چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
ویم وندرس
● مصاحبه با ویم وندرس شاخص ترین و سرشناس ترین کارگردان حال حاضر سینمای آلمان و کارگردان فیلمهای پاریس تگزاس و ...
ارنست ویلهلم وندرس یا همان گونه که خود ترجیح می دهد ویم وندرس برای سینما دوستان دنیا نامی بیش از اندازه آشناست و بی نیاز از تعریف. وندرس متولد ١٤ آگوست ١٩٤٥ دوسلدورف در شمال راین-وستفالیای آلمان است.
در فرایبورگ، مونیخ و دوسلدورف فلسفه و طب خوانده، اما در ١٩٦٨ رها کرده تا در آکادمی سینما و تلویزیون مونیخ فیلمسازی را یاد بگیرد. اولین فیلمش را با نام Schaupl?tze در همین سال ها ساخته، اما چهارسال بعد با فیلم هراس دروازه بان از پنالتی شناخته شد. وندرس که یاسو جیرو اوزو و نیکلاس را استادان معنوی خود می داند، تا امروز جوایز متعدد و با ارزشی از جشنواره های بین المللی سراسر جهان دریافت کرده و هم اینک مدیر آکادمی فیلم اروپاست.
وندرس که پر افتخارترین نماینده امروز سینمای آلمان به شمار می رود، چند سالی است که در آمریکا رحل اقامت افکنده و در اغلب فیلم هایش نگاهی نقادانه به وضعیت اجتماعی امروز ایالات متحده دارد. وندرس تا امروز شش بار ازدواج کرده و همگی همسران وی در فیلم هایش بازی کرده اند. آخرین فیلمی که از وی به نمایش در آمد، نیا التماس کن نام داشت، که گفتگویی جالب درباره این فیلم و ساخته قبلی اش سرزمین وفور را برایتان انتخاب و ترجمه کرده ایم. وندرس هم اکنون سرگرم به پایان رساندن آخرین فیلمش ٨ است.
● می توانید درباره رابطه تان با فیلم های وسترن صحبت کنید؟ آیا نیا التماس کن را در ژانر فیلم های وسترن قرار می دهید؟ آیا می توانیم نیا التماس کن را به عنوان وسترنی اگزیستانسیالیستی ارزیابی کنیم؟
▪ نیا التماس کن به معنی کامل کلمه یک وسترن نیست، اما خیلی به ژانر وسترن نزدیک است. چیزی که در این ژانر برایم امروزی و مهم است- و آن را اگزیستانسیالیتی نام گذاری می کنید- تمی است که وسترن همیشه از نزدیک با آن درگیر بوده و آن مسئله ابدی "خانه/سرزمین" است. مردها همیشه مجبور می شوند پا در جاده ها بگذارند و زن ها پشت سر جا گذاشته می شوند...
● سوال "من به کجا تعلق دارم؟" از ورای قصه تمام قهرمان های وسترن به چشم می خورد. مردها بیشتر از زنها[مثلاً هوارد] مهم ترین بخش زندگی خودش را از دست می دهند.وقتی در راه هستند خیلی دیر متوجه گذشت زمان، از میان رفتن زندگی و عشق شان می شوند. زنها هم اکثراً برای نگهداری از بچه ها و ماندن در جایی که ترک شده اند، پشت سر جا گذاشته می شوند. تم اصلی نیا التماس کن عشق است، منتهی بر عکس اغلب وسترن ها اینجا دیدگاه زن به شکلی واضح بر گفتگوها تاثیر گذاشته است. نمی دانم آیا این ها فیلم ها را به وسترنی اگزیستانسیالیستی تبدیل می کند یا نه؟
این دومین بار بعد از پاریس تگزاس است که با سام شپرد کار می کنید. به نظر شما نقاط مشترک تان چیست؟ با هم کار کردن برای شما چه چیزی دارد؟
زمان زیادی بین دو همکاری وجود دارد. رابطه نویسنده/کارگردان در پاریس تگزاس آن قدر فوق العاده بود که در زمینه همکاری مجدد دچار تردید شدیم. یک تجربه فوق العاده را با خواست زیاد و تمایل به تکرار سریع آن می توانید از میان ببرید. به همین خاطر صبر کردیم. یک روز در نیویورک در کنسرت لو رید با هم برخورد کردیم. متوجه شدیم که دیدار مجدد همدیگر چقدر خوب بود. اما "هیجده سال گذشت، بیا یک بار دیگر با هم کار کنیم" هم نگفتیم.
چند ماه بعد وقتی به تنهایی مشغول گردش در مونتانا بودم شروع به نوشتن یک قصه خانوادگی کردم، ناگهان زنگی در مغزم به صدا در آمد: یک نویسنده معرکه برای این جور کارها سراغ دارم. این طوری بود که به سام تلفن کردم، از من دعوت کرد تا برای نشان دادن قصه پیش او بروم. رفتم و نشانش دادم. بگذارید روشن کنم که نحوه برخورد من با قصه را خیلی نپسندید. فقط ایده یک پدر گمشده و پسری نامعلوم را نگه داشتیم. بقیه چیزها همه عوض شد و ناگهان خودمان را در میانه بحث درباره شخصیت تازه ای که باید خلق می کردیم، پیدا کردیم. چیزی هم که من دنبالش بودم، در واقع همین بود. یعنی نوشته بیست صفحه ای که دستم بود فقط بهانه ای بود تا پیشنهادی به سام بدهم.
● نقاط مشترک ما چیست؟ فکر میکنم علاقه به غرب آمریکا به عنوان پس زمینه ای اسطوره ای برای قصه هایی که "بزرگ تر از زندگی" دیده می شوند و این علاقه مشترک به قصه های خانوادگی. مثلاً رابطه پدر/ پسر فقط در فیلم ما نیست، بلکه یک تم اصلی کارهای سام شپرد است. خیلی از نمایشنامه های او مثل "غرب واقعی" یا "هنری ماس مرحوم" روی این موضوع بنا شده اند. اگر به فیلم های من مثل حرکت غلط، سلاطین جاده ها و تا پایان جهان نگاه کنید این تم را می بینید.
▪ راستش بخواهید من و سام با تروایس و هانتر پاریس تگزاس به این حوزه پا گذاشته بودیم، البته با این تفاوت که طبیعت بحث متفاوت بود. رودرروئی ها همواره سطحی باقی می ماند. یک قصه خانوادگی داریم، این درست است. اما تراویس قهرمان پاریس تگزاس، سعی می کند خانواده ای را که بر اثر یک حسادت دیوانه وار از هم پاشیده، دوباره گرد هم جمع کند. ولی قهرمان وسترن ما هوارد، از این که فرزندی هم داشته باشد اطلاعی ندارد. هوارد در طول فیلم خودش را نابود می کند، بر عکس تروایس کم کم خودش را جمع و جور می کند. میان این دو شخصیت یک تضاد قطعی وجود دارد.
نوشتن با سام یک تجربه ویژه است. سام دست کم در آغاز روی روند حوادث فکر نمی کند. بلکه روی شخصیت ها کار می کند. شکل دادن هوارد کمی وقت مان را گرفت. وقتی موفق شدیم هوارد را در برابر چشمان مان تصور کنیم، سام شروع به نوشتن اولین صحنه ها کرد. بعد من صفحات نوشته شده را خواندم، با هم روی آنها گفتگو می کردیم و تغییراتی روی آنها می دادیم و بعد از اینها بود که روی صحنه بعدی فکر می کردیم. سام صحنه بعدی را می نوشت، من می خواندم، بعد به صحنه بعدی می رسیدیم.
مرحله نوشتن فیلمنامه شکلی پیوسته داشت. صحنه پشت صحنه، بدون این که بایستیم و به جلوتر ها نگاه کنیم... این یک مرحله غیر طبیعی بود، و برای کارگردان تا جایی که فکرش را بکنید سخت. این را اینجا می گویم و می خواهم ثبت بشود که باید حقیقتاً صبور بودن را یاد بگیرید! آن موقع است که یاد می گیرید غیر از شخصیت های تان نباید به هیچ چیز اطمینان کنید. در این وضعیت می توانید اطمینان داشته باشید که قصه از ابتدا تا انتها در خدمت شخصیت هاست. ما سه سال بعد به انتهای راه رسیدیم، در این فاصله دو فیلمنامه را نصفه کاره رها کردیم. چون فکر کردیم که وارد یک بن بست شده ایم.
البته بعد از این که فیلمنامه را تمام کردیم، نشستیم و روی کلیت آن تمرکز و روی آن بحث کردیم. طبیعی است که بعد از این نقطه بعضی جاهای فیلمنامه را دست کاری کردیم. تازه بعد از این مرحله بود که شروع کردیم درباره فیلم به شکل روند حوادث فکر کنیم. کشف این که مغزهای ما به شکلی شبیه به هم کار می کند، تجربه شگفت انگیزی بود. این تجربه لذت بخش را کش دادیم و سه سال دیگر هم روی فیلمنامه کار کردیم. البته نه به شکل ممتد، اما در جاهای مختلف ایالات متحده و محیط های متفاوت.
● در ١٩٨٤ بعد از دیدن پاریس تگزاس روی پرده گفتید که برای اولین بار چیزی را که روی پرده می بینید دقیقاً همان چیزی است که تصورش را کرده بودید. آیا همین را می توانید در مورد نیا التماس کن هم بگویید؟ و اگر جواب بله است، چقدر از این رضایت به کار سام شپرد روی فیلمنامه بستگی دارد؟
▪ واقعاً از نیا التماس کن خیلی راضی هستم. فیلم در واقع از آن چیزی که تصورش را هم می کردم فراتر رفت. در این لحظه گفتن این که چه چیز کار سام است و چه چیز کار من غیر ممکن است. اما به شکل کلی می توانم بگویم که سهم اصلی سام در کار با شخصیت ها و سهم من در کار با مکان هاست. به این شکل همدیگر را تکمیل می کنیم.
● هیچ کارگردان آلمانی این قدر روی زندگی آمریکایی موجود در ناخودآگاه اروپا زوم نکرده است. درباره مستعمره شدن ناخودآگاه ما توسط آمریکایی ها -همان طور که یکی از شخصیت های سلاطین جاده ها می گوید- فیلم های زیادی ساخته اید. در نیا التماس کن، پاریس تگزاس و سرزمین وفور ترجیح داده اید روی آمریکا تمرکز کنید. چه چیز روایت قصه هایی درباره آمریکا را این قدر جذاب می کند؟
▪ از وقتی ایالات متحده در زمینه های نظامی، سیاسی و اقتصادی برای خودش نقش برادر بزرگ تر عاقل را در نظر گرفته، هم در اروپا و هم دیگر کشورهای دنیا آمریکا در اذهان حضور دارد. اما آمریکا از نظر اخلاقی و فرهنگی چگونه الگویی است؟ وقتی از غرب آمریکا صحبت می کنیم برای خود کشور هم یک استعاره است. کابوی بر خلاف آن چه فکر می کنید یک قهرمان به درد نخور نیست؛ بلکه کاملاً بر عکس کاخ سفید برای این شخصیت نمادین آمریکایی یک بعد تازه و متفاوت در نظر می گیرد.
اگر نیا التماس کنید را بررسی کنید می توانید میان تصویر قهرمان آمریکایی و وضعیت واقعی آن اسطوره، اختلاف بزرگی مشاهده کنید. از نظر اخلاقی شاهد یک شخصیت منحط و سقوط کرده هستید، از طرف دیگر این شخصیت گرفتار بدبختی برای سرپا نگاه داشتن یک تصویر به درد نخور متعلق به گذشته تلاش می کند. اگر فیلم کوجک سرزمین وفور را در کنار نیا التماس کن قرار بدهید، جغرافیای تازه ای از آمریکا کشف می کنید که به طرف درون در حال انفجار است. نگاه آمریکا به خود جنبه کامل و بالغی ندارد. اگر به نمونه تراژیک آن نگاه کنیم، حقیقت در نیواورلئانز خودش را آشکار می کند: در بیرون زور و قدرت بی پایان و در داخل یک سقوط فجیع و پوچی اخلاقی.
ترجمه امیر عزتی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست