دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
شگفتیهای بزاق دهان
بیشتر مردم به این نکته توجه ندارند که مواد موجود در بدن دارای خواص درمانی است؛ به عنوان مثال بزاق دهان، شیر مادر، اشک و.... در مذهب تائو (آیین چینی ها) برای آب دهان خواص درمانی قائل بودند؛ در این آیین این باور وجود دارد که آب دهان داروست، در گذشته نیز مسیحیان از بزاق دهان برای درمان بیماری های چشمی استفاده می کردند.
در آمریکای جنوبی نیز این باور وجود دارد که بزاق دهان خارش ناشی از گزیدگی پشه و کک را برطرف می کند. امروزه علم دریافته است که بزاق دهان دارای ترکیب درمانی است.
بر اثر این یافته ها، دانشمندان درصدد برآمدند تا بزاق دهان را بررسی کنند و آن قسمت از ترشحات را که به بهبود زخم ها و سوختگی کمک می کند، به دست بیاورند.
بزاق دهان، مواد موثر برای درمان را دارد از جمله عوامل ضد میکروبی، آنزیم ها، آنتی بادی ها، عوامل رشد و حتی ماده مسکن. پروتئینی به نام لیزوزیم (Lysosyme) باعث اختلال در عملکرد باکتری و خنثی سازی آن می شود. گفته می شود که برخی از پروتئین های بزاقی نیز ویروس های HIV را خنثی می کند.
به نقل از سایت «Readersdigest» بزاق دهان حاوی عوامل ضد باکتری، ضد ویروسی، ضد قارچی و ضد التهابی است. لیکوسیت (Leukocyte) نوعی عامل بازدارنده در بزاق دهان، هم خاصیت ضد باکتریایی و هم ضد ویروسی دارد و باعث بهبود زخم می شود.
نیتریت ها که به طور طبیعی در بزاق دهان یافت می شود، به محض تماس با پوست، به اکسید نیتریک تبدیل و مانع از رشد باکتری می شود. بزاق دهان، با خنثی ساز اسید از مری و لوله گوارش محافظت می کند.
محققان می گویند نوعی ماده مسکن در بزاق به نام اپیوفین از مورفین قوی تر است.
لیس زدن زخم، یک واکنش غریزی در بسیاری از حیوانات است، زیرا تقویت کننده سیستم ایمنی و کاهش دهنده درد است. غدد بزاق، روزی ۲ تا ۳ پینت (معادل ۴۷۳ میلی لیتر) بزاق را طی روز تولید می کند. کمبود ترشح بزاق باعث پوسیدگی دندان ، عفونت و قارچ دهانی می شود. بر اساس دیدگاه طب شرقی، برای حفظ سلامت به تولید بزاق دهان نیاز است. از آن جا که بزاق دهان حاوی میزان زیاد پتاسیم است، به بهبود عملکرد بدن کمک می کند. در طب شرقی تأکید می شود که نباید بزاق دهان را بیرون ریخت.
چند نکته
بهداشت دهان و دندان را با مسواک زدن، استفاده از نخ دندان و یک برنامه غذایی سالم، رعایت کنید تا باکتری های ناسالم تأثیری بر خواص درمانی بزاق نداشته باشد.
از قسمت داخل لب و لثه، بزاق را روی بریدگی ها، زخم ها و... بمالید.
خواندنی هایی درباره بزاق
هر فرد طی یک عمر متوسط، ۱۰ هزار گالن بزاق تولید می کند.
نقطه جوش بزاق ۳ برابر بیشتر از آب معمولی است.
آنزیم های آمیلاز در بزاق دهان نشاسته پخته شده را به قند تبدیل می کند.
بدون مخلوط شدن غذا با بزاق دهان نمی توان مزه آن را چشید.
۹۸ درصد از بزاق دهان یک انسان را آب و ۲درصد دیگر را ترکیبی مانند الکترولیت، خلط، ترکیب های ضدباکتریایی و آنزیم های متعددی تشکیل می دهد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست