کوچک ندارد. دوره رشد موهای سر در انسان بین ۲ تا ۶ سال و به‌طور متوسط ۳ سال است. موها پس از دوره رشد و استراحت وارد مرحله ریزش می‌شوند. در همه دوران‌های زندگی، موهای ما می‌ریزند...

به موی کم‌پشت و نازک نوزاد نگاه کنید. این مو‌ها به‌راحتی می‏ریزند و سر نوزاد خالی می‌شود. روی سر نوزادان پس از تولد، موهایی وجود دارد که داخل رحم رشد کرده‌ است و به آن موی «داخل رحمی» یا «لانوگو» می‌گویند. بعد از تولد و بعد از گذشت ۲ تا ۳ ماه، موی لانوگو که نازک و ظریف است، می‌ریزد و به جای آن مویی کرک مانند به نام «ولوس» رشد می‌کند. به‌تدریج و با گذشت زمان، موی ولوس‌ در قسمت سر، جای خود را به موهایی ضخیم‌تر به نام ترمینال می‌دهد اما در قسمت‌های دیگر بدن ولوس باقی می‌ماند. شاید ظاهر موها از نظر مادر خیلی متفاوت نباشد ولی ماهیت این موها با هم فرق دارند.

ریزش مو در کودکان کمتر اتفاق می‌افتد اما شایع‌ترین علت ریزش مو در کودکان به‏خصوص کودکانی که مهدکودک و مدرسه می‏روند، عفونت قارچی پوست سر است که اصطلاحا به آن «کچلی» می‏گویند. کچلی نوعی عفونت پوست و ریزش موی ناشی از عامل قارچی است. سست‌شدن موها در محل زخم، ریزش و طاسی موقتی است. کچلی مستقیم از فردی به فرد دیگر یا از طریق استفاده از وسایل آلوده مشترک مانند شانه، گیره سر، روسری، کلاه و حوله قابل انتقال است.

شایع‌ترین علت ریزش موهای سر در آقایان و خانم‌ها، ریزش مو با زمینه ارثی یا هورمونی است. تقریبا تمام آقایان پس از رسیدن به سن بلوغ درجاتی از کم‌پشتی موها را در دو طرف پیشانی تجربه می‌کنند. شدت و وسعت ریزش مو در مردان، متفاوت، رو به پیشرفت و اغلب تحت‌تاثیر عوامل ارثی است. این نوع ریزش مو بعد از بلوغ تقریبا در تمام آقایان در طرفین پیشانی دیده می‌شود و به ناحیه قله سر و قسمت جلویی ناحیه پیشانی نیز پیشروی می‌کند و به اصطلاح باعث می‌شود پیشانی بلند به نظر برسد. این نوع ریزش در خانم‌ها شیوع کمتری دارد ولی به هر حال شیوع و شدت آن با پیشرفت سن بیشتر می‌شود. در سن ۳۰ سالگی حدود ۲ تا ۵ درصد خانم‌ها درجاتی از کم‌پشتی موها را تجربه می‏کنندکه برخلاف آقایان این نوع ریزش به صورت گسترده است و خط ریزش مو در ناحیه پیشانی عقب نمی‌رود.

دکتر حسن صیرفی

متخصص پوست

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران



همچنین مشاهده کنید