شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا

اختلال خواب حافظه را مختل می‌کند


اختلال خواب حافظه را مختل می‌کند

در افرادی که از مشکلات یا بیماری‌های پزشکی رنج می‌برند، عوامل مزاحم و مخرب خواب فراوانند. یکی از این عوامل مهم درد است. درد را می‌توان به دو نوع حاد و مزمن تقسیم کرد که هر دو نوع …

در افرادی که از مشکلات یا بیماری‌های پزشکی رنج می‌برند، عوامل مزاحم و مخرب خواب فراوانند. یکی از این عوامل مهم درد است. درد را می‌توان به دو نوع حاد و مزمن تقسیم کرد که هر دو نوع باعث اختلال خواب می‌شوند.

درد حاد باعث تاخیر در شروع خواب شده و بیدار شدن‌های مکرر در طی خواب و کاهش کیفیت خواب را به دنبال دارد. از طرف دیگر، مشکلات خواب ناشی از درد حاد، کوتاه‌مدت بوده و با رفع درد مشکل بی‌خوابی نیز معمولاً رفع می‌شود. مشکلات خواب ناشی از درد مزمن طولانی‌تر و عمیق‌تر است.

دوسوم افرادی که از درد مزمن رنج می‌برند، دچار مشکل خواب هستند. خواب قطعه‌قطعه، افزایش بیداری‌های شبانه، افزایش خواب سبک و کاهش خواب عمیق از این موارد هستند.

به این ترتیب، فرد از کیفیت خواب خود راضی نیست و به تبع آن کیفیت زندگی فرد نیز تحت تاثیر قرار گرفته، زندگی اجتماعی، شغل و خانواده او آسیب می‌بیند.

این افراد به دلیل کیفیت نامناسب خواب شب در طول روز دچار خواب‌آلودگی هستند. این امر باعث می‌شود که قوای شناختی مانند حافظه نیز آسیب ببیند.

بیمارانی که برای تسکین درد خود داروهای مسکن را به مدت طولانی مصرف می‌کنند، با کاهش مقدار دارو در بدن دچار درد می‌شوند. این امر در صبح‌ها شایع‌تر است. گاهی برای تسکین دردهای صبحگاهی لازم است از داروهای طولانی اثر یا وعده صبحگاهی داروهای مسکن استفاده کنند.

در بیماران مبتلا به برخی انواع سرطان علاوه بر درد، عواملی مانند تاثیر مستقیم بیماری، تهوع، استفراغ، عوامل روان‌شناختی مانند ترس، اضطراب و افسردگی، اثر داروی شیمی‌درمانی و استروییدها یا کورتون‌ها نیز بر کیفیت خواب تاثیر می‌گذارند.

دکتر میرفرهاد قلعه‌بندی

روان‌پزشک، فلوشیپ اختلالات خواب و انشیار

دانشگاه علوم پزشکی ایران