پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

معنای لغوی و محاوره ای «الهی آمین» چیست؟


معنای لغوی و محاوره ای «الهی آمین» چیست؟

تعبیر «الهی آمین» چنانچه در لغت توضیح داده اند به معنای «ای خدا مستجاب کن» می باشد. و بعضی هم گفته اند: به معنای «چنین باد» است. که در واقع به معنای قبل برگشت می کند.پس «آمین» گفتن بعد از …

تعبیر «الهی آمین» چنانچه در لغت توضیح داده اند به معنای «ای خدا مستجاب کن» می باشد. و بعضی هم گفته اند: به معنای «چنین باد» است. که در واقع به معنای قبل برگشت می کند.پس «آمین» گفتن بعد از دعاها از سنت های اسلامی می باشد. چنانچه در بین خیلی از دعاها وقتی حاجات خود را طلب می کنیم در پایان می گوییم «آمین یا رب العالمین» و همچنین در مورد نبی اکرم(ص) حکایت شده است که ایشان بعد از دعاها این جمله را به کار می برده اند.

به عنوان مثال از آن حضرت نقل شده است که جبرئیل به من گفت: «هر کس به یاد تو افتد و صلوات بر تو نفرستد از رحمت خدا دور باد»! و من گفتم: «آمین»و همچنین در بسیاری از روایات نقل شده است که بعضی از فرشتگان بعد از دعای مومنین «آمین» می گویند مثلا در روایات نقل شده: «وقتی کسی در غیاب برادر مومن خویش، به او دعا می کند فرشتگان موکل برای دعای او «آمین» می گویند.»این سنت نیک بین مردم رایج شده است که وقتی کسی دعایی می کند بعد از دعای او می گویند: «الهی آمین» یعنی: «خدایا دعای این فرد را مستجاب نما.»البته باید توجه داشت که در یک جا اهل بیت(ع) ما را از گفتن این کلمه نهی کرده اند و آن هم بعد از این است که امام در نماز جماعت «حمد» خود را تمام می کند. که در این موقع اگر کسی «آمین» بگوید نمازش مشکل شرعی پیدا می کند; و سفارش نموده اند: به جای «آمین» «الحمد لله رب العالمین» بگوییم.و این مطلب بدان جهت است که نماز عبادت است و عبادات تعبدی است یعنی هر کلمه ای که از سنت پیامبر(ص) یا اهل بیت(ع) نقل شده می توانیم بگوییم و هر چه را اجازه نداده اند که در نماز بگوییم جایز نیست.کلمه «آمین» در قران کریم یک مرتبه ذکر شده است که در سوره مائده آیه ۲ می باشد که البته در آنجا به معنای گرویدن می باشد. و با معنای الهی آمین متفاوت است اما در روایات اهل بیت حدود پانصد مرتبه این کلمه آمده است.