یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
خاطره های خوش یک ملت
یک حکیم گمنام چینی میگوید: «خاطرههای تلخ خود به خود میآیند، این خاطرات خوش است که نیاز به هنر شما دارد.» در پایان یکسال و سرآغاز یکسال دیگر. در میانه ورق زدن یک برگ تقویم که به معنای گذشت یکسال است و درست زمانی که عدد یکان ۴ رقم تاریخی که هر روز آن را مرور میکنیم عوض میشود.
پرسشی در گوشه ذهنمان است که پاسخگوی آن نیز در نهایت خودمان هستیم. پرسشی که پاسخ آن میتواند از خطوط صورت، لبخندی بسازد یا طرح اندوهی تلخ و گزنده و آمیخته به افسوس. پرسش این است سالی که دارد تحویل میشود و به بایگانی عدد عمرمان سپرده میشود، چگونه گذشت؟
خاطرات تلخ و شیرین در زمینه ذهنمان رژه میروند و ما در لابهلای این خاطرات، خود را جستجو میکنیم و نقشی که در آفریدن نقشزدن به این خاطرات تلخ یا شیرین داشتیم، نقش ما هر چه باشد، در این لحظه گذر و قدیمی شدن یکسال و آمدن یکسال دیگر، سهم ماه آهی تلخ یا لبخندی شیرین است و سهم تاریخ قضاوت ماست؛ سالی خوب یا بد؛ قضاوت خود را میکنیم و بقیه کار را به جدال حافظه با گذر زمان میسپاریم تا ببینیم فراموشی و ماندگاری با هم چه میکنند.
این حال و حکایت فرد فرد ما در لحظه تحویل سال است، اما میلیونها انسانی که در محدوده یک جغرافیا و تاریخ فرهنگ محض با هم زیست میکنند، ملتی را میسازند با خاطرهها و تجربههای مشترک و آن حس فردی اینبار به جمع میپیوندد.
خاطرهها دیگر فردی و خصوصی نیست جمعی و مشترک است و تلخ یا شیرین با داشتهها و سرمایههای همه ماست. درد مشترک، غم مشترک. شادی مشترک. همینها ما را به هم پیوند میدهد و در معبر زمان، مسافران یک جاده میشویم که راهی را رفتهایم و در ادامه مسیر هم با هم هستیم در آخر اسفند سال ۸۶ هستیم و در درگاه ورودی سال ۸۷ ایستادهایم نگاهی به پشت سر میاندازیم.
تا ایران سال ۱۳۸۶ را بار دیگر ببینیم. ناگفته پیداست که ایران هستهای سطر برجسته سال ۸۶ بود. ۲۰ فروردین ماه در روزهای آغازین سال، نطنز شهر کوچک و خاموش و کویری در جنوب شرق کاشان، در ایران و جهان خبر ساز بود. رئیسجمهور در مراسمی که با شرکت بیش از ۶۰ نفر از مسوولان ارشد کشوری و لشکری و ۲۰۰ خبرنگار و عکاس داخلی و خارجی برگزار شد، گفت: اکنون اعلام میکنم کشور ما در زمره کشورهای تولید کننده صنعتی سوخت هستهای قرار گرفته و این دستاورد را به رهبر معظم انقلاب، ملت ایران و مردم آزاده جهان تبریک میگویم.
رسیدن ایران به فناوری تولید صنعتی سوخت هستهای راهی دشوار و پر مشقت بود که سرانجام به نتیجه رسید.
برای بسیاری از مردم ایران تقویم کاری سال ۸۶ با شنیدن این خبر ورق خورد و در شرایطی که این تقویم به اسفند رسیده خبر دیگری در حوزه هستهای . لبخندی شادی را بر لبان مردم ایران نشاند.
روز جمعه سوم اسفندماه آخرین گزارش البرادعی از روند همکاریهای ایران و آژانس منتشر شد. در این گزارش با پایان یافته اعلام کردن همه ابهامات آژانس در خصوص روند گذشته فعالیتهای هستهای ایران و این که ایران هیچ انحرافی از پادمان و اساسنامه آژانس نداشته است، اعلام کرد: ایران به همه ۶ پرسش آژانس که مربوط به فعالیتهای گذشته و ماهیت برنامههای ایران بود، پاسخ گفته است و یافتههای آژانس نیز با اظهارات ایران مطابق است.
با این گزارش، پرونده ایران از حالت فوقالعاده در آژانس بینالمللی انرژی هستهای خارج شد و به حالت عادی بازگشت به این ترتیب ایران پس از گذراندن ۵ سال پر فراز و نشیب و پر چالش در صحنه مذاکرات بینالمللی با اتخاذ دیپلماسی فعال توانست پرونده خود را در مسیر عادی بررسیهای نهاد رسمی و فنی بینالمللی در خصوص انرژی هستهای قرار دهد.
۲۱ بهمن ماه نیز نخستین کاوشگر فضایی ساخت ایران که پیشزمینه پرتاب ماهواره است در حضور رئیسجمهور و مسوولان لشکری و کشوری پرتاب شد. باور کردن دستیابی ایران به چنین فناوری مهمی خیلی برای دشمنان ایران دشوار بود که در واکنش به اعلام این خبر، رسانههای غربی اعلام کردند، ایران موشک قارهپیما آزمایش کرده است.
سال ۸۶ از جهتی سال رسیدن ایران به قلههای دانش و فناوری بود. بسیاری از طرحها و پروژههای مهم علمی و تحقیقاتی که آغاز آنها از سالها پیش کلید خورده بود،در این سال به ثمر نشست. اخبار یافتههای پزشکی و علمی دانشمندان ایرانی در زمینه سرطان، درمان و بهبود بیماران نخاعی، بهبود زخمهای بیماران دیابتی، بهبود بیماران مبتلا به ایدز و... بخشی از این خبرها را تشکیل میداد که اکنون برای بسیاری از هموطنان کشورمان که هر یک با بخشی از این اخبار درگیرند تبدیل به خاطرات خوش شده است.
● خاطرات خوش دولتیها
هر کدام از اعضای هیات دولت، با توجه به حوزه مسوولیت خود، عامل مستقیم یا غیرمستقیم تحقق خبرها و خاطرههای خوش یا ناخوش ملی میتوانند باشند. در حاشیه یکی از جلسات علنی هیات دولت، خاطرههای خوش و ناخوش سال ۸۶ را از دولتیها جویا شدیم. برخی وزرا که تعدادشان کم هم نبود، آمادگی ذهنی برای پاسخ به این سوال را نداشتند. برخی با گامهای شتابان پاسخ مختصری به این پرسش دادند و برخی دیگر در پاسخگویی با حوصلهتر بودند. حرف آنهایی را که پاسخگوی پرسش ما بودند بخوانید:
● حافظهای پر از خاطرات شیرین
محمدمهدی زاهدی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری میگوید: در حافظه سال ۸۶ کشور، خاطرات شیرین زیادی ثبت شده است، بخصوص پیشرفتهای علمی کشور در عرصههای مختلف که همه آنها جزو خاطرات شیرین محسوب میشود.
وی در گفتگو با ما در حاشیه جلسه علنی هیات دولت با اشاره به برخی از این موفقیتها ادامه میدهد: ما در اول انقلاب، ۱۷۰ هزار دانشجو داشتیم، الان ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار دانشجو داریم. در طول دوره کاری دولت نهم از ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار دانشجو به آمار ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر رسیدهایم. در واقع در طول ۲ سال و اندی، ظرفیت آموزش عالی ۵۰ درصد رشد داشته و این عدد بزرگی است. در کنار آن، اعضای هیات علمی نیز افزایش یافته است. اوایل انقلاب، اعضای هیات علمی دانشگاهها، حدود ۵ هزار نفر در کل کشور بودهاند؛ اکنون این تعداد به ۵۰ هزار نفر رسیده است.
در وزارت علوم، در سال ۱۳۸۴، ۱۳ هزار نفر به عنوان اعضای هیات علمی دانشگاهها مشغول به کار بودند. اکنون با برنامهریزی صورت گرفته، این تعداد به ۱۸ هزار و ۵۰۰ نفر رسیده که رقم چشمگیری است.
اول انقلاب، ما فقط در تعداد معدودی از رشتههای دانشگاهی دورههای فوقلیسانس و دکتری داشتیم، اما اکنون تقریبا در همه رشتهها و شاخههای علمی، زمینه تحصیلات تکمیلی مقاطع فوقلیسانس و دکتری وجود دارد.
رشد فزاینده پژوهش و فناوری در کشور بخصوص در دو سه سال اخیر، شاید در دنیا بینظیر است. در حال حاضر، رشد ۳۰ درصدی پژوهش و فناوری را داریم، این به معنای این است که هر ۳ سال تولید علم در ایران دو برابر میشود و این رقم خیلی بالایی است.
سال ۸۳ مجموعه مستندات کشور کمی بیش از ۴ هزار تا بود. امسال به رقم ۹۰۶۱ مستند علمی رسیدهایم که این رقم بسیار بالایی است.
● خاطرات یک گردشگر
اسفندیار رحیممشایی ، رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در بیان خاطرات شیرین خود از سال ۸۶، جنبه گردشگری را در نظر میگیرد و میگوید: هیچ خاطرهای نمیتواند به اندازه فرارسیدن نوروز و عوض شدن سال و این که فضا تغییر میکند و بچهها تعطیل میشوند و خانهها گرم و داغند، شیرین باشد. فکر نمیکنم زیباتر از این خاطره، خاطرهای باشد. ولی به طور خاص، من در نوروز سال ۸۶، فرصتی پیدا کردم که همراه خانواده به مشهد مقدس بروم و این برای من، خاطرهای خوب بود که در ذهنم مانده است.
رحیممشایی میگوید: برای تعطیلات عید هنوز برنامهریزی نکردهام. البته شاید از همان اوایل سال، گرفتار کار باشم، اما اگر بن و بنزین سفر بدهند، شاید به سفر بروم.
رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری میافزاید: اولین جایی که برای دید و بازدید عید میروم، خانه پدری و دیدار با پدر و مادرم است.
معاون رئیسجمهور درباره کارهای مثبتی که در سال ۸۶ در سازمان میراث فرهنگی و گردشگری انجام شده، میگوید: کارهای زیادی در بخش گردشگری و جهت توسعه زیرساختها انجام شد، منابع و تسهیلات بانکی برای اولین بار به توسعه گردشگری تخصیص داده شد که این رقم قابل ملاحظه و بالغ بر ۳ هزار میلیارد تومان بود.
اختصاص این مبلغ، دورنمای سرمایهگذاری در بخش گردشگری را بسیار مثبت کرده است.
همچنین طرحی تصویب شد که بر اساس آن، قرار است سال ۸۷ بخش مهمی از مشکلات سرویسهای بهداشتی بینراهی کشور را حل کنیم که فکر میکنم این خبر خوبی است که میتوان به همه مردم و خانوادههایی داد که قصد سفر به اقصی نقاط کشور را دارند.
● جشن ملی برای کاوشگر
محمد سلیمانی ، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درباره مهمترین خاطره خوش خود در سال ۸۶ میگوید: پرتاب کاوشگر یک به فضا، دستاور مهم علمی، ملی و صنعتی است. در جهان تعداد معدودی از کشورها دارای چنین فناوریای هستند. این دستاورد در واقع امکان ورود به فضا را برای ملت ایران فراهم کرد. همه کشورهای جهان آرزو میکنند که کاش روزی بتوانند چنین قابلیت و تواناییای را داشته باشد. ما خود ۱۰ سال پیش، چنین آرزویی داشتیم.
اکنون به این توانایی و قابلیت رسیدهایم. واقعا به پاسداشت چنین توفیقی باید جشن ملی برگزار شود. یک ملت باید دهها سال تلاش کند تا به این نقطه از توفیق و موفقیت علمی و فنی برسد. کشورهایی مانند هند یا کشورهای اروپایی برای رسیدن به چنین مرحلهای ۱۰، ۲۰ سال تلاش کردند، ولی ما بر اساس تصمیمی که گرفته شد، پس از حدود ۱۰ سال توانستیم به چنین قابلیتی دست یابیم.
● پیروزی در عرصه انرژی هستهای
پاسخ سیدصادق محصولی، مشاور ارشد و گریزان از مصاحبه رئیسجمهور به پرسش ما درباره خاطره خوش سال ۸۶ کوتاه است. او میگوید: پیروزی در عرصه انرژی هستهای و موفقیتهای کثیر در عرصه علمی و موفقیتهای جوانان از مهمترین و بهترین خاطرات خوشی است که میتوان از آنها نام برد.
● افزایش اعتبارات سازمان تربیت بدنی
محمد علیآبادی ، معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان تربیتبدنی درباره مهمترین خاطره خوبی که از سال ۸۶ به سال ۸۷ میبرد، میگوید: شیرینترین خاطره سال ۸۶، افزایش ۷۵درصدی اعتبارات سازمان تربیت بدنی است که این مصوبه دولت جز با همدلی و محبت رئیسجمهور محترم تحقق نمییافت. این مصوبه برای ما بسیار مثبت و شیرین است، زیرا باعث توسعه ورزش کشور میشود.
● از بیمه رانندگان تا پرتاب کاوشگر
عبدالرضا مصری ، وزیر رفاه و تامین اجتماعی میگوید: سال ۸۶ برای من با خاطرات شیرینی همراه بود؛ اما مهمترین خاطرهام، توفیق وزارت رفاه و تامین اجتماعی در بیمه روستاییان و رانندگان بود. من همیشه نگران این دو قشر بودم. شغل رانندگی از مشاغل پرخطر و سخت است. همچنین ما موفق شدیم طرح بیمه خادمین مساجد را به تصویب برسانیم که این هم جزو خاطرات شیرین است.
یکی دیگر از خاطرات شیرین من در سال ۸۶، پرتاب کاوشگر یک به فضاست که یکی از مظاهر غرور و افتخار ملی است.
وی در بیان خاطرات تلخ خود میگوید: تلخترین خاطره، بداخلاقیهایی است که برخی کشورها نسبت به جمهوری اسلامی داشتند و روح جمهوریت و اسلامیت نظام مترقی جمهوری اسلامی را درک نکردند.
وزیر رفاه درباره برنامههای خود در نوروز سال ۸۷ و این که تعطیلات عید را کجا میرود، گفت: تعطیلات عید برای ما دو سه روز بیشتر نیست و باید ببینیم نزدیکترین جایی که در این تعطیلات دو سه روزه میتوان رفت، کجاست.
مصری میگوید: اولین کسی که برای دید و بازدید عید به دیدنش میروم، مادرم است.
● ارزانی شب عید و امیدواری وزیر
سید مسعود میرکاظمی ، وزیر بازرگانی مهمترین خاطره شیرین خود را زمانی میداند که بتوان با کنترل بازار شب عید، به گرانیها دامن زده نشود و کالاها و اقلام شب عید، ارزان و به طور کافی در اختیار مردم قرار گیرد.
وی میگوید: طبیعی است در روزهای پایانی سال، تقاضای مردم برای کالا افزایش مییابد و باید عرضه هم متناسب با آن باشد. ۲ سالی است که عرضه کالاها را به خود اصناف و تشکلهای مربوط به آنان واگذار کردهایم. خودشان بر کیفیت کالاها نظارت و قیمتها را کنترل میکنند. بازرسان ما هم در این کار، آنان را کمک میکنند تا اجحافی به مردم نشود.
شیرینترین خاطرهای که با پایان این سال و تحویل آن دوست داریم داشته باشیم، این است که اجحافی به مردم و حقوق آنان در پایان سال و در بازار شب عید نشود.
● مهار یک کار بد
یک پیام بازرگانی در صداوسیما میگوید: «مصرف بیرویه، کار خیلی بدیه».
انجام ندادن این کار بد به وسیله مردم برای همه وزیران نیرو، آرزویی بود که کمتر محقق میشد. اما پرویز فتاح، وزیر نیروی دولت نهم، میگوید: ما میتوانیم این آرزو را تحقق بخشیم و آن را به واقعیت تبدیل کنیم.
فتاح در گفتگو با ما میگوید: این که ما امسال موفق شویم برای اولین بار طی این پنج شش سال که همواره سیر صعودی مصرف آب و برق کنترلناپذیر بود، این مصرف را مهار کنیم، اتفاقی که امسال افتاده، اهمیت آن از خیلی از مسائل دیگر مهمتر است.
ما تصور میکردیم که این مصرف بیرویه را نمیتوان کنترل کرد اما خوشبختانه در سال ۸۶ توانستیم مصرف بیرویه را کنترل کنیم؛ به طوری که هم پیک مصرف اکنون پایین آمده و هم مصرف کل انرژی در حدی که متناسب با رشد اقتصادی کشور باشد، تولید میشود. این همکاری دولت و ملت است و فکر میکنم این یک خاطره خوب و موفقیت بزرگ است که در وزارت نیرو توانستیم به آن دست یابیم.
وزیر نیرو میافزاید: یادم نمیآید که سال ۸۶ در کار اجرایی با خاطره تلخی مواجه شده باشیم. به هر حال، در کار اجرایی با فراز و نشیب روبهرو هستیم، ولی این که خاطره خیلی تلخی داشته باشیم، اینطور نیست.
پرویز فتاح درباره برنامه نوروزی خود در سال ۸۷ میگوید: هنوز در این زمینه برنامهریزی نکردهام؛ فکر میکنم برای آخر سال و اول سال کار پیشبینی شده است.
● موفقیتهای علمی و پژوهشی
وزیر بهداشت و درمان موفقیتهای علمی، تحقیقاتی و پژوهشی ایران را از خاطرهها و اخبار خوش و مثبت سال ۱۳۸۶ میداند.
کامران باقریلنکرانی با اشاره به تلاشها، پژوهشها و موفقیتهای پژوهشگران ایرانی در زمینه درمان بیماریهای سرطانی، بهبود و کنترل روند درمان ایدز و داروهای بهبود و التیام زخمهای دیابتی میگوید: در حال حاضر، در حوزه تحقیقات و پژوهش پزشکی، رتبه ایران در حوزه مقالات پزشکی در جهان از ۵۰ به رتبه ۲۹ ارتقا یافته است.
وی میافزاید: در زمینه توسعه و بهبود فعالیتهای پژوهشی، بودجه مناسبی نیز از سوی دولت تخصیص یافته است؛ به طوری که با دستور رئیسجمهور، بودجهای معادل ۲۸۸ میلیون یورو در اختیار وزارت علوم و رقمی معادل ۱۱۲ میلیون یورو نیز در اختیار وزارت بهداشت برای تجهیز مراکز آموزشی و پژوهشی که دارای دورههای تحصیلات تکمیلی هستند، قرار گرفته است.
وی میگوید: با افتخار میتوانیم بگوییم ایران از مرحله ترجمه در رشتههای پزشکی عبور کرده است و در حال حاضر، در مرحلهای هستیم که بسیاری از استادان به تالیف کتب روی آوردهاند.
وی میافزاید: امروز به مرحلهای از رشد علمی رسیدهایم که در همه رشتههای تخصصی در ۲۷ رشته فوق تخصصی و ۴۰ رشته فلوشیپ امکان پرورش نیروهای متخصص در کشور وجود دارد.
● صنعت چند گام به پیش
وزیر صنایع و معادن موفقیتهای کشور در بخش صنعت و معدن را که باعث رشد اقتصادی و افزایش اشتغال میشود، از خاطرات خوب در این بخش مهم اقتصادی میداند.
علیاکبر محرابیان میگوید: دولت نهم در زمینه صادرات غیرنفتی در مجموع ۳۵ میلیارد دلار صادرات داشته است که حدود ۲۷ میلیارد آن یعنی حدود ۷۷ درصد صادرات غیرنفتی کشور هم بخش صنعت و معدن است.
محرابیان میگوید: همه مراحل ساخت خودرو شامل علوم پایه، طراحی قطعات و تولید نهایی محصول به همت متخصصان داخلی اجرا میشود.
به اعتقاد وزیر صنایع، اعتماد به نفس، تکیه بر دانش بومی، توان بالای متخصصان داخلی و شناخت بازارهای صادراتی مهمترین ابزار توسعه صنایع در کشور است.
محرابیان همچنین خبر خوشی برای سال آینده دارد. وی میگوید ایران سال آینده از واردات فولاد بینیاز میشود و ظرفیت تولید فولاد خام در کشور تا سال ۱۳۹۰ به ۳۲ میلیون تن خواهد رسید.
وی با اشاره به این که ایران در تولید فولاد در رتبه بیستم جهان قرار دارد، میگوید: با اتمام طرحهای متعدد در دست اجرا تا ۴سال آینده، رتبه چهاردهم جهان را کسب خواهیم کرد.
● پایداری ملت
محمد رحمتی وزیر راه و ترابری میگوید: شیرینترین خاطره سال ۸۶، موفقیتهای کشورمان در زمینه فناوری هستهای و پایداری دولت و ملت ایران برای رسیدن به حقوق خود بود که فکر میکنم همه مردم ایران از این توفیق بزرگ خوشحال شدند. در وزارت راه و ترابری نیز آنچه به عنوان خاطرهای خوب میشود از آن یاد کرد، روند توسعه حمل و نقل کشور و اضافه شدن راهها و آزادراههای جدید به شبکه حمل و نقل کشور است.
رحمتی خدا را شکر میکند که سال ۸۶ خاطره تلخی ندارد که در ذهنش مانده باشد.
وزیر راه نیز مانند دیگر اعضای هیات دولت برای عید برنامهریزی خاصی نکرده است. وی میگوید: برنامهریزی کردهایم که هم سطح راهها مناسب سفرهای نوروزی باشد و هم وسیله کافی برای انجام سفرهای نوروزی در اختیار مردم قرار گیرد.انتخاب وزیر راه برای اولین دید و بازدید نوروزی، دیدار مادرش است.
محمدرضا عزیزی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست