یکشنبه, ۲۳ دی, ۱۴۰۳ / 12 January, 2025
مجله ویستا

آش برای افطار مناسب نیست


آش برای افطار مناسب نیست

یکی از عادت‌های خوب مردم فرانسه خوردن سوپ رقیق قبل از وعده غذای اصلی است. آنها اعتقاد دارند با این کار دستگاه گوارش آمادگی دریافت موادغذایی دیگر را پیدا می‌کند. درواقع سوپ …

یکی از عادت‌های خوب مردم فرانسه خوردن سوپ رقیق قبل از وعده غذای اصلی است. آنها اعتقاد دارند با این کار دستگاه گوارش آمادگی دریافت موادغذایی دیگر را پیدا می‌کند. درواقع سوپ جزو غذاهایی است که به عنوان یک غذای سالم، ویتامین‌ها و املاح مورد نیاز بدن را به مقدار قابل‌توجهی تامین می‌کند...

در ماه رمضان نیز خوردن سوپ و آش مرسوم است اما اغلب خانواده‌ها از خوردن آش در وعده افطاری چندان استقبال نمی‌کنند با این استدلال که آش سنگین است و مشکلات گوارشی به وجود می‌آورد. درواقع هضم آش‌هایی که مواد تشکیل‌دهنده آنها غلات، حبوبات و رشته است مانند سوپ نیست و باعث می‌شود که احساس سیری زودرس به فرد دست بدهد و حالت نفخ پیدا کند. وجود دو نوع قند رافینوز و استاکیوز و ممانعت‌کننده‌های آنزیمی در حبوبات باعث اختلال در هضم غذا و نفاخ‌بودن آن می‌شود. بنابراین توصیه می‌شود هنگام افطار ابتدا نوشیدنی گرم بنوشید و در طول روزه‌داری تامین مایعات مورد نیاز بدن از طریق نوشیدن مایعات گرم مثل چای همراه با یکی دو عدد خرما بسیار اهمیت دارد.

با توجه به اینکه از فاصله سحر تا افطار، فرد از خوردن و نوشیدن امتناع می‌کند، مصرف غذاهایی چون سوپ از نظر فیزیولوژیک به نیازهای اولیه بدن پاسخ می‌دهد. محتویات یک سوپ ایده‌آل برای افطار، سوپی است که حاوی گوشت (مرغ یا تکه‌های گوشت) و غلات (گندم و جو) باشد. اگرچه مصرف آش‌ها به دلیل نفاخ‌بودنشان در وعده افطار توصیه نمی‌شود اما در صورت تمایل به مصرف آش بهتر است آن را به جای شام میل کنید. در ضمن، چون جویدن غذا باعث تنظیم حرکات دستگاه گوارش و ترشح آنزیم گوارشی می‌شود و مصرف غذاهای مایع مانند سوپ و آش نیازی به جویدن ندارد (به خصوص در آش‌)، عدم جویدن غذا مانع از ترشح آنزیم گوارشی و هضم مواد پروتئینی و کربوهیدرات‌ها می‌شود.

بنابراین اگر بخشی از سهم وعده افطارتان، آش است مصرف آن به مقدار کم (به اندازه یک فنجان) اشکالی ندارد. اما اگر جزو آن دسته از افرادی هستید که در ماه رمضان غذای موردنیاز خود را در چند وعده با فاصله زمانی معین (مثلا ۴۰ دقیقه) مصرف می‌کنید، آش را در وعده شام به مقدار ۱ تا ۲ فنجان به تدریج و همراه با یک تکه نان بخورید تا حرکات دستگاه گوارش تنظیم و آنزیم‌های گوارشی به مقدار کافی ترشح شوند. در ضمن یادتان باشد که خوردن تدریجی آش در وعده شام به دلیل اینکه احساس گرسنگی تا حدی بعد از خوردن افطار کاهش می‌یابد کمتر باعث ایجاد اختلال در سیستم گوارشی شما می‌شود.

دکتر محمدرضا وفا

دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران