دوشنبه, ۶ اسفند, ۱۴۰۳ / 24 February, 2025
مجله ویستا

کمبود آهن


کمبود آهن

● عوامل ایجاد کمبود آهن و کم خونی ناشی از آن را بشناسیم.
۱) کمبود آهن در برنامه غذایی روزانه
۲) پائین بودن جذب آهن در برنامه غذایی (جذب کم آهن موجود در غذاهای گیاهی)
۳) افزایش نیاز …

عوامل ایجاد کمبود آهن و کم خونی ناشی از آن را بشناسیم.

۱) کمبود آهن در برنامه غذایی روزانه

۲) پائین بودن جذب آهن در برنامه غذایی (جذب کم آهن موجود در غذاهای گیاهی)

۳) افزایش نیاز بدن به آهن در دوران بارداری و دوران رشد

۴) دفع زیاد آهن از بدن (خونریزی شدید یا بیماری های دستگاه گوارشی)

۵) ابتلا به آلودگی های انگلی

۶) ابتلای مکرر به بیماری های عفونی

۷) شروع نکردن به موقع تغذیه تکمیلی یا نامناسب بودن آن

۸) عادات غلط غذایی (مثل مصرف کم میوه و سبزی تازه)

۹) بارداری های مکرر با فاصله کمتر از ۳ سال

علائم کمبود آهن و کم خونی ناشی از آن را بدانیم.

این علائم عبارتند از:

ـ رنگ پریدگی چهره و مخاط داخل لب و چشم، خستگی زودرس، خواب رفتن و سوزن سوزن شدن دست و پاها، سیاهی رفتن چشم، بی تفاوتی، سرگیجه سردرد، بی اشتهائی، حالت تهوع.

افراد در معرض خطر را شناسایی کنیم.

۱) زنان سنین باروری (۴۹ - ۱۵ سال) به ویژه زنان باردار و شیرده

۲) کودکان زیر ۶ سال به خصوص نوزادان کم وزن، کودکان شیر مصنوعی خوار و کودکان زیر ۲ سال

۳) نوجوانان به خصوص دختران در سن بلوغ

در دسترس ترین و آسان ترین روش های پیشگیری از کمبود آهن و کم خونی ناشی از آن را بشناسیم.

این روش ها را می توان به دو دسته تقسیم کرد:

۱) رعایت برنامه غذایی صحیح (با تأکید بر استفاده از منابع غذایی آهن دار)

۲) استفاده از مکمل آهن (با تأکید بر افراد در معرض خطر)

چگونه می توان یک برنامه غذایی صحیح ( با تأکید بر استفاده از منابع آهن دار) داشته باشیم؟

۱) در برنامه غذایی روزانه خود از مواد غذایی آهن دار مثل گوشت قرمز، مرغ، ماهی، حبوبات (عدس، لوبیا و...) سبزی های برگ تیره و ... استفاده کنیم.

۲) برای افزایش جذب آهن غذا، به غذاهای گیاهی (حبوبات، سویا، ...) مقداری گوشت (حتی مقدار کم) اضافه کنیم.

۳) بهتر است از مغزها و خشکبار که منابع غنی از آهن هستند به عنوان میان وعده استفاده نماییم.

۴) از نوشیدن چای، قهوه و مصرف کاکائو (به علت داشتن مواد کاهش دهنده جذب آهن) یک ساعت قبل از غذا و یک تا ۲ ساعت بعد از غذا خودداری کنیم.

۵) از نان هایی که با خمیر ور آمده تهیه شده استفاده نماییم.