دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

کرایوتراپی در بارداری


کرایوتراپی در بارداری

کرایوتراپی یا فریزکردن، روشی است که در آن وسیله‌ای را روی بافت قرار می‌دهند و با استفاده از گاز نیتروژن سلول‌های آن منطقه را منعقد می‌کنند.

«خانمی ۲۶ ساله هستم. ۳ سال است ازدواج کرده‌ام. یک سال پس از ازدواج به دلیل عفونت و زخم رحم دکتر زخمم را فریز کرد. آیا برای بارداری مشکلی پیش می‌آید؟ ۰۴۳****۰۹۱۸»

کرایوتراپی یا فریزکردن، روشی است که در آن وسیله‌ای را روی بافت قرار می‌دهند و با استفاده از گاز نیتروژن سلول‌های آن منطقه را منعقد می‌کنند. به دلیل انعقادی که در سلول‌ها ایجاد می‌شود، سلول‌ها نکروز می‌شوند و از بین می‌روند و به جای آنها سلول‌های سالمی به وجود می‌آیند. فریز کردن ۲ نقش دارد؛ یک نقش آن در پیشگیری از تغییرات دهانه رحم به مرحله سرطانی‌شدن سلول‌ها قبل از تهاجم است که با تشخیص پزشک، بافت موردنظر باید برداشته شود. نقش دوم فریز که در موارد بسیار خاص به کار می‌رود، درمان زخم‌های ناحیه سرویکس یا عفونت‌های مقاوم دهانه رحم است که به هیچ‌وجه به درمان‌های دارویی پاسخ نمی‌دهند. اگر فریزکردن به جا استفاده نشود عوارض زیادی در پی خواهد داشت. باید بدانید مخاط دهانه رحم در خانم‌های جوان و قبل از بارداری اول با مخاط دهانه رحم در سنین بالاتر متفاوت است.

در واقع این سلول‏ها در خانم‏های جوان به علت کمی سن به طور فیزیولوژیک، همچنان در حال تکامل است. در این زمان، بافت دهانه رحم قرمز‌رنگ، مخاطی و غددی است اما هر چه سن بالاتر می‌رود بافت به رنگ صورتی کاملا طبیعی درمی‌آید. به این پدیده «اکتروپیون» گفته می‏شود. گاهی اوقات ممکن است بعضی از پزشکان یا ماماها، بافت قرمز در حال تکامل را که روند طبیعی خود را طی می‌کند با سرویست یا زخم دهانه رحم اشتباه بگیرند و پیشنهاد کرایوتراپی ‌دهند؛ این بسیار بد است زیرا درمانگر بی‌هیچ دلیلی اقدام به تخریب بافت طبیعی دهانه رحم می‌‌کند و اجازه نمی‌دهد که بافت تکامل خود را به طور عادی و طبیعی طی کند.

آسیب به بافت طبیعی دهانه رحم یا باعث چسبندگی می‌شود یا آن را به سمت داخل رحم می‏کشاند؛ جایی که از دید مخفی است و اگر زمانی پزشک به غیرطبیعی بودن بافت منطقه شک کند و بخواهد آن را مورد بررسی قرار بدهد، نمی‌تواند. عارضه دیگر آسیب به غدد مخاطی است که ماده چسبناکی که باعث جذب اسپرم می‌شوند تولید می‏کند این عارضه باعث ناباروری می‌شود. به همین دلیل به همه خانم‌های جوان و حتی پزشکان متخصص زنان و ماماها، توصیه می‌شود عجولانه تصمیم به انجماد یا فریزکردن سلول‌های دهانه رحم نگیرند. لذا برای باردارشدن حتما باید به یک متخصص زنان مراجعه و مورد بررسی قرار بگیرید.

دکتر اعظم‌السادات موسوی

متخصص زنان و زایمان و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران