یکشنبه, ۲۳ دی, ۱۴۰۳ / 12 January, 2025
گرایش به اسلام در غرب
یکی از مهمترین نیازهای انسان ، نیاز به پرستش و شناخت خالق هستی است . با ظهور ادیان الهی ، بسیاری از افراد بشر با حقایق هستی آشنا شدند و مسیر زندگیشان ، دگرگون شد . ادیان الهی که حلقه های مکمل یکدیگر بودند ، با حضور سازنده خود در مقاطع مختلف تاریخ ، بشر را به سوی توحید و رستگاری فرا خواندند تا اینکه آخرین دین آسمانی ، یعنی اسلام ، نازل شد .
معنای اسلام ، تسلیم شدن است ، تسلیم قلبی و عملی در مقابل پروردگار عالم / قرآن کریم ، عالی ترین راه خوشبختی بشر را ، توجه به رهنمودهای دین اسلام می داند . اسلام ، به عنوان آخرین دین آسمانی ، ادیان پیش از خود را کامل کرد و آئین درست زیستن را در قالب آیه های وحی ، به بشر ارائه نمود . با گذشت زمان ، مردم جهان با آئین اسلام آشنا شدند و به تدریج به آن روی آوردند .
تحقیقات اخیر مؤسسه بین المللی اندیشه اسلامی که در ایالات متحده آمریکا فعالیت می کند ، نشان می دهد که در کشورهای غربی ، علاقه مندی به « مطالعه اسلام » رو به افزایش است . بنا به گفته « محمد صدیق » مدیر این مؤسسه ، غربی ها ، در جستجوی یافتن جواب سؤال خود پیرامون اینکه انسان چیست و سرنوشت او چگونه است ؟ و همچنین در پی حل مشکلات اجتماعی و اقتصادی موجود در غرب ، به مطالعه اسلام بیشتر روی آورده اند .
در این رابطه « محمد صدیق » به گرایش دانشمندان غربی به اسلام ، اشاره می کند و می گوید : این موضوع نشان می دهد که اسلام و علم دو مقوله جدا از هم نیستند . رشد اسلام در غرب ، رو به افزایش است و اکنون تعداد زیادی از غربیها برای رهایی از بحران هویت و پوچی ، به دین اسلام ، متمایل می شوند . در آمریکا و کشورهای اروپایی ، عده ای از مردم بویژه زنان و اندیشمندان به شناخت دین اسلام ، گرایش روزافزون دارند و این مسئله ای است که معمولا توسط رسانه های غربی نادیده گرفته و یا سانسور می شود .
اندیشه اسلامی به طرق گوناگون ، به سرزمینهای غربی راه یافته است . چگونگی حضور اسلام در کشورهای غربی ، موضوعی قابل بررسی است . در اینجا به طور مختصر به تاریخچه حضور مسلمانان در ایالات متحده ، اشاره می کنیم . درباره سابقه حضور اسلام در آمریکا ، اطلاعات کاملی در دست نیست . براساس برخی اسناد منتشر شده از سوی نهادهای اسلامی آمریکا و نیز به نظر گروهی از کارشناسان ، نخستین گروه از مسلمانان آمریکا ، به عنوان برده ، به این کشور آورده شدند . همین تحقیقات نشان می دهد که ۱۰ تا ۳۰ درصد از این بردگان ، مسلمان بوده اند . به گفته کارشناسان ، بردگان در آن زمان از مناطق غرب آفریقا ، به مکزیک ، کوبا و آمریکای جنوبی فرستاده می شدند . ورود این دسته از مسلمانان به خاک آمریکا در سال های ۱۵۳۰ و ۱۶۱۹ میلادی ذکر شده است .
از قرن هجدهم به بعد ، مهاجرت مسلمانان به ایالات متحده طی چندین دوره مشخص ، صورت گرفته که می توان آنها را موج های مهاجرتی نامید . طبق گزارشات منتشر شده ، نخستین موج مهاجران مسلمان ، در سال های ۱۸۷۵ تا ۱۹۱۲ ، از مناطق تحت حاکمیت امپراتوری عثمانی ، یعنی خاورمیانه و شرق اروپا به آمریکا آمدند . این افراد بیشتر از طبقات روستایی و کم درآمد آن روزگار بودند . مهاجرت این افراد به آمریکا دلایل مختلفی داشته است ، ولی کسب درآمد و انگیزه های اقتصادی ، وجه غالب آن بوده است . در این دوره می توانیم شاهد نخستین گروه مسیحیان سفید پوستی باشیم که به دین اسلام مشرف شدند . از آن جمله می توان به محمد الکساندر راسل وب ، دیپلمات سفیدپوست آمریکایی اشاره کرد که پس از مسلمان شدن ، جنبش تبلیغ اسلامی آمریکا را در سال ۱۸۹۳ بنیان نهاد . وی در نوشته های خود آورده است که : " پس از مطالعات طولانی دریافتم که اسلام بهترین و یگانه نظامی است که نیازهای معنوی بشریت را تامین می کند . جوهره اسلام ، تسلیم دربرابر اراده خداوند است . ایمان به این دین ، به برادری ، عشق جهانی و نوع دوستی در پهنه گیتی منجر می شود . اسلام ، بدون شک ، ساده ترین و والاترین نوع دینی است بشر آن را شناخته است . "
اکنون تخمین جمعیت واقعی مسلمانان آمریکایی آسان نیست ، زیرا مرکز آمار آمریکا ، اطلاعات مربوط به وابستگی های مذهبی را به طور رسمی اعلام نمی کند . اما این جمعیت بین ۵ تا ۷ میلیون نفر ، تخمین زده می شود . در هر صورت ، بر اثر مهاجرت ، بالا بودن میزان زاد و ولد و گرویدن به اسلام از مذاهب دیگر ، جمعیت مسلمانان آمریکایی با رشد فزاینده ای مواجه است .
« کارل الیس » ( Carl Ellis ) ، محقق برجسته امور ادیان در آمریکا و نویسنده کتاب « اسلام در آمریکا » گفته است : « جمیعت مسلمانان آمریکا رشد ۶ درصدی دارد که ۸۰ درصد آن ، مربوط به افرادی است که تازه از مسیحیت به اسلام گرویده اند و ۲۰ درصد مربوط به مسلمانان مهاجر است . » وی می افزاید : « اگر اسلام این رشد را حفظ کند ، تا ۱۷ سال دیگر ، در چندین شهر بزرگ آمریکا ، جمیعت مسلمانان بیشتر از جمیعت مسیحیان خواهد شد » .
البته رشد فزاینده اسلام در آمریکا و کشورهای اروپایی ، واکنشهایی را نیز دربرداشته است . این واکنشها اغلب از سوی کسانی است که افراطی و متعصب هستند و به نوعی ، منافع خود را در تقابل با اسلام می بینند . به عنوان مثال ، هنری کیسینجر ، وزیر خارجه اسبق آمریکا ، در مقاله ای در سال ۱۹۹۰ نوشته است : " در ده سال آینده ، افزایش چشمگیر جمعیت مسلمانان ، بزرگترین هشدار برای آمریکا خواهد بود . " یکی از رسانه های محافظه کار آمریکا نیز خطاب به دولتمردان آمریکایی می گوید : " به زودی مردم آمریکا ، با صدای اذان از خواب بیدار خواهند شد ! "
در مقابل رشد اسلام گرایی در غرب ، جریان های اسلام ستیز ، به تدریج دامنه فعالیتهای خود را علیه اسلام افزایش داده اند . به عنوان نمونه ، کشورهای فرانسه ، آلمان ، هلند و دانمارک با اعمال محدودیت علیه زنان محجبه ، سیاست فشار و تبعیض علیه مسلمانان را دنبال می کنند .
با این وجود ، این حرکات ضد اسلامی ، در بسیاری از موارد ، نتایجی معکوس به بار آورده است . چرا که دوری از معنویت و غرق شدن در مادیات محض ، غرب را به کام بحرانی عمیق و خطرناک فرو برده است . انسان غربی ، امروز از نابسامانی اخلاقی و فساد و بی هویتی ، خسته و درمانده شده است . جمع قابل توجهی از مردم غرب در جستجوی حقیقتی هستند که نهال انسانیت را در وجودشان زنده کند . پس از حادثه ۱۱ سپتامبر سال ۲۰۰۱ ، در غرب تبلیغات گسترده تری علیه اسلام به راه افتاد و مسلمانان تروریست خوانده شدند . در آمریکا تبلیغات گسترده ای صورت گرفت و سمینارها و میزگردهای فراوانی برگزار شد که هدف آنها تخریب اسلام بود . اما برخلاف انتظار مخالفان اسلام ، همین تبلیغات منفی و مخرب ، در عده ای از مردم اروپا و آمریکا ، نوعی کنجکاوی و حساسیت بوجود آورد . آنان که سیل تبلیغات علیه دین اسلام را از سوی دولتها و رسانه های غربی مشاهده کردند ، برای شناخت اسلام و یا مقابله با آن ، تلاش خودانگیخته ای را آغاز نمودند . در این میان ، برای عده زیادی از مردم اروپا و آمریکا ، پرده های دیگری از حقیقت مکشوف شده و آن ، تازگی ، زیبایی و عقلانیت تعالیم اسلام را دریافته اند . اینک اسلام به عنوان دینی که اخلاق و معنویت را درکنار امور مادی زندگی ، لازمه داشتن جامعه ای سالم می داند و انسانیت را زیربنای نیکبختی تلقی می کند ، جای خود را در جهان باز کرده است . در دنیای کنونی ، با شیوع فساد و ناهنجاری / و از طرفی نیاز شدید جوامع به تحول ، اسلام ، جلوه ای تازه یافته است . انسانی که خواهان ترقی و تکامل است و می خواهد دامنه توانایی ها و کامیابیهای خود را توسعه دهد ، اینک اسلام را پدیده ای راهبردی و هدایتگرانه می بیند که نه تنها با خواستهای معقول او مخالف نیست ، بلکه او را برای رسیدن به سعادت همراهی می کند .
اگر ترکیب جمعیتی افرادی را که در غرب به اسلام می گروند ، بررسی کنیم ، می بینیم که تازه مسلمانان ، اکثراً از افراد تحصیلکرده ،روشنفکران و اندیشمندان هستند . آنها کسانی هستند که به سادگی فریب تبلیغات را نمی خورند و در هر مسئله ای به لایه های عمیق و زیربنایی آن می اندیشند . این گروه از راه تحقیق و بررسی ، اسلام را مورد کنکاش قرار داده و درنهایت ، آن را یگانه نسخه نجات بشریت یافته اند .
تئودور نولدکه ( Theodor Noldeke ) دانشمند و خاورشناس آلمانی می گوید : « اسلام و قرآن با منطق علمی و روش اطمینان بخش و قانع کننده خود ، دلهای مخاطبان را طرف خطاب قرار می دهد و بر آنها تاثیر فراوان می گذارد . این آئین بر دلهای کسانی نیز که با آن مخالفت می ورزند ، تسلط می یابد و آنها را به خود می پیوندد . قرآن با داشتن سادگی و بلاغت خاص خود ، در فضیلت به اوج کمال رسیده است . »
هدف اسلام ، ساختن یک فرهنگ جهانی و انسانی است . از این رو ، همه اقوام و ملل می توانند به این دین راه یابند و در آن ، هیچ قوم و طبقه ای امتیازی خاص نسبت به دیگران ندارد . درواقع مهمترین جاذبه اسلام ، پشتوانه غنی اخلاقی و معنوی آن است . مرکز این جاذبه ، قرآن ، کتاب بزرگ آسمانی است که با اندیشه های لطیف و تعالیم عالی و نیرومند خود ، انسانها را تحت تاثیر قرار می دهد . همچنین ، اسلام ، انرژیهایی در بطن خود دارد که موجب پویایی و گسترش آن می شود . پس دور از انتظار نیست که حقیقت آن ، روز به روز در سراسر جهان ، انسانهای تشنه حقیقت را به سمت خود بکشاند و آنان را از دریای بیکران معرفت و نور سیراب گرداند .
احسان نوروزی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست