یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

پیشگیری از بارداری و تداخل دارویی


پیشگیری از بارداری و تداخل دارویی

در گذشته، برخی اطلاعات پزشکی در اختیار مردم قرار گرفت که متاسفانه متناسب با تغییر کتب پزشکی اصلاح نشده بود و همچنان با اشکالات موجود، در ذهن مردم باقی می‌ماند. به عنوان نمونه، …

در گذشته، برخی اطلاعات پزشکی در اختیار مردم قرار گرفت که متاسفانه متناسب با تغییر کتب پزشکی اصلاح نشده بود و همچنان با اشکالات موجود، در ذهن مردم باقی می‌ماند. به عنوان نمونه، باورهایی که در مورد روش‌های پیشگیری از بارداری وجود داشته است، امروزه باید متناسب با علم روز اصلاح شود...

هنوز که هنوز است، گاهی می‌شنویم خانمی که به دلیل یک عفونت مختصر، آموکسی سیلین یا آنتی‌بیوتیک مصرف می‌کند، از مصرف قرص ضدبارداری پرهیز می‌کند و می‌گوید برای سلامتم ضرر دارد که این ۲ را با هم بخورم! امروزه تحقیقات و پژوهش‌ها نشان داده‌اند که مصرف این آنتی‌بیوتیک‌های معمولی هیچ ارتباطی با استفاده از قرص ندارد و تنها ۲، ۳ استثنا داریم:

۱) ریفامپین (آنتی‌بیوتیک خاصی که برای درمان سل کاربرد دارد).

۲) گریزوفولوین (ضدقارچ)

۳) داروهای صرع مانند فنوباریتال (که باز هم مصرف همزمان این داروها با قرص ضدبارداری عارضه‌ای ندارد و تنها اتفاقی که رخ می‌دهد، کاهش اثربخشی قرص ضدبارداری است و چون این امر یعنی بالا رفتن ضریب شکست و احتمال بارداری، می‌گوییم روش دیگری هم داشته باشند.)

پس خانم‌ها بدون هیچ نگرانی از تداخل دارویی یا به مخاطره افتادن سلامت یا کاهش اثربخشی قرص ضدبارداری‌شان می‌توانند داروهای خود را مصرف کنند. در مورد آمپول‌های یک ماهه نیز هیچ تداخل دارویی وجود ندارد و فقط ۲ مورد نام برده شده (ریفامپین و داروهای ضدصرع) احتیاط مصرف دارند و باید در این موارد، روش دیگری را به کار بگیرید. در آمپول‌های ۳ ماهه نیز هیچ مشکل و تداخلی با آنتی‌بیوتیک و داروهای متداول وجود ندارد. در مورد تداخلات دارویی با آی‌یو‌دی هم باید گفت که خوشبختانه چون مکانیسم اثر آی‌یو‌دی متفاوت است، با هیچ‌کدام از داروها مشکلی ندارد و تداخل اثر نخواهد داشت. در قدیم، باور نادرستی بود که اگر کسی آی‌یو‌دی داشته باشد و قرص بروفن یا آسپیرین بخورد، اثربخشی آی‌یو‌دی کم می‌شود و امکان بارداری ناخواسته او وجود دارد؛ در حالی که تحقیقات جدید در متون پزشکی امروز می‌گویند که داروهای ضددرد و التهاب هیچ مشکلی با اثربخشی آی‌یو‌دی ندارند و نباید نگران بود. در مورد روش کاندوم هم جای هیچ صحبتی نیست؛ چون قطعا این روش برترین انتخاب است و هیچ تداخل و مشکلی با داروهایی که می‌خورید یا بیماری‌هایی که به آن مبتلا هستید، ندارد و همه با آسودگی خیال می‌توانند این روش را انتخاب کنند. درباره بستن لوله‌ها، چه در خانم‌ها و چه آقایان، نیز از آنجا که قبل از انجام عمل، معاینات و بررسی‌های معمول صورت می‌گیرد، تداخل خاصی وجود نخواهد داشت.

دکتر محمد اسلامی

رییس اداره تنظیم خانواده وزارت بهداشت



همچنین مشاهده کنید