چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
چه نوع خانه ای خریداری کنیم
مصرف بالای انرژی در ساختمانهای مسكونی یكی از عمدهترین مشكلات كشورهای در حال توسعه است كه دارای اثرات اقتصادی و زیست محیطی میباشد . مصرف انرژی در ایران بدلیل شرایط اجتماعی و فرهنگی در حد بالایی میباشد. طبق آمار موجود سالانه حدود ۱۵۰۰۰۰ تا ۲۰۰۰۰۰ واحد مسكونی جدید در سطح كشور ساخته میشود. از آنجائیكه بخش ساختمان با مصرف بیش از ۴۰ درصد كل انرژی تولید شده در كشور و صرف هزینهای معادل ۳۰ درصد از درآمد حاصل از فروش نفت، بیشترین میزان مصرف انرژی را به خود اختصاص داده است، لذا بهینهسازی مصرف انرژی در ساختمان تأثیرات مثبتی بر اقتصاد خانواده و نیز ملی خواهد داشت. بیشترین تلفات انرژی در واحدهای مسكونی و آپارتمانی مربوط به دیوارهای خارجی میباشد كه میتوان با انجام راهكارهایی از اتلاف انرژی جلوگیری كرد.
امروزه ساختمانهای ساخته شده در كشورهای پیشرفته از لحاظ مصرف انرژی درجهبندی میشوند مثلاً در استرالیا منازل را به منظور استفاده بهینه از انرژی توسط برنامه كامپیوتری ارزیابی میكنند و اصطلاحاً به آنها ستاره اعطا میشود. یعنی به هر میزانی كه یك ساختمان از لحاظ مصرف انرژی بهینه باشد به همان میزان به آن ساختمان ستاره داده میشود.
در كشور ما نیز میتوان با انتخاب ساختمان بهینه در راستای بهرهوری انرژی قدم برداشت.
اتاقهای نشیمن و اتاقهایی كه از آنها بیشتر استفاده میشود در طرف جنوب ساختمان قرار گرفته باشد به این ترتیب از نور طبیعی خورشید استفاده كرده و در زمستان نیز بیشترین بهره را از گرمای خورشید ببرید.
بهتر است اتاقهای پذیرایی، ناهارخوری، خواب و نشیمن در طرف جنوب و بقیه جاها مانند آشپزخانه، سرویس بهداشتی. حمام، انباری و مانند آن در طرف شمال قرار گرفته باشد.
به منظور كاهش تلفات حرارتی، دودكشهای موجود در ساختمان بسته شده باشند و به جای بخاری از سیستم حرارت مركزی استفاده شده باشد.
مسیر مستقیمی برای حركت هوای بیرون در ساختمان پیشبینی شده باشد كه در تابستان به خنك كردن ساختمان كمك كند.
اتاقهایی كه كاربرد همانند دارند در كنار هم قرار گرفته باشد. بویژه اتاقهایی كه كاربرد خاص دارند را از بقیه اتاقها جدا شده باشد. این كار به شما كمك میكند تا فقط اتاقهایی را گرم كنید كه در آنها زندگی میكنید .
بخشهایی از ساختمان كه نیاز به آب دارند نزدیك هم قرار گرفته باشد. این قسمتها عبارتند از آشپزخانه، دستشویی و حمام . با اینكار طول لولههای آب كم میشود و در نتیجه حرارت كمتری از لولههای آب گرم به هدر میرود.
سقف تا ارتفاع ۷/۲ متر پایین باشد. اگر این كار انجام نشده است میتوانید تمام و یا فقط سقف بعضی قسمتها را پایین بیاورید. برای این كار میتوانید از سقفهای كاذب استفاده كنید. بالا بودن سقف باعث افزایش تلفات حرارتی میشود. بیشتر حرارت تولید شده توسط بخاری یا شوفاژ در سقف جمع میشود و قسمت پایین اتاق كه ما در آن قرار داریم گرم نمیشود. در این حالت هم مصرف انرژی بالا میرود و هم آسایش ساكنین تأمین نمیشود.
در صورت عدم امكان كاهش ارتفاع سقف به ۷/۲ متر ، نصب یك پنكه سقفی كمك بسیار زیادی به گرم كردن خانه میكند. روشن كردن پنكه در زمستان با دور كم نه تنها خانه را سرد نمیكند، بلكه با راندن هوای گرم جمع شده زیر سقف به پایین، دمای اتاق را یكنواخت میكند و از تلفات حرارت میكاهد.
در ساختمان چند طبقه نباید راهپلهها را در فضاهایی كه نیاز به گرمایش دارند قرار داد زیرا در این صورت هوای گرم از مسیر راه پله بالا رفته و به هدر میرود. قسمتهای راهپله باید به وسیله یك در از محیط زندگی جدا شود.
ساختمان از مصالح سنگین كه، ظرفیت حرارتی بالا دارند، مانند بتن و آجر كه باعث افزایش پایداری حرارتی خانه میشود یعنی با تغییر دمای هوای بیرون، هوای داخل زیاد سرد یا گرم نشود، ساخته شده باشد.
تا جایی كه امكان دارد پنجرهها در سمت جنوب ساختمان نصب و از قرار دادن هر گونه مانع بر سر راه ورود نور و گرمای خورشید خودداری شده باشد. بهتر است اندازه پنجرهها نیز تا حد امكان كم باشد.
پنجرههای سمت شمال ساختمان باید تا حد امكان، كوچك باشد. زیرا خورشید از سمت شمال تابشی ندارد و نصب این پنجرهها تنها باعث هدر رفتن حرارت بیشتر میشود.
برای خنك كردن ساختمان در فصل تابستان بهتر است، كه در مواقع لازم هوا آزادانه در كل ساختمان حركت كند. به این ترتیب در روزهایی كه هوای بیرون خنك تر از هوای داخل ساختمان است، میتوان بدون نیاز به كولر یا دیگر دستگاههای خنككننده، ساختمان را خنك كرد. پس بهتر است كه دارای پنجرههایی با امكان باز شدن مقدار زیاد باشد.
برای جلوگیری از تلفات حرارتی پنجرهها، نصب پنجره دوجداره در جاهایی كه استفاده از پرده ممكن نیست یا جاهایی كه پنجره بزرگ وجود دارد، تعبیه شده باشد.
بر روی پنجرههای جنوبی سایبان، حصیر یا پوششهای كدر قرار داشته باشد تا جلوی ورود گرمای خورشید را بگیرد و پنجرههای شرقی از بیرون با حصیر، پرده و یا پوششهای كدر كنترل شده باشد.
بیشترین استفاده از نور طبیعی را از پنجرههای جنوبی برده باشد.
دیوار اتاقها و دیگر قسمتهای داخل ساختمان با رنگهای روشن رنگآمیزی شده باشد.
در اتاق نشیمن و اتاقهایی كه از آنها بیشتر استفاده میشود، دارای لامپهای مهتابی یا كممصرف باشد .
ساختمان دارای لامپهای متعدد در داخل سقف نباشد زیرا مصرف برق بالا میرود و تعویض آنها پرهزینه است.
برای هر لامپ از كلید جداگانه استفاده شده باشد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست