سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
معرفی کتاب هایی مفید درباره ایران و زنان
● مبانی تاریخ پارتیان
نویسنده: کلاوس شیپمان/ ترجمه: هوشنگ صادقی/ چاپ سوم/ شمارگان:۱۱۰۰ نسخه/ ناشر: نشر فرزان روز/ اشکانیان وارث هخامنشیان و سلوکیان بودند. به همین علت تداوم سیاست کشورداری و تشکیلات اداری آن سلسلهها در این عصر مشهود است. سرزمین وسیع پارتی- اشکانی برمبنای نظام حکومتی هخامنشی و سلوکی پایهگذاری شده بود. با وجود این، تفاوتهایی نیز به دلیل وجود سلسلههای کوچک محلی مانند پارس- الیمایی (بخشی از عیلام) مسنه (دشت میسان)، مادآتروپاتن، هیرکانه(کرگان) سکتان و غیره دیده میشد.
این پادشاهیهای کوچک به وسیله شاهزادگان یا شاخههای فرعی این خاندان اداره میشد. آنها با وجود اینکه پادشاهی اشکانی را به رسمیت میشناختند یا مانند پارس و عیلام خود را به نوعی تابع میدانستند اما در بسیاری از موارد مانند(سکه زدن) مستقل عمل میکردند. بخشهای دیگر قلمرو اشکانیان، به استان یا «ساتراپنشین» تقسیم میشد. از دیگر جنبههای پژوهشی کتاب حاضر، هنر و دیگر جنبههای تاریخ و فرهنگ پارتها، مانند اقتصاد، سپاه و دین نیز بررسی میشود. به نظر می رسد که بررسی تاریخ پارتها به عنوان جریان سیاسی اهمیت ویژه دارد.
● نهضت نسوان شرق
به کوشش: غلامرضاسلامی- افسانه نجمآبادی/ چاپ دوم/ شمارگان:۱۰۰۰نسخه/ ناشر: نشرو پژوهش شیرازه/ به دنبال آشنایی مردم مشرق زمین با فرهنگ و تمدن غرب، افکار و گرایشهای تجدد طلبانه به کشورهای شرقی راه یافت. یکی از نتایج این امر گسترش بحث آموزش زنان، ارتقای حقوق مدنی آنان و در نهایت ورود هر چه بیشتر آنان در مناسبات اجتماعی،اقتصادی و سیاسی بود. زنان متاثر از اندیشه تجدد طلبی و برابری خواهی،برای دستیابی به اهداف خود، همگام با تاسیس مدارس دخترانه و انتشار روزنامه، انجمنها و مجامعی را بنیان نهادند و به برگزاری کنگره هایی مبادرت ورزیدند که کنگره نسوان شرق یکی از ثمرات آن بود. کنگره اول نسوان شرق در سال۱۹۳۰ در دمشق برگزار شد.
تشکیل این کنگره در ابتدا نتیجه ائتلاف و ادغام جمعیتهای محلیای بود که در بعضی از سرزمینهای عربی فعالیت داشتند و در مراحل بعد جمعیتهایی نیز از هند و... به آنان پیوستند. شکلگیری نهضت نسوان شرق در آن سالها با جنبشی که امروز به عنوان نمونه در کشورهای جهان عرب آغاز شده متفاوت است.
همانگونه که با مطالعه کتاب حاضر در مییابیم که نهضت با خاستگاههای مردمی و به طور خودجوش پدید آمد، حال آنکه در جوامع قدرتمدار کشورهای عرب امروز شاهد پیدایش جنبشهای حکومتی هستیم. آنچه امروز در کشورهایی مانند مصر، اردن، قطر و بسیاری دیگر از کشورهای عرب مشاهده میشود ظهور جنبشهای اجتماعی زنانی است که با هدایت همسران رهبر و جوانی که جایگزین پدران سنتیشان شده اند گام به عرصه عمومی گذاشتهاند.
● زنان و نظریه اجتماعی و سیاسی
مناظرات و گفتوگوهای جاری/نویسنده: جانیس مک لافلین / ترجمه: حمیرا مشیرزاده/ چاپ اول/ شمارگان:۱۰۰۰نسخه/ ناشر: نشر و پژوهش شیرازه/ ساختار هوشمندانه کتاب حاضر آن را به مقدمهای روشن در بحث رابطه میان مطالعات فمنیستی و مناظرات جاری در اندیشه اجتماعی و سیاسی تبدیل میکند. چارچوب کتاب از مقولات سنتی فراتر رفته چشماندازها را از دیدگاه زنان بهگونهای موردبحث قرار میدهد که به ترسیم طرحی نو از اندیشه معاصر زن محور میپردازد.
در کلیه بحثها با تدبیر و ساختاری مشترک خواننده را از طریق مجموعهای از پرسش و نقدهای زنانه بر انگارههای موجود و جدید هدایت میکند و بحثی را در مورد چگونگی کاربرد این مباحث در حیات اجتماعی و عرصه سیاست معاصر از طریق بررسی یک مورد پژوهی مفید شکل میدهد. این کتاب با نثری روشن، فشرده و بدیع به تحلیل نظام یافته از طیف وسیعی از آثار موجود میپردازد و در عین حال تداوم اهمیت و ارزش چشماندازهای فمنیستی را نشان میدهد.
جانیس مکلافلین نویسنده کتاب، سیاست و جامعه شناسی را در دانشگاه نیوکاسل تدریس میکند. او تجربه وسیعی در تدریس در رشتههای جامعهشناسی، مطالعات زنان و سیاست دارد. حوزههای مطالعاتی مورد علاقه او نظریه فمنیستی و شکلگیری متقابل فناوری و جامعه است.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست