جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

ده روش بهبود مهارتهای ذهنی در تنیس


ده روش بهبود مهارتهای ذهنی در تنیس

یك بازیكن تنیس معمولاَ درگیریهای ذهنی زیادی دارد

یك بازیكن تنیس معمولاَ درگیریهای ذهنی زیادی دارد. به دو دلیل:

نخست:رابطه أی است كه بین سرعت بازی و خستگی ذهنی وجود دارد .سرعت یك بازیكن خوب هم در پاها و هم در ذهن او مشهود است . آنها باید همزمان با حركت ،تصمیماتی در مورد جهت و ســــرعت ضربه بگیــرند. بازیكنی كه در وضعیت خوبی قرار ندارد اول بدنش و سپس ذهنش خسته می شود.

دوم :طبیعت توقف و ادامه بازی در تنیس است. در یك مسابقه معمولی بازیكنان كمتر ازیك سوم زمان را واقعــــاَ بازی می كنند و بیش از دو ســوم زمان در انجام حركات مختلف در زمین به هدر می رود.این زمان ((مرده )) فرصت مناسبی است برای فكر كردن به اشتباهات گذشته و تصمیمات آینده كه هم می تواند دلسرد كننده و هم تحریك كننده باشد. در طول بازی هنگام استراحت در كنار زمین بدن شما استراحت می كند ولی آیا ذهن شما هم استراحت می كند؟

۱- تشریفات بازی:

معمولاَ بازیكنان خوب تشریفات مختصری دارند كه قبل و در طول بازی صورت می گیرد و هدف آن كاهش فشار عصبی و افزایش اعتماد به نفس قبل از شروع بازی می باشد . خوردن غذاهای مشخص، انجام حركات كششی و گرم كردن بدن از جمله این تشریفات است و برخی نیز (( طلسم خوش شانسی)) را در كیف راكت خود قرار می دهند. نمی توان گفت كه كدامیك از این رفتارها صحیح و كدام ناصحیح است چون هر بازیكن كاری را كه فكر می كند برای شروع بازی مناسب است انجام می دهد در طول بازی نیز هدف تمركز داشتن است.مثلاَ برخی بازیكنان حركات خاصی را قبل از سرویس زدن یا دریافت توپ انجام می دهند. برخی توپ را مكرراَ به زمین می زنند و دوباره می گیرند عده أی سه توپ از توپ جمع كن می گیرند و یك توپ را به او پس می دهند. بعضی بازیكنان نیز سر یا پایشان را به شكل خاصی حركت مــی دهند. یك بازیكن بــاشگاهی معمولاَ نفس عمیق می كشد و یا به كلمه أی خاص فكر می كند.

۲ – تنفس :

نفس گیری صحیح در زمین به جسم و ذهن شما كمك می كند. پس از مدتی بازی حتی تنفس یك بازیكن خوب نیز كوتاه و سطحی می شود. یك تنفس عمیق به باقی ماندن ریتم نرمال و آرامش شانه ها و گردن كمك می كند . عمل بازدم نیز فشار عضلات را كم می كند و به این دلیل است كه بیشتر بازیكنان خوب هنگام ضربه به توپ نفس خود را بیرون می دهند و (تولید صدایی می كنند ) . تاثیر نامشخص تنفس مناسب فــایده روانی آن است . بسیاری از بازیكنان باشگاهی هنگام ضربه زدن به توپ یا نفس می كشند و یا هوا را در سینه خود حبس می كنند كه نتیجه آ ن نیز گرفتگی بیشتر عضلات می باشد ودر طول بازی نیز این گرفتگی بیشتر می شود .تنفس عمیق و منظم بسیار كمك كننده می با شد .

۳ - تعیین هدف :

یك بازیكن خوب برای پوینتها ( points ) و گیمها ( games ) بطور مشخص هدف تعیین می كند و این به بازیكن كمك می كند كه در طول بازی متمركز باقی بماند و در انتها نیز از نتیجه آن خشنود شود.برخی از بازیكنان قبل از بازی تهاجمی، سه توپ بلند به زمین حریف می فرستند و یا قبل از بازی در جلوی تور دو توپ به تقطه بك هندحریف می فرستند . ممكن است بعد از هر ضربه كوتاه یك Approach shot بزند و یا سرویس دوم را بدون خطا و یا با اسپین بیشتر بزنند. اصل هدف به اندازه روند تعیین آن مهم نیست.

۴ – تمركز یافتن:

همه در مورد اهمیت تمركز صحبت می كنند اما تمركز بر روی چه ؟توپ، تاكتیكهای حریف، تاكتیكهای خودتان، پوینت بعدی، نحوه ضربه زدن، تنفس و یاطرز فكر ؟ بازیكنان خوب توجه خاص به همه أیـــن موارد دارند. یـك راه بــــرای افــزایش تمركز، قــرار گرفتن در محیط در كنار محركها می باشد ( عوامل ایجاد حواس پرتی ) و به این ترتیب شخص می آموزد كه چگونه به آنها بنگرد. راه دیگر توجه به خطوط روی توپ و یا استفاده از كلمات خاص می بــاشد مثل (( جلو

رفتن )) و یا (( گام برداشتن )) فاصله بین پوینتها بهترین فرصت برای فكر كردن به خود ، تنفس و استراتژی شماست. یك راه موثر داشتن یك چك لیست مختصر در طول بازیست. هر بازیكن چك

لیست مربوط به خود را دارد و این چك لیستها باید در طول هر دوره تغییر كند. مهم داشتن فهرستی است از مطالبی كه باید روی آنها تمركز كرد.

۵ – با خود حرف زدن :

صحبت كردن باخود مثل یك شمشیر دولبه می باشد. این كار غیرمعمول و منفی است و روی خطــاهای گذشته تمركز دارد و اضطراب و نگرانی را افزایش می دهد. بازیكنانی كه دائم با خود حرف می زنند نه تنها هیچ كمكی به خود نمی كنند بلكه به حریف خود كمك می كنند یك بازیكن خوب ممكن است بعد از یك خطا و یا خراب كردن هر دو سرویس یا از دست دادن یك پوینت فریاد بكشد اما در پــــوینت بعدی به آن فكر نمی كند. ممكن است جملات امیدوار كننده و مثبت را با خود تكرار كند ( مثلاَِ تو میتوانی ) كه این باعث تجدید قوای او برای پوینت جدید می شود. تكرار این جملات به جای از كوره در رفتن می تواند به آرامش بازیكن، هوشیاری و بازی بهتر او كمك كند.

۶ – ظاهر آماده و مصمم :

منظور چگونگی رفتار بازیكن است. چگونگی حركت شما بین پوینتها یك علامت است نه تنها برای شما بلكه برای حریفتان. بازیكنان خوب دقت می كنند تا با حالتهای شكست خورده و سر به زیر انداختن حریف خود را تشویق نكنند . وضعیت خوب راكت و گامهای شما به این معناست كه من آماده مبارزه هستم .

۷ – پذیرش اشتباهات:

یك بازیكن خوب با خطاها كنار می آید. آ نها علاقه أی به خطا كردن ندارند اما می دانند كه خطاهای زیادی در گذشته داشته اند و البته در آینده نیز خواهند داشت. از دست دادن یــــك بك هند فقط یك پوینت است . خراب كردن هر دو سرویس بایك آیس ( Ace ) جبران می شود آ نها یاد گرفته اند كه به خاطر داشته باشند زدن ضربات خوب بهتر از مقابله با ضربات بد است.

۸ – به تصویر در آوردن :

تصویر اجرای یك ضربه در ذهن شما باعث می شود یك سرویس یا یك بك هند كامل را بزنید و این نشان می دهد كه درطول به تصویر در آمدن فعالیت در ذهن، اعصاب، ماهیچه های مورد استفاده برای ضربه زدن این فرمان را اجرا می كنند. تصویر ذهنی ضربه مثل کپی برداری از یك حركت ایده آل به بازیكن كمك می كند كه حتی در شرایط تحت فشار نیز ضربه خوبی بزند.مثلاَِ در شرایط سخت از دست دادن دو سرویس پی در پی یا بعد از یك خطای دوبل. تصور یك ضربه ایده آل باعث می شود كه حس درست بازی به بازیكن بر گردد و مانع از انجام ضربات بد می شود.

۹ – نترسید :

بدون جسارت موفقیتی حاصل نمی شود. بازیكنان كمرو وقتی تحت فشار قرار می گیرند به ندرت موفق می شوند. ترس منجر به از دست دادن هماهنگی، انعطاف پذیری و استراتژی غلط می باشد. بازیكنان خوب دریافته اند كه چگونه بر فشارهای وارده غلبه كنند و می دانند كه مجبور به ضربه زدن هستند . آنها ریسك غیر ضروری نمی كنند اما سعی می كنند كه سرویس دوم تمام كننده باشد و سرویس رابا قدرت و چرخش می زنند تا یك گیم مهم را برنده شوند. هدف باید برنده شدن باشد نه فرار از باختن. تاثیر مضاعف اقدام به زدن ضربه اساسی در پوینتهای مهم باعث اعتماد به نفس خود و تضعیف روحیه حریف می باشد.

۱۰ – تبریك به خویش:

تحقیقات نشان داده است كه اعتماد به نفس با توان ماهیچه ها و عقل و پایداری شخص ارتباط مستقیم دارد. بازیكنی كه فكر می كند خوب بازی می كند، بازی را در سطح بالاتری نسبت به شخصی كه فكر می كند بازی را باخته دنبال می كند.

تهیه و تنظیم: از حسین شریفی