چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
ایران همسایه خوب افغانستان
شهر هرات در غرب افغانستان امروزه تبدیل به یكی از شهرهای مطمئن و نسبتاً پیشرفته این كشور شده است. اگر از خیابان های شهر هرات عبور كنید متوجه مغازه ها و فروشگاه های پرنوری می شوید كه در هنگام شب مشتریان را جذب خود می كنند و خیابان های هرات كه با وسواس خاصی خط كشی و آسفالت شده اند نوید یك شهر امروزی را در افغانستان می دهند و اگر به سراغ شهروندان هرات بروید همگی متفق القول می گویند مدیون ایران هستند زیرا تهران كمك زیادی به توسعه شهر آنها كرده است. شهر شیعه نشین هرات بزرگترین شهر تجاری در افغانستان است كه مشكلاتی كه برخی از شهرهای افغانستان با آن روبه رو هستند را ندارد. در این شهر انرژی برق به اندازه كافی و به طور ۲۴ساعته وجود دارد و كمك ۲۰۴ میلیون دلاری ایران برای توسعه هرات، این شهر را به یكی از اماكن پیشرفته افغانستان تبدیل كرده است. درست است كه ایران و آمریكا درباره فعالیت های هسته ای ایران در چند سال اخیر با یكدیگر در حال چالش هستند، اما تهران و واشینگتن در موضوع افغانستان همكاری خوبی با یكدیگر داشته اند زیرا در این كشور دارای منافع و نگرانی های مشترك هستند. مثلاً در مقوله جنگ علیه تروریسم ایران و آمریكا موضعی یكسان در قبال طالبان دارند و هر دو خواستار ثبات و آرامش در این كشور هستند.
محمدرضا برای سفیر ایران در افغانستان در این باره می گوید: ما در بحث افغانستان كاملاً با جامعه بین الملل هماهنگ هستیم و افغانستان كشوری است كه اساساً اختلافی بین جامعه بین الملل بر سر آن نیست و برداشت ها از افغانستان، محیطی است كه در آن همه كشورها می توانند با یكدیگر در بهترین سطح همكاری كنند. افغانستان و ایران از دیرباز دارای مشتركات زبانی و فرهنگی مشتركی بوده اند و روزانه در حدود ۲ هزار نفر در مرزهای دو كشور تردد می كنند و جامعه جهانی به این مسئله واقف است كه ایران نفوذ زیادی در افغانستان دارد. البته برخی از تحلیلگران سیاسی در غرب معتقدند كه در صورت بروز تنش در رابطه ایران و آمریكا، تهران درباره افغانستان تجدیدنظرهایی در همكاری با آمریكا خواهد كرد. به گفته یك دیپلمات غربی نمی توان هر احتمالی را بعید دانست و اتفاق بروز هر مسئله جدیدی در افغانستان وجود دارد.
اقتصاد افغانستان متكی به ایران است
بنا به اعلام كارشناسان اقتصادی، اقتصاد افغانستان تا حد زیادی به صادرات ایران وابسته است. مثلاً ۹۰ درصد سیمان مورد نیاز در افغانستان از جانب ایران تامین می شود و پس از ایران این كشور عراق است كه با قیمتی بالاتر سیمان را در اختیار افغان ها قرار می دهد. علاوه بر سیمان كالاهای دیگر صنعتی (تاسیسات ساختمانی، مواد غذایی و دارو) تا حد زیادی از ایران تامین می شود. غلام قادر رئیس شورای مركزی هرات معتقد است اگر به لحاظ سیاسی و اقتصادی تغییری در اوضاع منطقه حادث شود افغانستان ضرر زیادی خواهد كرد. وی در ادامه می گوید: رسانه های غربی سعی دارند القا كنند كه ایران حامی تروریسم است و در بی ثبات كردن جهان اقدامات زیادی انجام می دهد اما این گونه نیست زیرا ایران در افغانستان نشان داده به دنبال صلح و آرامش است.
سیداحمد انصاری یكی از مقامات امنیتی شهر «مشینداد» در افغانستان می گوید: برخی قصد دارند در افغانستان اتهامات بی پایه و اساسی را متوجه ایران كنند و حتی مدعی هستند كه از ایران مواد منفجره به افغانستان صادر می شود تا افغانستان بی ثبات شود اما این افراد هیچ مدركی برای اثبات ادعای خود ندارند و این درست نیست كه فقط به شنیده ها اكتفا كنیم و آنها را عین واقعیت بدانیم. برای سفیر جمهوری اسلامی ایران با اشاره به نقش مثبتی كه ایران در افغانستان ایفا می كند می گوید به گواه رسانه های غربی حتی آنهایی كه در ایالات متحده برمسند كار هستند به این امر صحه می گذارند كه ایران همسایه خوبی و شاید بهترین همسایه برای افغانستان است.
بارنت روبن كارشناس مركز مطالعات استراتژیك واشینگتن درباره كمك های ایران به افغانستان برای ایجاد ثبات و آرامش در این كشور می گوید: نباید به فرافكنی هایی كه علیه ایران می شود توجه كرد و در مقابل این تبلیغات واكنش نشان داد... ما باید موشكافانه به دنبال یافتن افرادی باشیم كه به ما اطلاعات نادرست می دهند. در حال حاضر روابط ایران با دولت حامد كرزی در سطح بالا و قابل قبولی قرار دارد و مثلاً در بحث مبارزه با مواد مخدر و قاچاق كالا همكاری تنگاتنگی بین ایران و افغانستان وجود دارد. كارشناسان سیاسی در مسائل افغانستان معتقدند در صورتی كه ایران از سوی آمریكا و غرب مورد تحریم قرار گیرد این افغانستان است كه تا حد زیادی از این تحریم ضرر خواهد كرد. ایران كشوری بود كه در سال ۱۹۹۸ از بابت حضور طالبان در افغانستان ضرر زیادی كرد و ۹ دیپلمات این كشور در خاك افغانستان كشته شدند و بی جهت نیست كه ایرانی ها نیز مانند هر دولتی كه دوستدار صلح و امنیت در جهان است به دنبال ایجاد آرامش در افغانستان باشند.
منبع: كریستین ساینس مانیتور
ترجمه: مسعود شایان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست