سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
نشاط اجتماعی لازمه جامعه پویا
در جامعهای که شادی و نشاط وجود نداشته باشد، آن جامعه دچار افسردگی و کمتحرکی خواهد شد؛ به خصوص در میان قشر نوجوانان و جوانان، وجود شادی و نشاط امری لازم و ضروری است. با اینحال شاد بودن به هر قیمتی میتواند عوارض بسیاری در پی داشته و دستگاههای فرهنگی باید در چارچوب نظام اسلامی، تعریف درستی از شادی و نشاط اجتماعی ارائه دهند.
آنچه مسلم مینماید این است که اگر جامعهای میخواهد توسعه و پیشرفت کرده و به مقصد نهایی خود برسد، لازمه آن داشتن جامعهای با نشاط و شاداب است و زمانی میتوان به کمال نشاط اجتماعی رسید که تمامی آحاد مردم با نشاط و شاداب باشند.
با جامعه شاداب و با نشاط میتوان به اهداف مهم در حوزههای مختلف سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و... دست یافت و تصمیمگیران جامعه همواره میتوانند از آن به عنوان یک فرصت بهینه استفاده نمایند.
امروزه براساس بحثها و مباحث روانشناسی اجتماعی جامعهای دارای نشاط اجتماعی است که افراد آن جامعه از زندگی خود لذت برده و زندگی برای آنها معنا داشته و هدفمند باشد و از بیم و هراس به دور باشند و این امر مستلزم داشتن یک روحیه با نشاط و شاداب در میان افراد جامعه است.
عوامل فردی و اجتماعی زیادی میتواند در شادابی یک فرد در جامعه نقش داشته باشد، به طور نمونه سلامت روحی، روانی و هدفمندی زندگی فردی را میتوان در زمره عوامل فردی و بهرهمندی از امنیت فردی و اجتماعی و تأمین معیشت، شغل و رفاه اجتماعی را جزو عوامل اجتماعی دانست.
در کنار عوامل فوق، عوامل مختلف فرهنگی، اقتصادی و سیاسی نیز میتواند تأثیر مستقیمی بر کاهش یا افزایش شادی و نشاط در سطح جامعه داشته باشد. در دین مبین اسلام نیز بر ضرورت وجود شادی و نشاط در جامعه تاکید شده است و این تاکید مستلزم داشتن ایمان به خداوند متعال است و چنان که یکی از عوامل بینشاطی در جامعه بیایمانی و عدم شناخت خداوند است.
دین اسلام در بحث شادی و نشاط، هم برای افراد و هم برای جامعه اهمیت قائل است. در صورتی که در مکاتب غیراسلام بخصوص در غرب که بیشتر بر فردگرایی تکیه دارد، شادی و نشاط کاذب فرد در جامعه را از هر راه و مسیری تایید میکند.
یکی از مشکلات جوانان ما در جامعه امروزی، ایجاد شادی و نشاط به سبک کشورهای غربی است و آنان ملاک و معیار خود را برای شاد بودن از الگوهای غربی انتخاب و کمتر به معیارها و ملاکهای اسلام در این زمینه توجه میکنند. مثلا در جمع خصوصی جوانان که کمتر با آموزههای دینی سر و کار دارند، استفاده از مشروبات الکلی، مواد مخدر و... را شادیآفرین و کسانی را که از این گونه وسایل استفاده نمیکنند را عقبمانده میدانند. در تحلیل اینگونه رفتارها میبایست جای خالی راهنمایی و هدایت اینگونه افراد از طریق خانواده، روحانیت، مسوولان فرهنگی و رسانهها را آسیبشناسی کرد.
آموزش و اطلاع رسانی افراد جامعه بخصوص از سنین کودکی برای آشنایی آنان در حوزه شادی و نشاط اجتماعی لازم و ضروری است. در این راه نقش خانوادهها نیز بسیار با اهمیت و پررنگ است و خانوادهها باید بستر مناسب شادی و نشاط فرزندانشان را در خانه فراهم کنند. با توجه به این که کودکان از والدین خود الگو میگیرند و اعمال آنها را سرلوحه کارشان قرار میدهند، بنابراین باید خانوادهها ضمن آموزش و برقراری ارتباط و دوستی با فرزندان، آنها را از خطر شادیهای کاذب و دوستان ناباب و انجام کارهای غیر شرعی و عرفی آگاه کنند. داشتن محیط زندگی پر تحرک و مملو از شادی و نشاط حق نوجوانان و جوانان است و هنگامی که فرزندان از خانواده خود دلزده و دور میشوند و آن شادی و نشاط نوجوانی و جوانی را احساس نمیکنند، به ناچار به سمت و سوی افراد غریبه و دوستان ناپاک کشیده میشوند و از محیطهای نامناسب که با انجام کارهای خلاف به دنبال یافتن شادی و نشاط کاذب هستند، سر در میآورند. بنابراین خانوادهها میباید با کنترل دوستان و افرادی که با فرزندانشان در رفت و آمد هستند، از تبعات منفی بعدی پیشگیری نمایند.
در مرحله بعدی، نقش آموزش و پرورش به عنوان خانه دوم کودکان و نوجوانان، در ایجاد شادی و نشاط در میان آنها نقش بسزایی دارد. معلمان پرورشی مدارس میبایست با طی کردن دورههای آموزشی و داشتن دانش کافی با دانشآموزان ارتباط برقرار کرده و آنها را به درستی راهنمایی نموده تا کودکان و نوجوانان پس از برخورد با مساله، راه صحیح را انتخاب کنند تا از عوارض آتی مصون بمانند. در این مورد مدرسه باید با خانواده دانشآموزان ارتباط مستمر و نزدیکتر داشته باشند و وضعیت آنها را به والدینشان گزارش کنند.
در کنار نقش خانواده و مدرسه، دستگاههای فرهنگی با تبیین برنامههای متنوع و پرکردن مناسب اوقات فراغت نوجوانان و جوانان میتوانند سهم عمدهای در شادی و نشاط آنها ایفا نمایند. بنابراین یکی از وظایف مهم مسوولان و برنامهریزان فرهنگی کشور شناخت راهکارهای مناسب مبنی بر ایجاد و توسعه شادی در جامعه است. در این راه میبایست از برنامهها و فعالیتهای کشورهایی که با فرهنگ و ارزشهای ما همخوانی دارند، بهره و استفاده جست و با به کارگیری کارشناسان زبده و انجام تحقیقات و پژوهشهای لازم، نسبت به بررسی وضعیت موجود و آسیبشناسی آن اقدام نمود.
هوشنگ سلیمانی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست