شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
گزیده هایی برای کتاب سازی
اگر شما هم در پایگاههای فروش کتاب در پارکها یا مترو یا حتی همین نمایشگاه کتاب که هفته پیش پایان یافت، به دنبال کتاب شعر باشید، حتما با مجموعههای گردآوری شده یا گزیده اشعار زیادی مواجه میشوید که شاید در خرید آنها حتی به شک بیفتید که کدام یک میتوانند نیاز شما را رفع کند.
یا سوال مهم تری برایتان پیش بیاید مبنی بر این که چرا اینقدر گزیده اشعار به چاپ می رسد و ملاک چنین گزینش هایی چیست؟ این مساله ای بود که از چند شاعر و گردآورنده گزیده اشعار پرسیدم تا بدانم دلیل چاپ این همه گزیده های متفاوت و موازی چیست.
● مخاطب کتاب گزیده
شما وقتی می خواهید کتابی از اشعار یک شاعر مشخص را انتخاب کنید، سراغ گزیده اشعار او می روید یا مجموعه اشعار را تهیه می کنید که از این طریق بتوانید با شعرهای خوب آن شاعر آشنا شوید؟ انتظار می رود کسی مجموعه اشعار را انتخاب کند که یا علاقه خاصی به یک شاعر دارد و دلش می خواهد با تمام اشعارش آشنا شود یا می خواهد کار تحقیقی و پژوهشی بر اشعارش انجام دهد.
گروهی از شعردوستان هستند که بدون توجه به ملاک های مختلف هر جا کتابی دیدند که روی آن نام شاعر مورد علاقه شان نوشته شده، خریداری می کنند و نمی دانند که برای خرید کتاب باید کدام ملاک ها را در نظر گرفت. همچنین نمی دانند که مجموعه گزیده شده بر چه اساس گزینش شده و آیا تمام ادعاهای گردآورنده کتاب راست است یا آن که در حد ادعا مانده؟
یکی از کتاب های گردآوری شده که شعرهای شاعران را از زمان رودکی تا امروز در خود گنجانده «صد شاعر» از خسرو شافعی از انتشارات خورشید است. خسرو شافعی، تحصیلات دانشگاهی در زمینه ادبیات ندارد.
شغلش هم قاب سازی چوبی است، ولی گویا به شعر علاقه دارد و به گفته خودش، مطالعات زیادی درباره ادبیات دارد و آنقدر شعر می خواند و شعر می شناسد که مدعی است همین کتابش تاکنون به چاپ سوم رسیده است.
خسرو شافعی، پدیدآورنده کتاب سفر رنج، معتقد است کتابش برای همگان می تواند مفید باشد و می گوید: «هم مردم عادی و علاقه مند به شعر می توانند کتاب مرا بخرند و بخوانند و هم دانشجویان ادبیات؛ زیرا دانشجویان ادبیات در دوران تحصیل خود سراغ بعضی شاعران نمی روند. مثلا کمتر از بابا فغانی شعر می خوانند. من گزیده ای از اشعار این شاعران را جمع کرده ام. بنابراین دانشجویان ادبیات هم می توانند از طریق کتاب من به صورت کلی با شعر این شاعران آشنا شوند.»
فیض شریفی دیگر کارشناسی است که سراغش می روم؛ او که گردآوری مجموعه کتاب های شعر زمان ما نوشته محمد حقوقی را این روزها ادامه می دهد، معتقد است در برخی گزیده ها که کار با دقت کافی صورت گرفته، مخاطب سرانجام با یک مجموعه متوازن مواجه است که می تواند بدون پراکنده گویی، ذهنیت منسجمی درباره یک شاعر داشته باشد.
● گزینش درست
افشین علا، در این که کسی برای مخاطب عام دست به گزینش شعرها بزند، اشکالی نمی بیند، ولی برایش مهم است که کارها بازاری و عوام پسند نباشند و در سطحی باشند که بتوانند ذائقه ادبی و هنری خواننده را هم تقویت کنند.
فیض شریفی که در دوران دانشجویی اش در دانشگاه تهران شاگردی استادانی چون دکتر زرین کوب و شفیعی کدکنی و همنشینی با اخوان ثالث را تجربه کرده است، درباره گزینش مناسب می گوید: «ما باید انواع سبک های ایران و اروپا را بشناسیم و بسامد کلمات و ترکیب های به کار رفته در شعر یک شاعر را تشخیص دهیم و بعد ببینیم آیا کسی که دست به تهیه گزیده زده، توانسته تمام توانایی های شاعر را در یک ساختار جمع کند یا خیر.»
اما چرا بعضیکتاب های گزیده که ادعاهایشان با محتوایشان هماهنگی ندارد، باز هم پرفروش می شود؟ آیا نباید جلوی چاپ چنین کتاب هایی را گرفت؟ فیض شریفی، شاعر و منتقد می گوید: «هر کاری جایگاه خودش را پیدا می کند. بگذاریم کتاب ها چاپ شوند، گرچه کتاب های ضعیف هم وجود دارد، ولی میزان استقبال مردم در آینده قضاوت خواهد کرد که کدام کتاب خوب کار شده و کدام ضعیف است. هر کار کوچکی که در زمینه ادب انجام شود، دیده می شود و هر کس هر چیزی که می نویسد، در جایگاه خودش ارزش دارد. بعدها سره از ناسره مشخص می شود.»
افشین علا هم معتقد است: «اگر هدف فرد معرفی صحیح یک شاعر و ویژگی های شعر او باشد، هر چند بار که چنین کارهایی چاپ شود و مخاطب داشته باشد، بی اشکال است.
او تاکید می کند که آثار اشخاصی چون دکتر شفیعی کدکنی مخاطب خاص دارد و مخاطب عام قدرت تشخیص ویژگی های چنین آثاری را ندارد. استادان و صاحب نظران باید برای تربیت مخاطب عام تدبیری بیندیشند. منظورم استادان دانشگاه و شعرا نیستند. منظورم اراده ای جمعی در نهادهای فرهنگی است. اگر چنین اتفاقی رخ ندهد، پسند مخاطب به سوی اشعاری می رود که ارزش ادبی آنچنانی ندارند.»
علا می گوید: وزارت ارشاد باید به محتوای مجموعه های شعری نظارت داشته باشد و ممیزی های موثر داشته باشد ولی به نظرم می رسد که سپردن کار به دست ممیزی ها به لحاظ محتوا موجب دلزدگی های بسیار از سوی شاعران می شود و انتخاب چنین ملاک هایی هم دشوار است. خودمان باید یاد بگیریم که وقتی کارهای ارزشمند از جهات مختلف به چاپ رسیده است، دیگر نیازی به چاپ آثار سطحی و تکراری نیست. شاعران ناشناخته یا کم شناخته شده هنوز هم بسیارند، مباحث شعری هنوز هم جای دقت و بررسی دارد، وقتی موضوعات برای چاپ زیاد است، چرا کار تکراری منتشر کنیم؟
● نحوه انتخاب گزیده ها
اما باید درنظر گرفت برخی گزیده های شعری، فقط یک کتاب شعرند، هیچ توضیح خاصی ندارند. کتاب را که باز می کنی، پیشگفتاری تکراری دارد و بعد هم شعرها پشت سر هم می آیند؛ ولی بعضی مدعی شده اند که مثلا به شکل خاصی سبک شناسی کرده اند. در میان این ادعاها کتاب هایی هم است که واقعا هیچ سبک شناسی حرفه ای و علمی در آن صورت نگرفته است. همین که کسی بگوید فلان شاعر از ارائه های ادبی بسیار بخصوص ایهام ها و استعاره های فراوان و نازک اندیشی ها استفاده کرده، بنابراین بیان شعری او در سبک هندی می گنجد، دلیل بر سبک شناسی و آموزش سبک شناسی نیست. چه بسیار که ما بتوانیم جملاتی شبیه این را برای شاعران مختلف به کار ببریم؛ همان طور که امروز به کار می رود. تاکنون دقت کرده اید که چند مقدمه بر شیوه شعری یک شاعر خوانده اید که همگی شبیه هم بوده اند، گویا فقط نام شاعرها تغییر می کند.
چاپ گزیده های موفق به گونه ای که ارزش شعری شاعر را زیر سوال نبرد یا توانایی پنهان مانده یک شاعر را نشان دهد، کاری حرفه ای است که از عهده کسانی برمی آید که با ادب فارسی انس و الفت دارند، افرادی مثل دکتر محمدرضا شفیعی کدکنییا دکتر سیروس شمیسا یا دکتر تقی پورنامداریان. شاید این گونه به نظر برسد که دیگر هیچ کس اجازه چاپ گزیده اشعار را ندارد، در حالی که شاعران بنام برای تمام مردم هستند و ناشران می توانند بارها و بارها شعر آنها را آن گونه که به دستمان رسیده، گزینش و چاپ کنند. بله، اشکالی ندارد؛ ولی با پدیده کتاب سازی چه باید کرد؟ با تکرار مکررات چه باید کرد؟
حورا نژادصداقت
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست