یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

جنگ با ریزش و سفیدی مو با سلاح شیاتسو


جنگ با ریزش و سفیدی مو با سلاح شیاتسو

شیوه درمانی «شیاتسو» از جمله فنون درمانی و سنتی ژاپن است که درمانگران کشورهای مختلف از آن برای درمان بسیاری از بیماری های جسمی و روحی بهره می برند

شیوه درمانی «شیاتسو» از جمله فنون درمانی و سنتی ژاپن است که درمانگران کشورهای مختلف از آن برای درمان بسیاری از بیماری‌های جسمی و روحی بهره می‌برند. در این شیوه، متخصصان و درمانگران با استفاده از ماساژ نقاط مختلف بدن، علاوه بر آن‌که موجب افزایش و سرعت جریان خون و لنف می‌شوند، موجب تغذیه بهتر سلولی شده و به‌طور کلی عملکرد اندام‌ها و ارگان‌های مختلف بدن را تقویت می‌کنند. در حقیقت، این درمانگران با شناسایی مردین‌ها یا خطوط انرژی و نقاط موثر در بدن که در مکاتب دیگر درمانی مانند طب سنتی هند، چین و طب سوزنی نیز دیده می‌شود، به درمان و تسکین دردهای بیماران می‌پردازند. به‌منظور آشنایی بیشتر با این شیوه درمانی به سراغ جواهر باقری مدرس و مشاور درمان‌های طب شرقی رفتیم تا بیشتر با تکنیک‌ها و متدهای رایج و کاربردی این شیوه طبیعی درمان که زیر مجموعه شیوه‌های درمانی طب جایگزین قرار می‌گیرد، آشنا شویم.

● از شیاتسو چه می‌دانیــد؟

در سال‌های گذشته، استفاده از شیوه‌های درمانی طب مکمل و جایگزین هم پای با شیوه‌های درمانی طب کنونی مورد توجه و استقبال مردم قرار گرفته است. بسیاری از این شیوه‌ها به‌عنوان درمان‌های قطعی و برخی از آن‌ها به‌عنوان درمان کمکی در درمان بسیاری از بیماری‌ها مانند بیماری‌های گوارشی، مفصلی و استخوانی، اختلالات ارگان‌های داخلی، انواع سردرد و مشکلات روحی موفق عمل کرده و جزو کم‌خطرترین و بی‌عارضه‌ترین شیوه‌های درمانی در جهان شناخته می‌شود.

با مرور تاریخ طب مکمل و جایگزین در سراسر جهان خواهید دید که بسیاری از کشورها به‌ویژه کشورهایی مانند ایران، تبت، چین، مصر، ژاپن و هند که قدمت آن‌ها به هزاران سال می‌رسد، طب سنتی و شیوه‌های درمانی از همان سال‌های دور در زمینه درمان و پیشگیری از ابتلا به بیماری‌ها با مردم همراه بوده و حالا هم آن‌ها را تنها نگذاشته است.

در این شماره سیب سبز قصد داریم با معرفی یکی دیگر از شیوه‌های درمانی طبیعی که خاستگاهش ژاپن است، برخی از ویژگی‌ها و تکنیک‌های آن را در درمان بیماری‌ها، حفظ سلامت، تندرستی و ارتقای سطح سلامت انسان مورد بررسی قرار دهیم. از این‌رو با جواهر باقری، مدرس و مشاور شیوه‌های درمانی شرق درباره چگونگی عملکرد این شیوه درمانی به گفت‌وگو نشستیم. علاوه بر این، در این شماره با برخی تکنیک‌های آرامش‌بخشی مدیتیشن، خواص درمانی عسل و شیوه درمانی طب سنتی در درمان بیماری دیسک کمر آشنا خواهید شد.

● چرا بیمار می‌شویم؟

براساس دیدگاه مکتب درمانی شیاتسو هر آنچه در طبیعت موجب از بین رفتن تعادل ما شود، در جسم و روح ما تولید بیماری و اختلال می‌کند. در حقیقت شکست‌ها، هیجان‌های زندگی، مشکلات اقتصادی، نارضایتی، تضادها، حتی یک بوق ساده ماشین می‌تواند ایجاد تنش و بحران کند؛ تنش هایی که منجر به بهم ریختگی انرژی در بدن می‌شوند و این نوسان و بهم ریختگی انرژی حاصلش ابتلا به انواع بیماری‌ها از قبیل سرماخوردگی، آنفلوآنزا، سرطان و بیماری‌های گوارشی است.

● هنگام تماشای تلویزیون غذا نخورید

یکی از مهم‌ترین مسائلی که شاید مردم کمتر به آن توجه کنند، خوردن وعده‌های غذایی در حال تماشای تلویزیون یا فیلم است. اگر هنگام میل کردن غذا به موضوع یا سوژه‌ای ترسناک فکر کنیم یا تصاویری ترسناک ببینیم، موجب بهم‌ریختگی انرژی درونی و بروز اختلال در سیستم گوارشی خود به‌ویژه روده‌ها می‌شویم. این استرس‌ها و تنش‌هایی که فرد دریافت می‌کند دیر یا زود خود را به شکل دردهایی در بدن بروز می‌دهد.

● چگونگی کنترل اشتها با ماساژ

یکی از متدهای شیاتسو برای کنترل میزان اشتها در افراد دچار اضافه وزن و چاق، بهره‌گیری از ماساژ گوش است. برای این منظور ماساژ بخش غضروفی گوش به بیماران توصیه می‌شود. فردی که تمایل دارد میزان غذای کمتری بخورد و اشتهایش را کنترل کند، باید هنگام نزدیک شدن وعده غذایی یک لقمه کوچک از غذا را بخورد تا اشتهای خود را تحریک کند. بعد از قسمت بیرونی، غضروف گوش درست بالای نرمه گوش را به‌مدت ۳۰ ثانیه بین دو انگشت شست و سبابه نگه دارد و ۳۰ ثانیه آن را رها کند. این حرکت را ۳ دقیقه تکرار کند و بعد از یک ربع مابقی غذایش را میل کند. این کار کمک می‌کند تا فرد اشتهای کمتری برای خوردن غذا داشته باشد. این تکنیک را می‌توان قبل از خوردن هر وعده غذایی تکرار کرد. پس از مداومت بر این تکنیک به مرور گنجایش معده کم شده و به‌طور خودبه‌خود فرد غذای کمتری مصرف می‌کند.

● تکنیک‌هایی برای گوش

ماساژ شیاتسو در موارد زیادی اشتراکاتی با ماساژ چینی و نقاط طب سوزنی چین دارند. در این شیوه درمانی هم درمانگر علاوه بر ماساژ بدن از ماساژ گوش نیز برای تسکین، درمان و پیشگیری از ابتلا به بیماری‌ها استفاده می‌کند. استفاده از ماساژ این نقطه به‌دلیل آن‌که تاثیر هیجانی و شدیدی بر بدن ندارد، به‌صورت ملایم و آرام به درمان و تسکین می‌پردازد. از این روست که برخی تکنیک‌هایی که لازم است توسط شخص بیمار تکرار شود غالبا در نقطه گوش به وی آموزش داده می‌شود.

● شیاتسو ‌برای افزایش نیروی جوانی

ماساژ شیاتسو علاوه بر شیوه‌های درمانی و پیشگیری، تکنیک‌هایی دارد که موجب ارتقای سطح سلامت، شادابی و افزایش نیروی جوانی در افراد می‌شود. درمانگران این شیوه درمانی متدهایی را می‌شناسند که به کمک آن‌ها می‌توان میزان نیروی جوانی و شادابی را در خانم‌ها افزایش داد. برای این منظور باید نقطه‌ای را روی ساعد دست شناسایی کنید که ماساژ دادن این نقطه تاثیر زیادی در بالارفتن نیروی جوانی دارد. برای پیدا کردن این نقطه باید طول و عرض ساعد را نیم تقسیم کرده و محل تلاقی آن‌ها را به‌مدت ۳ دقیقه ماساژ دهید. برای ماساژ این نقطه کافی است نقطه مورد نظر را ۳۰ ثانیه داشته و ۳۰ ثانیه رها کنید. این کار موجب افزایش ترشح هورمون پروژسترون می‌شود و ضمن آن‌که از یائسگی زودرس جلوگیری می‌کند مانع ابتلا به پوکی استخوان نیز می‌شود. تاثیرات این ماساژ بعد از ۴۰ روز در جسم و روان شما نمایان می‌شود.

● تقویت بینایی با سرانگشتان دست

یکی از جالب‌ترین تکنیک‌های شیاتسو افزایش میزان بینایی و تقویت چشم است. درمانگران این شیوه درمانی به بیماران خود توصیه می‌کنند برای افزایش توان و قدرت بینایی خود با کمک ۳ انگشت اشاره، میانی و انگشت حلقه هر دو دست، قسمت گودی که میان پلک بالا و ابرو قرار دارد، با فشار بسیار ملایم ماساژ دهند. این ماساژ نه تنها موجب تقویت بینایی و شفافیت دید افراد می‌شود بلکه از ابتلا به بسیاری از بیماری‌های چشم مانند آب مروارید جلوگیری می‌کند.

● درمان سرگیجه با تنظیم مایع حلزونی گوش

یکی از بهترین کاربردهای شیاتسو درمان سرگیجه‌هایی است که عموما بعد از خواب به افراد دست می‌دهد.

یکی از دلایل بروز این سردردها نوسان و تنظیم مایع حلزونی گوش است. در شیاتسو تکنیکی وجود دارد که به کار‌گیری آن موجب پیشگیری و همین‌طور درمان سرگیجه می‌شود. نقطه‌ای که در این شیوه به درمان کمک می‌کند، درست پشت لاله گوش قرار دارد. در قسمت انتهایی و پشت لاله گوش، گودی کوچکی وجود دارد که نگه داشتن آن به‌مدت ۳۰ ثانیه و رها کردن آن به‌مدت ۳۰ ثانیه در عرض ۳ دقیقه می‌تواند به تنظیم مایع حلزونی گوش کمک کند. به این دلیل که مردین‌های مربوط به مایع حلزونی و گوش از این ناحیه عبور می‌کنند، با ماساژ این ناحیه می‌توان از بروز اختلال و سرگیجه پیشگیری کرد.

● پیش از ماساژ بدانید

یکی از مهم‌ترین توصیه درمانگران و متخصصان ماساژ شیاتسو کنترل میزان ماساژ ارائه شده در پایانه‌های اعضای بدن و مردین‌ها در پایانه‌های کف دست و کف پاست. به این منظور که درمانگران و افرادی که خود از تکنیک‌های ساده شیاتسو استفاده می‌کنند، باید نهایت دقت را در ارائه ماساژ به‌صورت یکسان برای هر دو دست و هر دو پا داشته باشند، زیرا کف دست راست، دارای خاصیت تحریک‌کنندگی و کف دست چپ دارای خاصیت کاهش‌دهندگی است. به این ترتیب، اگر تنها یکی از دست‌ها را ماساژ دهید، موجب بروز اختلال در عملکرد اندام‌های داخلی می‌شوید. از این روست که متخصصان این شیوه درمانی همواره توصیه می‌کنند هنگام استفاده از شیوه‌های پیشگیری از ابتلا به بیماری‌ها حتما از هر دو دست و هر دو پا برای ماساژ استفاده شود.

● برای تسکین سر دردها

بسیاری از تکنیک‌ها و متدهای درمانی ماساژ شیاتسو با الگوگیری از طبیعت ما انسان‌ها به‌وجود آمده است. به‌عنوان مثال اکثر مردم هنگام ابتلا به سردرد به‌طور ناخودآگاه دست‌های‌شان را به سمت شقیقه‌ها می‌برند و این ناحیه را ماساژ می‌دهند. بهترین شیوه برای استفاده از این تکنیک استفاده از انتهای بند اول انگشت و ابتدای بند دوم انگشت برای ماساژ این نقطه است. بنابراین به محض شروع سردرد با کمک انگشتان دست و با فشار اندکی با حرکت‌های دایره‌وار می‌توانید از درد خلاص شوید.

● آرام‌بخشی با شیاتسو صورت

یکی دیگر از تکنیک‌های کاربردی شیاتسو، متد آرام بخشی و ریلکسی است. در این حالت درمانگران توصیه می‌کنند با ماساژ نقاطی که زیر گونه وجود دارد، می‌توان به افزایش آرامش و ریلکسی کمک کرد. علاوه بر این، انجام تکنیک ماساژ شقیقه‌ها در شرایط عادی و معمولی نیز منجر به ریلکسی و افزایش آرامش در بدن می‌شود. از این تکنیک در هر زمان از شبانه‌روز می‌توان استفاده کرد. تنها کافی است به‌مدت ۳ دقیقه موضع مورد نظر را ماساژ دهید.

● از آلزایمر پیشگیری کنید

افرادی که احساس می‌کنند حافظه آن‌ها ضعیف است یا افرادی که مایلند از ابتلا به فراموشی در سنین کهنسالی پیشگیری کنند، به راحتی با کمک ماساژ لاله گوش و انگشت شست خود می‌توانند علاوه بر تقویت حافظه از ابتلا به فراموشی نیز پیشگیری کنند. درمانگران این مکتب ماساژگودی پشت لاله گوش و همین‌طور ماساژ سرانگشت شست در هر دو دست را برای درمان و پیشگیری از ابتلا به فراموشی مفید می‌دانند.

● پیشگیری از ابتلا به بیماری‌ها با ماساژ

براساس آموزه‌های درمانگران شیاتسو در جهان تکنیک‌های این شیوه درمانی در افراد سالم به حفظ سلامت و تندرستی آن‌ها کمک کرده و مانع از ابتلای آن‌ها به بیماری‌های مختلف می‌شود. برای این منظور لازم است کف دست‌ها و پاها که جایگاه پایانه‌های تمامی اعضا و اندام‌های بدن است، به‌خوبی ماساژ داده شود. بهترین حالت برای ماساژ کف هر دو دست مالش آن دو به یکدیگر است. در این حالت تمامی نقاط هر دو دست به یک میزان ماساژ داده می‌شوند. برای پاها نیز می‌توان از انگشتان دست کمک گرفت. باید دقت داشت که میزان ماساژ برای هر دو دست و هر دو پا یکسان باشد. این کار به پیشگیری از بروز بیماری‌ها در بدن کمک می‌کند. در این مرحله می‌توانید از برس‌های مخصوصی که برای ماساژ کف دست و پا طراحی شده استفاده کنید. این ماساژ را روزی ۲ بار به‌مدت ۳ تا ۴ دقیقه انجام دهید.

● پیشگیری از ریزش و سفیدی موها

درمانگران و متخصصان ماساژ شیاتسو برای پیشگیری از ریزش مو و همین‌طور جلوگیری از سفید شدن زودهنگام موها تکنیک‌های کاربردی و خاصی دارند که اجرای آن‌ها به‌صورت روزانه تاثیر زیادی در کنترل و پیشگیری از ریزش مو و سفیدشدن آن‌ها دارد. پایانه‌های تحریک‌کننده ریشه‌های مو در بدن درست در سرانگشتان دست و پشت ناخن‌ها قرار دارند. بنابراین با تحریک این نقاط می‌توان به راحتی از ریزش و سفید شدن موها پیشگیری کرد. برای انجام این تکنیک کافی است ناخن‌های هر دو دست را به‌مدت ۳ دقیقه به روی هم مالش دهید. به توصیه درمانگران این شیوه درمانی افرادی که از این شیوه استفاده می‌کنند بهتر است در دوره درمانی خود بیشتر از روزهای معمولی آب بنوشند، زیرا نوشیدن آب به دفع رسوبات و بلورهای اسیدی تخلیه شده از محل ریشه موها کمک می‌کند.

● شیاتسو برای چه افرادی توصیه نمی‌شود؟

درمانگران این شیوه درمانی استفاده از تکنیک‌های شیاتسو را برای بچه‌هایی که هنوز به سن بلوغ نرسید‌ه‌اند، توصیه نمی‌کنند. آن‌ها تنها این شیوه را در مواردی خاص که توسط متخصص شیاتسو تشخیص داده و اجرا شود، مجاز می‌دانند، چرا که ارائه این شیوه بدون حضور متخصص ممکن است به رشد یا عملکرد برخی اندام‌ها آسیب بزند.

استفاده از ماساژ تنها درصورتی برای بهبود روند رشد اندام‌ها در کودکان توصیه می‌شود که تمامی بدن آن‌ها را به‌طور یکسان درگیر کند. به این ترتیب که والدین با آرامش و بدون فشار، دست‌ها و پاهای کودک را به آرامی لمس کنند و این کار را نه تنها در کف دست یا پا بلکه در تمامی بدن انجام دهند.

خانم‌های باردار نیز نباید از این شیوه استفاده کنند. چرا که نقاطی در بدن وجود دارد که به‌صورت مستقیم به رحم مربوطند. و درصورتی که ماساژ داده شوند ممکن است اسپاسم‌ها و اختلال‌هایی را در رحم به‌وجود آورد که موجب آزار جنین شود.

افراد مبتلا به سرطان نیز از جمله گروه‌هایی هستند که دریافت شیاتسو برای آن‌ها توصیه نمی‌شود حتی در مواردی که بیماری آن‌ها به گفته متخصص کاملا درمان شده باشد، چرا که ممکن است تنها چند سلول سرطانی در بدن آن‌ها باقی مانده باشد و این سلول با انجام ماساژ‌ها همراه جریان خون حرکت کرده و عضو دیگری از بدن را درگیر کند. تنها در مواردی که پزشک بیمار سرطانی مجوز استفاده از ماساژ را برای بیمارش صادر کند، این تکنیک‌ها برای بیمار ارائه می‌شود.

برای افرادی که به واریس شدید مبتلا هستند؛ واریسی که رگ‌ها و عروق بسیار واضح در سطح پوست دیده می‌شود، شیاتسو توصیه نمی‌شود، چراکه ممکن است ماساژ موجب حرکت لخته‌های خون موجود در عروق شده و منجر به سکته قلبی یا مغزی شود.

سیب سبز

باز نشر اختصاصی: Bartarinha.ir