جمعه, ۲۱ دی, ۱۴۰۳ / 10 January, 2025
نئولیبرالیسم و اهرم نفت در کنترل بازارهای جهانی و تحولات ژئوپولیتیک
افزایش انفجاری قیمت نفت در بازارهای جهانی ، وابستگی آن برپایه دلار ، کاهش چشمگیر ارزش دلار ، رکود شاخصهای مهم اقتصادی در بازار جهانی از جمله بازار مسکن در آمریکا ، اخباری مبنی بر تغییر مشی پاره ای از دولتها در تغییر پایه ذخائر ارزی خود از دلار به سایر ارزها ، ظاهراٌ نشانههایی از رکود در بازار اقتصاد جهانی و آمریکا را نشان میدهد . اوضاع بظاهر نابسامانی که میتواند نشاندهنده افت تسلط دلار بر بازار جهانی باشد.
البته بر پایه نظر پارهای از کارشناسان اقتصادی رونق و رکودهای دوره ای در نظام اقتصاد جهانی قابل پیش بینی بوده ، نکته عجیب در دوره اخیر سکوت و منفعل بودن مدیریت مرکز بحران در آمریکاست ، که چرخه رویدادهای فعلی را سوال برانگیز و ناقص نشان یدهد
انفعال در اقتصاد آمریکا که، بر اساس آمار صندوق بین المللی پول ۱/۲۴% تجارت جهانی ( ۲۹۲۸ میلیارد دلار ) و ۲۵ % تولید دنیا (۱۳۱۹۵ میلیارد دلار ) در سال ۲۰۰۶ را دارد ، بی معنی و غیر واقعی است و تحلیل این سیستم چنانچه مطرح خواهد گردید ، چنین انفعالی را بر نمی تابد .
مقدمتاً ، جهت روشن کردن موضوع باید به دو سوال اساسی پاسخ داده شود:
۱) علت افزایش قیمت نفت چیست ؟
الف) آیا تقاضا ( همچنان که ادعا میشود ) بیش از تولید است ؟
ب) یا حجم تولید منابع اکتشاف شده جهانی در حال کاهش است ؟
۲) علت کاهش ارزش برابری دلار در بازارهای پولی جهان چیست ؟
الف) برخی تحلیلگران اقتصادی افزایش قیمت نفت را به علت افزایش میزان تقاضای چین و هند و نیز بحران ورشکستکی بزرگترین شرکت نفتی روسیه ( بوکوس ) اعلام کرده اند ، اما افزایش فوق العاده قیمت از ۳۰ دلار به ۱۴۰ دلار فعلی را تنها توقف کوتاه مدت تولید در روسیه و میزان افزایش تقاضای چین و هند بطور کامل نمیتواند توضیح دهد ( پادشاه عربستان اخیراً در رسانه های عمومی جهان میزان تولید را کافی دانسته و مشکلات بازار بورس و نقش دلالان در اغتشاش بازار نفتی را عمده دانست) هرچند که علل فوق نیز در افزایش قیمت تاثیر معینی داشته اند اما مقایسه شوکهای نفتی و ضربآهنگ رشد در آخرین شوک نظر ایشان را آنچنان که ایشان اصرار دارند تایید نمی کند . تاریخچه شوکهای نفتی دلایل پیشین را چنین نشان میدهد .
- شوک نفتی سال ۱۳۵۳ بدلیل جنگ اعراب و اسراییل و تحریم اوپک افزایش قیمت از ۲۹/۳ دلار به ۵۸/۱۱ دلار
- شوک دوم ۱۹۸۰ جنگ ایران و عراق افزایش قیمت از ۰۲/۱۴ به ۸۳/۳۶ دلار
- شوک سوم ۲۰۰۳ حمله آمریکا به عراق افزایش قیمت از ۸۳/۲۸ به ۲۷/۳۸ دلار که این شوک بقدری موثر بوده که تا کنون به رقم ۱۴۰ دلار و بنا به پیش بینی کارشناسان بزودی تا مرز ۲۰۰ دلار خواهد رسید .
۲) کاهش ارزش دلار با توحه به کاهش روزانه ارزش دلار در سالهای اخیر ، چرا سیاست فدرال ارز و بانک آمریکا بر پایه پایین آوردن نرخ بهره است ؟ که این عمل خود بخود باعث کاهش بیشتر ارزش دلار و تورم بیشتر و گرایش عمومی به ارزهای دیگر نظیر یورو در سیاست پولی شناور میگردد .
چرا ، ایالات متحده از کاهش ارزش دلار آشکار و پنهان حمایت میکند ؟ و عوامل خود را در بازار نفت و ارز فعال نمیکند ؟ آیا افزایش قیمت نفت در اثر حمله به عراق برای آمریکا قابل پیش بینی نبود ؟
اعمال سیاست های همسو برای کنترل بحران بر چه پایه ای طراحی و تعریف شده است ؟ منافع کشورهای هم پیمان چگونه تامین میگردد؟
● دو اصل اساسی طراحی بازی
الف) افزایش قیمت نفت و انرژی، موجب افزایش قیمت تولید و کالا و کاستن از قدرت رقابت است .
ب) کاهش ارزش دلار ، افزایش قدرت رقابت و فروش کالا در بازار بین المللی است .
● پشتیبانان طرح در رقابت جهانی
ژاپن با ۴۳۰۰ میلیارد دلار تولید ناخالص ملی آلمان ۳۰۰۰میلیارد دلار انگلیس با ۲۲۰۰ میلیارد دلار ایتالیا با ۲۰۰۰ میلیارد ، جمعاً ۱۱۵۰۰ میلیارد دلار طبق آمار صندوق بین المللی پول
در وحله اول بنظر میرسد ، اروپا با شناور کردن یورو ، ارزش یورو را نیز کاهش دهد تا سطح رقابت کالایی خود را حفظ کند ، اما رئیس بانک مرکزی اروپا ئی هرچند از سقوط خشن دلار گله مند است ، اما میگوید یوروی قوی فعلاً لازمتر است . ( افزایش قیمت نفت روی کالای اروپایی ۵۰% و برای کالای آمریکایی ۲۰۰% اثر داشته ) تفاوت این دو رقم با کاهش ارزش دلار در مقابل افزایش ارزش یورو قیمت تمام شده کالاهای تولید شده در دو منطقه را تقریباً تعدیل و قابل تحمل میکند و بنابراین اروپا در این بازی با مشوق هایی که از طروق دیگر نیز دریافت میکند چندان بازنده نیست .
بازیگران دیگر کشورهای رقیب - چین با ۳۰۰۰ میلیارد دلار تولید ناخالص ملی و هند با حدود ۱۰۰۰ میلیارد دلار و با رشد بالا و بطور افزاینده ای به جمع بازیگران دیگر پیوسته اند .
▪ اقتصاد این دو کشور با دو مشخصه مهم تعریف پذیرند :
الف) برتری نیروی انسانی و منابع طبیعی
ب) ضعف و اتلاف زیاد انرژی در خط تولید
بطوری که حدود انرژی مصرفی در ژاپن و انگلیس و فرانسه برای تولید یک دلار کالا ، تقریباً نصف مصرف انرژی برای تولید همین کالا در چین و هند میباشد .
این کشورها برای حفظ برتری نسبی کالای خود ، با مدیریت ملی ، سنجاق کردن پول ملی به دلار و کنترل سیستم ارزی ، مانع تاثیر گذاری جدی مازاد تراز تجاری در افزایش ارزش پول ملی شده اند . با این حساب، تا وقتی که منابع بیکار در این کشور به مصرف نرسد و نرخ مواد خام محلی افزایش نیابد ، کالای تولیدی این دو کشور بازارهای جهانی و کشورهای صنعتی را تحت تاثیر قرار میدهد .
بطوری که هم اکنون "وال مارت " بزرگترین شرکت توزیع کننده با بالاترین رقم اشتغا لزایی در آمریکا ۷۰% محصولات چینی عرضه میکند .
اما اکنون شرایط بازی با افزایش قیمت نفت تغییر میکند ، ناکار آمدی مکانیزم های تولیدی در کشورهای در حال توسعه، باعث تلف انرژی و بالا رفتن قیمت تمام شده میگردد و قدرت رقابت کالاهای اروپایی و آمریکایی را افزایش میدهد .
در واقع با افزایش قیمت نفت، این کشورها جز بروز دادن مازاد تراز تجارت خارجی در قالب افزایش ارزش پول ملی برای جلوگیری از افزایش هزینه تولید و تورم داخلی ندارند.
و این سیاست مزیت نسبی صادرات این کشورها را کم میکند . در واقع خرید نفت به ارز سنجاق شده به دلار با ساختار غیر شناور گران تمام میشود و عامل سقوط برتری نسبی کالا میگردد . بنابراین مورد مشخص است ، یکی از اهداف این بازی خطوط تولید چین و هنداند .
شواهدی نشان میدهد که چین وهند با اکراه از این بازی دوراهه ، به افزایش ارز ملی و تن دادن به عرضه کالای تولیدی با ارزش رقابت کمتر پرداخته اند . اینان از دو روش بد وبدتر با انتخاب روش بد در ۵ ساله اخیر (چین ۱۰% و هند ۱۷% ) پول ملی را تقویت کرده اند و این رقم در مقابل یورو ناچیز میباشد .
سومین گروه از بازیگران با در آمدهای نفتی- مدیریت درست در آمد نفتی، صرفنظر از هر جنبه ای که داشته باشد ، باید که ثمره اش مثبت باشد . از این نظر باید پذیرفت که قیمت واردات محصولات کشورهای صنعتی و در حال توسعه، برای تمام کشورهای نفت خیز که بالاجبار پول ملی خود را به دلار سنجاق کرده اند گران شده است .
افزایش هزینه واردات کالاهای سرمایه ای واسطه ای ، هزینه تولید را بشدت افزایش میدهد و در نتیجه رقابت پذیری آنرا کاهش میدهد.
افزایش در آمد خصوصاً در دولتهای رانتی ، در اختیار سیاستگزاران قرار گرفته ، و به افزایش انگیزه واردات کالاهای مصرفی ، و بهم خوردن توازن اقتصادی و قدرت رقابت پذیری ، انگیزه واردات را تشدید میکند . افزایش کالاهای مصرفی خود مجدداً قدرت رقابت پذیری را کاهش میدهد .
به این ترتیب یارانه های مختلفی برای مقابله با آثار تورمی ناشی از افزایش قیمتها ، بیماری مزمن مرض هلندی را تشدید میکند . بقول " مستر لی " کره ای کارشناس اقتصاد در جواب سوال این که چرا این پدیده به واقع مثبت ( افزایش در آمدهای ناشی از نفت ) به تورم وگرانی وقیحانه ای میانجامد ؟ میگوید : شعبده بازی دولتهای رانتی است .
درهرحال ، ظاهراً بنظر نمی رسد که از بابت افزایش قیمت نفت ، خیری برای طراحان اقتصادی داشته باشد، یا برای کنترل چین وهند راه های سهلتری هم پیدا شود . ظاهراً بازی پایان نیافته و ادامه دارد باید منتظر نتایج بعدی بود .
عملکرد ریاض ، در روزهای اخیر در رسانه های جهانی ، پرده دیگری از این بازی ، از جهت کافی بودن حجم تولید به نسبت تقاضا را کنار میزند ، آیا واقعاً این طور است ؟
حجم تولید منابع در حال حاضر اکتشاف شده جهان در حال کاهش است ؟
آیا تولید پاسخگوی تقاضای روز افزون است ؟
بر اساس گزارش بریتیش پترولیوم در سال ۲۰۰۷ ، تراز انرژی جهانی با نرخ تولید فعلی و ذخایر اثبات شده نفت و گاز جهان تا ۴۰ سال و ایالات متحده ۱۲ سال دیگر دوام می آورد . این دور نما برای کشوری که تقاضای ۲۴ % نفت خام جهان را دارد وحشتناک است . قبلاً نیز "هوبرت " زمین شناس آمریکایی در سال ۱۹۵۶ پیش بینی کرده بود که تا سال ۱۹۷۰ تولید نفت آمریکا و تا سال ۲۰۰۰ تولید نفت جهان به اوج خود میرسد و پس از آن در سیر نزولی قرار میگیرد . آخرین گزارشها حاکی است که پیش بینی "هوبرت " ۱۰ سال اشتباه بوده است و اوج تولید حداکثر تا سال ۲۰۱۰ خواهد بود . بدین ترتیب اگر اوج تولید نفت جهان همین امسال نباشد طی یک و دو سال آینده خواهد بود و پس از آن انباشت تقاضاها را تولید پاسخگو نیست .
ظاهراً آمریکا مدلهای متعددی را برای مدیریت گذار از سوخت فسیلی به سوخت های دیگر شبیه سازی کرده است .
الف) سیاستهای مالیاتی بالای ۵۰% برای سوختهای فسیلی در سیاستهای داخلی از آن جمله است .
ب) استراتژی آمریکا در سال ۲۰۰۵ بر مبنای پیش بینی " هوبرت " طراحی میشود و امنیت انرژی در عرصه اقتصاد جهانی با همکاری هم پیمانان در صدر اولیتهای استراتژیک قرار میگیرد .
پی آمد کمبود انرژی در سالهای آتی و افزایش قیمت آن ، با رقابتی بودن قیمت خرید بشرح زیر نمایان میشود :
۱) قدرت اقتصادی خریداران را کم کرده و تقاضای خرید را کاهش میدهد و از دور خارج میسازد و البته بطور پیوسته تقاضای خرید بیش از حجم تولید خواهد بود .
۲) انرژی جایگزین را مطرح میسازد .
۳) ویژگیهای سوخت های فسیلی و فراورده های آنرا هیچ انرژی جایگزین دیگری فعلاً ندارد .
۴) تا تبدیل مصرف کننده های سوختهای فسیلی به انرژی های دیگر نظیر هسته ای، بادی،زمین گرمایی،خورشیدی ، اتانول ذرت و غیره... ، زمانی طولانی و بیش از ۱۵ تا ۲۵ سال برای کشورهای در حال توسعه نیاز مند است.
در حال حاضر صورت بندی ظاهری رفتارهای سیاسی و نظامی جامعه جهانی (ذخایر نفت مخلوط با ماسه نیز در ذخایر اثبات شده امروزی محاسبه گردیده است ) نشان از کسری حدود ۴ % نفت تولید شده در مقابل تقاضای جامعه جهانی دارد و بنا به گفته ریئس جمهور آمریکا ، آمریکا به نفت معتاد شده است و نیز کمبود منابع نفتی و عمر مفید مخازن ، سرمایه گذاری را در جاهایی که بیش از چند سالی به عمرشان باقیست ، غیر اقتصادی میکند . بهمین دلیل شرکتهای نفتی در سالهای اخیر سرمایه گذاری در توسعه مخازن را به شرکتهای نفتی ملی واگذار کرده اند . و این خود نشان از فرود تولید از اوج آن تعبیر میشود . لذا بحران سوخت در سالهای آتی پیوسته ادامه دار خواهد بود
● نتیجه
بحرانهای ناشی از تامین انرژی و امنیت انرژی در جهان ، بصورت بحرانهای ژئوپولتیک و ژئو اکونومیک آینده در مناطق نفت خیز ، از جمله منطقه خاورمیانه و خصوصاً خلیج فارس ، امری مزمن در راستای تامین منافع و استراتژی امنیت ملی کشورهای عمده مصرف کننده جهان و تحت نفوذ قدرتهای حاضر در منطقه خواهد بود .
بنظر نمی آید مدیریت دولت فعلی رانتی در کشور ما هیچگونه آرایشی از قوای ملی را در جهت گذار ، همسویی و پیوند عادلانه با نظام اقتصاد جهانی را پذیرا گردد هر چند که لابی های رانت خوار، نیو لیبرال های وطنی در هر یک از جناحهای موجود در بالای هرم قدرت ، خواهان برقراری مناسبات و اعتلای مناسبات سیاسی و دیپلماتیک به نفع جناح خود اند و در این راه از هیچگونه تقیه ای دریغ نمی نمایند و عوامل خود در لابی ایرانی تبار های آمریکایی (۱) را به شدت فعال نموده اند و اخیراً قبح مسئله رابطه از طریق استفسار از رهبری و تشکیلات روحانیت سترده اند و به سطح جامعه و رسانه های عمومی کشانده اند ، با این حال دولت فعلی جز چنگ و دندان دولت نظامی در حفظ قدرت و وضعیت موجود بهر ترتیب ، آلترناتیو دیگری را در موقعیت بحران زای فعلی منطقه و جهان بر نمی تابد و متاسفانه آینده ی گذار هوشمندانه با کمترین هزینه هرچه بیشتر وبیشتر تیره وتاریک میگردد . سایه ی تنشهای ناشی از نابرابری های قومی و ملی ، اقتصادی و اجتماعی بطور برگشت ناپذیری در محاق قدرت فرو میروند و عالی ترین فرصت گذار ، در تلاطم خوف انگیز دلارهای رویایی ، خود نماد سقوط اقتصاد ، اتفاق ملی و اجتماعی میگردد.
رانت خواران قدرت از دو راهی ، شراکت یا خلع از قدرت در صورت حفظ منافع ملی و یا حفظ قدرت بهر صورت ممکن با جنگ و کشتار ، ظاهراً بسرعت رو بسوی گزینه دوم آورده اند ، و شوک افزایش درآمدهای نفتی بدلیل ضعفهای اساسی در تحلیل سیستم گردش اقتصادی کشور ، حذف مدیریت برنامه ریزی و سازمان برنامه و بودجه ، ضعف مدیریت بانکی ، تناقض در رفتارهای داخلی وخارجی ، گذاشتن مستقیم درآمدهای نفتی در اختیار سیاستگزاران و مجریان و فقدان وارسی و بازرسی در سطح ملی و اجتماعی ، هزینه کرد دلارهای نفتی در داخل بصورت سیل چک پولهای رانتی در بازار کالاها و مسکن و غیره ، مرض فراگیر هلندی را بسیار تشدید کرده است .
شاخص های عمده بازار ، نشان از تورم عجیب رسمی در بازار تا مرز ۴۰ % و با رقم اسمی بانکها تا ۲۲ % گردیده است . چند قطبی شدن جامعه و درگیری و تنشهای برخورداران و محرومان از امکانات رویایی دلارهای نفتی ، وضعیت فاجعه بار و نگرانیهای عمومی را چنان دامن زده که توهم دخالت دیگران را بطور جدی برانگیخته است . هشدار این مقاله در مورد وضعیت فاجعه بار منطقه و ملی ، بهیچ وجه جدی تر از تصمیمات بازیگران عرصه رقابت های منطقه ای و جهانی نمی باشد . باید هوشیار بود ، البته که خطر شوکهای پولی بر اقتصاد ، نشانه هایی چون تورم ، سوداگری مستغلات ، ضعف مدیریت بانکداری ، توسعه نیافتگی بازارهای سرمایه ، نابرابری های اجتماعی میتواند منجر به وقوع انقلاب اجتماعی شود . سیاست اعمال ، اعتقاد و اراده ممکن است نه آرزو وخیال .
فرهاد – ع
(۱)- هوشنگ امیر احمدی- رییس بخش مطالعات خاور میانه ای دانشگاه" راتگرز" و رییس دفتر شورای ایرانی آمریکایی
مصاحبه با IPS NEWS
مناظره با داعی در VOA
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست