شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا

ویندوز و لینوكس


ویندوز و لینوكس

ویندوز و لینوكس انواع مختلفی دارند تمامی انواع ویندوز را مایكروسافت تولید می كند, اما توزیع متنوع لینوكس از سوی شركت های متعددی مانند Linspire, Red Hat, SuSE, Ubunta, Mandriva, Knoppix, Slackware و Lycoris صورت می گیرد

در این مقاله به بررسی و مقایسه انواع، واسطه گرافیكی كاربر، واسطه متنی، هزینه، دستیابی به سیستم عامل، اجرای برنامه از طریق سی دی، نرم افزار كاربردی، كسب نرم افزار كاربردی، نصب نرم افزار كاربردی، ویروس ها و جاسوس ها، كاربرها و رمز عبور، خطای برنامه ای، محدودیت های نرم افزاری، ابزارهای سخت افزاری پشتیبانی شده، سخت افزاری كه OS بر روی آن عمل می كند، دسته بندی، كابران متعدد، شبكه بندی، تقسیم بندی دیسك سخت، فایل های ذخیره شده روی دیسك سخت، سیستم فایل ها، درجه بندی فایل ها، فایل های مخفی، case، مودم، تهیه فایل آغازگر، برنامه راه انداز چاپگر، كمك، داده های كاربر، خاموش كردن، پرداخته می شود.

انواع:

ویندوز و لینوكس انواع مختلفی دارند. تمامی انواع ویندوز را مایكروسافت تولید می كند، اما توزیع متنوع لینوكس از سوی شركت های متعددی مانند Linspire، Red Hat، SuSE، Ubunta، Mandriva، Knoppix، Slackware و Lycoris صورت می گیرد. ویندوز دو خط اصلی دارد كه می توان آنها را Win۹x كه شامل ویندوزهای ۹۵، ۹۸، ۹۸SE، Me و كلاس NT كه ویندوزهای NT، ۲۰۰۰ و XP را در خود جای داده است، اشاره كرد. ویندوز در واقع كار خود را با نسخه ۳.x آغاز كرد و پس از چند سال ویندوز ۹۵ را روانه بازار كرد.

انواع لینوكس به عنوان توزیع از آن یاد می شود. تمامی توزیع های لینوكس كه در چارچوب زمانی یكسان منتشر شده، از یك هسته اصلی(مهمترین بخش سیستم عامل) تبعیت می كنند. تفاوت آنها در نرم افزارهای اضافی ارائه شده، واسطه گرافیكی كاربر، فرایند نصب، قیمت، اسناد سازی و پشتیبانی های فنی است. ویندوز و لینوكس هر دو در desktop و ویرایش های سروری ظاهر می شوند.

لینوكس می تواند كارایی خود را بالا برد كه ویندوز نمی تواند. نسخه های هدفمند ویژه از لینوكس وجود دارد. به عنوان مثال NASLite نسخه ای از لینوكس است كه بااستفاده از یك فلاپی دیسك، رایانه قدیمی را تبدیل به یك فایل سرور می كند. این نسخه از لینوكس قادر به اتصال به شبكه، تقسیم فایل ها و عملكرد به عنوان یك وب سرور است.

واسطه گرافیكی كاربر:

ویندوز و لینوكس قادر هستند به ارائه واسطه گرافیكی كاربر و واسطه خط فرمان بپردازند. واسطه گرافیكی كاربر ویندوز از ویندوز ۱/۳ به ویندوز ۹۵، ویندوز ۲۰۰۰ و ویندوز XP تغییر یافته است و انتظار می رود در نسخه بعدی ویندوز كه جایگزین XP خواهد شد، دوباره تغییر كند.

لینوكس به طور نمونه به ارائه دو واسطه گرافیكی كاربر، KDE و Gnone می پردازد. در توزیع های عمده لینوكس، لیندوز موجب شده واسطه كاربر شباهت بیشتری به ویندوز داشته باشد. همچنین XPde for Linux نیز در شباهت لینوكس به ویندوز نقش موثری دارد. واسطه گرافیكی كاربر در سیستم های لینوكس اختیاری است و حال آن كه این واسطه جزء جدایی ناپذیرOS در ویندور است. سرعت، كارایی و اطمینان در اجرای یك سرور به جای لینوكس كه فاقد واسطه گرافیكی كاربر است، افزایش یافته است و این در حالی است كه دیگر نسخه های سرور ویندوز قادر به انجام چنین عملی نیستند. در واقع واسطه گرافیكی كاربر در لینوكس، اجرا و كنترل از راه دور را برای یك رایانه لینوكس آسانتر و طبیعی تر از رایانه ویندوز جلوه می دهد.

واسطه نمای متنی:

این واسطه به عنوان یك مفسر دستوری نیز شناخته شده است. كاربران وینداز برخی اوقات از آن به عنوان یك اعلان از سوی DOS نیز یاد می كنند. كاربران لینوكس آن را به عنوان یك برنامه واسطه معرفی می كنند. هر نوع از ویندوز به یك مفسر دستوری مجهز است، اما انواع مختلف ویندوز از مفسرهای مختلفی نیز برخوردارند. به طور كلی، مفسرهای دستوری ویندوز سری ۹x شباهت زیادی به یكدیگر دارند و نسخه های كلاس NT نیز مفسرهای دستوری مشاهبی را در خود جای داده اند. اما تفاوت هایی در بین این دو دسته از ویندوز وجود دارد. لینوكس مانند دیگر نسخه های یونیكس، از مفسرهای دستوری چندگانه پشتیبانی می كند، اما معمولاً از یك نوع كه به عنوانBASH شناخته می شود، استفاده می كند. از دیگر مفسرها می توان از Korn shell، Bourne shell، ash و C shell یاد كرد.

هزینه:

برای یك desktop و یا كاربرد خانگی، می توان گفت لینوكس خیلی ارزان و یا رایگان است در حالی است كه ویندوز گران است. در كاربرد سرور نیز لینوكس در مقایسه با ویندوز بسیار ارزان است. مایكروسافت اجازه می دهد، یك كپی از ویندوز تنها برای یك رایانه استفاده شود. برای اولین بار در ویندوز XP، آنها با استفاده از نرم افزاری به اعمال این قانون(در ابتدا فعال سازی تولید ویندوز و سپس ویندوز Genuine) می پردازند. در مقایسه، تنها با یك بار خرید لینوكس، شما می توانید در هر چند رایانه با هیچ گونه هزینه اضافی از آن استفاده كنید.می توان كتاب لینوكس و سیستم عامل كه شامل كتاب است را به رایگان تهیه كرد. همچنین می توان لینوكس را به صورت رایگان از فروشندگان آن مشروط بر این كه به یك ارتباط اینترنتی پر سرعت و یك CD burner مجهز باشید، و یا از سایت www.linuxiso.org دانلود كرد.

دستیابی به سیستم عامل:

برای دستیابی به لینوكس باید رایانه ای جدید را كه لینوكس از پیش بر روی آن نصب شده خریداری كرد. لیندوز كه در حال حاضر لینسپایر نامیده می شود، لیست تمامی فروشندگانی كه رایانه هایی مجهز به لیندوز را به فروش می رسانند، ارائه می دهد. اگر شما خواستار نصب لینوكس هستید، می توانید به خرید رایانه ای بدون سیستم عامل از Dell و یا Wal-Mart كه برای نصب انواع لینوكس كامل است، اقدام كنید.

نصب ویندوز همیشه یكسان است و این در حالی است كه توزیع های مختلف لینوكس برنامه های نصب خود را دارند كه حتی این امر می تواند در نسخه های مختلف توزیع یكسان، تغییر یابد.

اجرای برنامه از طریق سی دی:

یكی از كارهایی كه لینوكس می تواند انجام دهد و ویندوز نمی تواند، اجرا شدن از روی سی دی است. برای اجرا، ویندوز باید ابتدا بر روی دیسك سخت نصب شود. اگر نصب ویندوز در مقطعی قطع شود، نمی توان رایانه را راه اندازی كرد. برنامه ای رایگان با نام BartPE وجود دارد كه می تواند برخی از برنامه های ویندوز را از طریق سی دی bootable اجرا كرد.

به طور عادی، لینوكس نیز از طریق یك دیسك سخت اجرا می شود، اما تعداد خیلی كمی از نسخه های لینوكس هستند كه بدون نصب شدن بر روی دیسك سخت، كاملاً از طریق سی دی اجرا می شوند.

در نسخه های لینوكس مبنی بر سی دی، كاربرد از دیسك سخت متفاوت است. برخی از آنها مانند لیندوز، هیچ چیزی را بر روی دیسك سخت حك نمی كنند و تجربه لینوكس را به راحتترین و امنترین نحو امكان می سازند.

نرم افزار كاربردی:

در مقایسه لینوكس و ویندوز می توان گفت، نرم افزارهای كاربردی بیشتری برای ویندوز موجود است.

كسب نرم افزار كاربردی:

اگر به خرید یك كپی از ویندوز بر روی CD-ROM اقدام كنید، نمی توانید به نرم افزارهای كاربردی آن دسترسی پیدا كنید. اما اگر به خرید یك یا چند كپی از لینوكس بپردازید، می توانید نرم افزارهای كاربردی آن را به صورت رایگان دریافت كنید. رایانه ای جدید به همراه ویندوزی كه از پیش بر روی آن نصب شده نیازمند به نرم افزارهای كاربردی دارد. هر توزیع لینوكس با انواع متعددی ارائه می شود. هر چه نسخه گرانتر باشد، نرم افزارهای بیشتری نیز خواهد داشت.

نصب نرم افزارهای كاربردی:

نصب كاربردها تحت ویندوز در حالی كه استاندارد نشده اند، معمولاً همسان است. نصب نرم افزار تحت لینوكس در هر توزیع متغایر است و به راحتی، سادگی و آشكاری ویندوز نمی باشد. لیندوز به كاربران اجازه می دهد به نصب نرم افزارها در شرایطی شبیه به بهنگام كردن ویندوز بپردازند. در لینوكس كاربردها پس از دانلود شدن، به طور خودكار نصب می شوند كه این سرویس دهی به صورت رایگان صورت نمی پذیرد.

ویروس ها و جاسوس ها:

انواع مختلفی از برنامه های نرم افزاری بد اندیش وجود دارد كه معمولترین آنها به عنوان ویروس و جاسوس نامیده می شوند. جاسوس در ویندوز به مشكلی بزرگ تبدیل شد در حالی كه مایكروسافت به خرید یك شركت نرم افزاری ضد جاسوس اقدام كرد و تولیدات خود را با عنوان برنامه ضد جاسوس مایكروسافت در سال ۲۰۰۵ روانه بازار كرد. بخش عظیمی از این نرم افزارهای مخرب در ویندوز عمل می كنند.

كاربران و اسم رمز:

لینوكس و ویندوز ۲۰۰۰/XP هر دو نیازمند نام كاربر و اسم رمز و زمان ره اندازی هستند. ویندوزهای XP و ۲۰۰۰ و لینوكس از نمونه های متعدد و یا طبقه های مختلفی از كاربران حمایت می كنند. لینوكس و ویندوز می توانند كاربران را به گروه های مختلف دسته بندی كنند و مزایا را برای یك گروه نسبت به یك كاربر ارائه می دهند. اما فایل ها در لینوكس تنها متعلق به یك كاربر و یا گروه، معین شده است.


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.