چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

فرش پازیریك


فرش پازیریك

این فرش كه قدمت آن ۲۵۰۰ سال قبل می رسد در اندازه های ۸۳ ۱?۲ متر و با ۳۶۰۰ گره در دسیمتر مربع و در رنگ قهوه ائی مسی و سبز روشن بافته شده است

●محل بافت: ایران ـ قرن پنجم قبل از میلاد مسیح موزه «ارمیتاژ» سن پترزبورک

●گره تركی: تقریباً ۳۶۰۰۰۰ گره در متر مربع

در سال ۱۹۴۹ میلادی پرفسور ردنكو قطعه فرش گره دار را كه در اصل به عنوان پوشش اسب به كار رفته است در قبرهای مستور از یخ چادرنشینان صحراگرد در محلی به نام «پازیریك» واقع در هشتاد كیلومتری مرز مغولستان در میان كوههای آلتائی كشف می‌نماید. این فرش كه قدمت آن ۲۵۰۰ سال قبل می‌رسد در اندازه‌های ۸۳/۱×۲ متر و با ۳۶۰۰ گره در دسیمتر مربع و در رنگ قهوه‌ ائی مسی و سبز روشن بافته شده است.

تصاویرحاشیه آن با اشكال متداول در دوره هخامنشی و نقوش تخت جمشید مشابهت فراوان و بلاتردیدی دارند و در زمینه مركزی آن تصاویر ستاره‌ چهار پره‌ای عیناً مشابه اشكال منعكس شده بر روی اشیاء مكشوفه در لرستان مربوطه به این دوره در درون مجموعه‌ای از قابها محصور شده‌اند.

در مورد نقوش این قالی باید گفت كه در حاشیه آن در ردیف داخلی یك صف گوزن زرد ایرانی و در ردیف خارجی بیست و هشت سوار كار كه تخت خشایار شاه را به تخت جمشید می‌برند دیده می‌شود كه بیشك نشان از ایرانی بودن این قالی دارد.

زمینه آن شامل چهار گوشه‌هائی است كه با حلقه‌های بزرگی زینت شده این حلقه‌ها سنگ فرش مرمری كاخ آشور بانیپال را كه در موزه بریتانیا موجود است بیاد می‌آورد. درباره سوابق تاریخی این فرش با اهمیت كه در موره «آرمیتاژ» لنینگراد نگهداری می‌شود پرفسور رودنكو معتقد است كه در زمان مادها و یا پارتها بافته شده است.

بنابر نظریه یكی از پژو هشگران معروف به نام «دیماند» در فرش پازیریك تركیبی از طرحهای آشوری و هخامنشی و سكائی بكار رفته است. او نیز مانند رودنكو عقیده دارد كه مبدا این فرش از ایران است.

قرائن مؤید این نكته است كه قالی بافی در زمان ساسانیان رونق داشته است. و در ارتباط با این مطلب، سالنامه چینی «سوئی» مربوط به سالهای ۵۹۰ تا ۶۱۷ میلادی یعنی اندكی بیش از انقراض سلسله ساسانی در میان كالاهای ایران از قالی نام می‌برد.

در تایید مجدد وجود قالیبافی در دوران ساسانی می‌توانیم به فرش معروف بهار خسرو اشاره كنیم. در تاریخ طبری (۳۱۱ – ۲۲۵ هجری قمری) نیز در مورد این مطلب اشاره شده است.

«... كه یك قالی بسار عالی كار ایران موسوم به بهار خسرو در قصر تیسفون به طول ۴۵ قدم و عرض ۹۰ قدم موجود بوده است ...» . زربفت و گرانبها بدان جهت كه نقشه آن نمایانگر باغی آراسته با گلها و پرندگان و جویهای آب روان بوده است. این فرش زیبا و نفیس به روایتی به هنگامی كه خسرو پرویز پادشاه ساسانی مغلوب «هراكلیوس» امپراطور روم گردید به دست سپاهیان غالب افتاد و به گفته‌ای دیگر، این همان فرش معروف «بهارستان» است كه در شكست یزدگرد سوم آخرین پادشاه ساسانی سپاهیان عرب آن را به غنیمت بردند.متاسفانه از این قالی هیچ تكه و قطعه‌ای موجود نیست تا در مورد آن گفتگو شود.