شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا

چای سبز به عنوان دارو نه به جای آب


چای سبز به عنوان دارو نه به جای آب

روزانه چندین میلیارد لیوان چای در دنیا نوشیده می شود

اخیرا از فوائد بسیار چای سبز صحبت های زیادی می شود، به ویژه اینکه چای را بهترین نوشیدنی پس از آب می دانند. چای یک منبع طبیعی بدون چربی و کربوهیدرات متشکل از کافئین، تئوفیلین، نیافین و آنتی اکسیدانهاست، مصرف چای تامین کننده رنگدانه هایی است که شما از راههای دیگر دریافت نمی کنید. اصولا چای به چهاردسته تقسیم می شود:

۱) تخمیر شده (چای سیاه)

۲) تخمیر نشده (چای سبز)

۳) نیمه تخمیری (اولانگ و بوجونگ)

۴) چای سفید

چای سیاه و چای سبز هر دو از گیاه واحدی (camellia sinensis) بدست می آیند. تفاوت در این است که برای تهیه چای سبز، برگها را بُجار داده و گرد می کنند و سپس آنرا خشک می نمایند. ولی برای تهیه چای سیاه برگها، خشک شده، تخمیر شده و برشته می شوند. یعنی فرآیند بیشتری روی چای صورت می گیرد.

● خواص و فوائد چای سبز

مصرف دم کرده چای باعث تسریع حرکات تنفسی، سرعت در گردش خون، رفع خواب آلودگی احساس تجدید نیرو، تقویت نیروی فکری، گوارش بهتر و تعریق می شود. از این رو چای را هنگام خستگی، ضعف عصبی، میگرن، بیماریهای قلبی و آسم می توان تجویز نمود. در پژوهشها امروزه مشخص شده چای ممکن است در کاهش خطر برخی بیماریهای مزمن عمده مثل سکته و بعضی سرطانها، مفید باشد. نوشیدن چای می تواند از پوسیدگی دندانها جلوگیری کند زیرا چای حاوی فلوراید است. این خبر خوبی برای تمام مردم دنیاست چون، چای پس از آب پرمصرف ترین نوشیدنی است. روزانه چندین میلیارد فنجان چای در دنیا نوشیده می شود. همچنین تجزیه و تحلیل اطلاعات ثبت شده نشان داده است، افرادی که روزانه پنج فنجان یا بیشتر چای سبز می نوشیدند نسبت به افرادی که به چای سبز نمی نوشیدند، ۱۱% کمتر در معرض مرگ به هر علتی بودند.

● پیشگیری از سکته مغزی با ۳ فنجان چای سبز

با توجه به عامل به وجود آورنده سکته از نظر انسداد و خونریزی عروق خونی، دو نوع سکته مغزی وجود دارد. نوع اول که بر اثر انسداد رگهای خونی بوجود می آید، پیش از هر عامل دیگر به شیوه زندگی بستگی دارد و ۸۳% از مجموع سکته های مغزی را شامل می شود.

در این نوع سکته، مغز به صورت جزیی با ایجاد یک لخته مغزی دچار کمبود اکسیژن می شود، در حالی که در نوع دوم فشار خون زیاد موجب پارگی عروق خونی و خونریزی و در نهایت سکته مغزی را در پی خواهد داشت.

افرادی که روزانه سه فنجان چای می نوشند ۲۱% کمتر از کسانی که چای نمی نوشند، با خطر سکته مغزی مواجهند.

● پیشگیری و درمان سرطان

چای سبز حاوی مواد ترکیبی به نام فیتوکمیکال و پولیفنول است که این ترکیب ها نوعی آفتی اکسیدان محسوب می شوند. آنتی اکسیدانها قابلیت مبارزه با سلولهای سرطانی را دارا هستند. این ترکیب می تواند از رشد سلولهای سرطانی و تومورها، جلوگیری کند. افرادی که روزانه چای سبز می نوشند، خطر ابتلا به سرطان خود را تا حد بسیار زیادی کاهش می دهند. همچنین اشخاص مبتلا به سرطان هایی نظیر، سرطان خون، ریه، معده، سینه و روده که چای سبز می نوشند، در درمان بیماری خود کمک عمده ای می کنند. به افراد سرطانی البته نوشیدن ۲ تا ۳ فنجان چای سبز در روز پیشنهاد می شود.

● پیش به سوی مبارزه با بیماریهای قلبی

یکی از عوامل اصلی امراض و حمله های قلب، وجود کلسترول بالا در خون انسان است. چای سبز علاوه بر ویتامین های A و C خود، باعث کاهش کلسترول در خون نیز می گردد. این موضوع خطر ابتلا به حمله قلبی و امراضی از این دسته را پایین می آورد. کاتچین موجود در چای سبز، فعالیت آنزیم لیپاز را که مسوول هضم چربی ها در لوزالمعده است مهار می کند؛ در نتیجه شکستن چربی با سرعت بسیار کمی صورت می گیرد و چربی خون با سرعت کمی بالا می رود.

● فشار خون

باید به این امر مهم توجه کرد که مصرف نیم تا ۵ فنجان چای سبز در روز، احتمال بروز پرفشاری خون را تا ۴۶% کاهش می دهد.

● آرام بخش و ضد استرس

این نوشیدنی گیاهی نوعی آرام بخش نیز محسوب می شود. با نوشیدن چای سبز سیستم عصبی بدن مقاوم تر شده، آرامش اعصاب و دوری از فشارهای عصبی را برای شما به ارمغان می آورد. از آنجایی که بسیاری از بیماریها ارتباط مستقیم با استرس و سیستم عصبی دارند، نوشیدن این چای را می توان به نوعی داروی تمام بیماریها نام برد. سپس با مصرف متعادل این نوشیدنی مفید زمینه های سلامتی را در خود، فراهم خواهید کرد.

● پیشگیری از آلزایمر

چای سبز به خاطر وجود ماده ای به نام EGCG که این ماده طبیعی به طور عمده در آن یافت می شود، باعث کاهش تولید یک نوع پروتئین به نام تباآمیلوئید می گردد که عامل بیماری آلزایمر و اختلالات مغز است.

● کاهش قند خون

بیماران دیابتی می توانند با نوشیدن چای شاهد کاهش قند خونشان باشند. با افزودن چای به رژیم غذایی خود، می توانید همیشه قند خونتان را ثابت نگه دارید. چای سبز قادر است از عوارض ناشی از دیابت و بیماریهای کلیوی به طور معجزه آسایی جلوگیری کند. چای سبز با مهار آنزیم آمیلاز بزاق و روده ها که مسئول هضم نشاسته است، باعث می شود که نشاسته با سرعت آهسته تری بشکند و در نتیجه قندخون با سرعت کمی بالا برود.

● پیشگیری و درمان MS

مصرف چای سبز علاوه بر موثر بودن در کاهش ابتلا به سرطان، باعث محافظت افراد در برابر بیماریهای ایمنی خودکار بدن می شود. چای سبز از گسترش آنتی ژنهایی که می توانند موجب تحریک ایمنی بدن شوند، جلوگیری می کند.

● کاهش وزن در افراد چاق

چای سبز باعث افزایش مصرف انرژی و سوزاننده کالری است، با استفاده از خواص ترمویانیکی که دارد، موجب افزایش نرخ چربی سوزی می گردد.

● مقابله با عوامل ویروسی و باکتریال

مشاهده شده است چای سبز مانع گسترش بیماریها می گردد. برخی ترکیبات موجود در چای (tea cutchins) چنان خواص ضدویروسی و ضد باکتریال قوی دارند که باعث می شوند چای در درمان هر چیزی (از پوسیدگی دندان گرفته تا ایدز) موثر واقع شود.

همچنین چای سبز در بالا بردن قدرت فکری و قابلیت تمرکز بهتر مفید بوده و در درمان آماس مفاصل نیز استفاده می شود.

● ویتامین های موجود در چای سبز

▪ B۱ (تیامین): با تبدیل غذا به انرژی در تولید انرژی دخالت مستقیم دارد. باعث افزایش اشتها و بهبود فرآیند هضم غذا گردیده و برای رشد و تولید مثل ضروری است.

▪ B۲ (ریبو فلاوین): مفید در سلامت پوست، چشم ها، سیستم عصبی و متابولیسم انرژی است.

B۶ به آزادسازی انرژی از غذا کمک کرده و متابولیسم پروتئین را افزایش می دهد.

▪ C: در درمان زخم ها و بهبود شکستگی ها موثر است، همچنین با برخی از عفونت های ویروسی و باکتریایی شایع مقابله می کند.

▪ K: از لخته شدن خون جلوگیری کرده و به ایجاد متابولیسم استخوانی کمک می کند.

▪ کاروتن: طی فرآیند هضم، به ویتامین A تبدیل و در سلامت پوست و تقویت بینایی موثر است.

▪ فولیک اسید: کمک به شکل گیری سلولهای خون و ژنها می نماید.

● مواد معدنی

▪ چای سرشار از مواد معدنی است

▪ منگنز(Mn): برای رشد و نمو بدن حیاتی است.

▪ پتاسیم (K): برای حفظ ضربان قلب منظم و عادی ضروری است.

▪ روی (zn) : در فرآیند تولید مثل موثر بوده و به التیام زخم ها کمک می کند.

▪ فلورین: از دندانها محافظت کرده و باعث تقویت استخوانها شده و از پوکی و کرم خوردگی دندانها جلوگیری می کند.

▪ پلی فنول ها: سرشار از مواد آنتی اکسیدان می باشند.

▪ فلاونویدها و کاتچین ها: هر دو از ترکیبات پلی فنولیک هستند که با عوامل ایجاد و بیماریهای قبلی و رادیکال های آزاد سرطان زا، مقابله می کنند.

● و اما مضررات ...

از آنجا که هیچ چیز در چرخه طبیعت بدون ضرر نیست، مصرف بیش از حد کافئین که در چای سبز و بعضی عصاره های آن وجود دارد در بعضی افراد باعث علائمی مانند عصبانیت، بی خوابی و برقراری می شود. افرادی که بیماری فشار چشم دارند نیز، نباید استفاده کنند، افرادی که میگرن دارند میزان مصرف کمی باید داشته باشند. در هر صورت کفه فوائد چای سبز بسیار سنگین تر از کفه مضرات آن می باشد. از این رو با مصرف متعادل چای سبز می توان، سلامتی خود را تضمین کنید.

● تداخلات داروی چای سبز

باید خاطرنشان شود که چای سبز باعث افزایش اثر متی سیلین و پنی سیلین، تشدید اثر آسپیرین و سایر داروهای ضد انعقاد مانند وارفارین نیز می شود.

با توجه به مطالب ذکر شده در این مقاله و دیگر تحقیقات به عمل آمده در خصوص چای، چنین به نظر می رسد که مصرف مداوم و به اندازه چای در رژیم روزانه می تواند، در درمان بسیاری از بیماریهای ریز و درشتی که گریبان گیر افراد جامعه است، بسیار موثر باشد. از نظر دیگر، ورزشکارانی که تمرینات شدیدی را دنبال می کنند باید در رژیم روزانه خود، جایی برای نوشیدن چای باز کنند تا از فواید بی شمار آن، بی نصیب نمانند.