پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
جراحی زیبایی بینی یا راینولوژی چیست
راینولوژی یک شاخه فوق تخصصی در دانش پزشکی است که به جراحی ها و درمان بیماری های بینی، سینوس ها و ساختمان های اطراف بینی در سر و صورت می پردازد.راینولوژی از کلمه لاتین راینو به معنای بینی منشا گرفته است. راینولوژی یک شاخه فوق تخصصی در دانش پزشکی است که به جراحی ها و درمان بیماری های بینی، سینوس ها و ساختمان های اطراف بینی در سر و صورت می پردازد.
با گسترش روزافزون دانش پزشکی، روش های جدید جراحی برای کاهش مشکلات بیماران پس از جراحی های بینی و تشکیلات مجاور بینی ابداع می شوند. از جمله این روش ها که در سال های اخیر دگرگونی شگرفی در حیطه راینولوژی ایجاد کرده، می توان به روش های جراحی اندوسکوپیک بینی و سینوس اشاره کرد. به کمک این روش ها بسیاری از جراحی هایی که پیش از این با برش های مختلف صورت می گرفته، بدون برش و با نتایج مطلوب تر انجام می گیرد.
تمامی بیماری های التهابی و عفونی، آسیب های ناشی از ضربه های بینی، تومورها و ناهنجاری های مادرزادی بینی و سینوس ها و همچنین تمامی جراحی های بینی، سینوس ها و نواحی مرتبط در سر و صورت در حیطه علم راینولوژی است.
اختلالات تنفسی در هنگام خواب و تمامی عوامل ایجاد گرفتگی بینی در راینولوژی مورد بحث قرار می گیرند. یکی از مباحث مهم در رشته فوق تخصصی راینولوژی، جراحی پلاستیک و زیبایی بینی با حفظ عملکرد آن است. تنفس مهمترین فیزیولوژی بدن انسان و مهمترین عملکرد بینی است.
هنر راینولوژیست حفظ آمیزه ای از زیبایی و عملکرد بینی است چرا که توجه به عملکرد های حیاتی بینی از مهمترین اهداف دانش راینولوژی به شمار می آید. راینولوژی نوین دسترسی به ظریف ترین عناصر بینی را با حداقل آسیب بافتی و روش های پیشرفته امکان پذیر ساخته است.
هر سال همایش های علمی متعددی در زمینه دانش راینولوژی در سراسر جهان برگزار می گردد که در آنها دیدگاه های جدید در جهت حل معضلات این دانش و ارتقای سطح درمان بیماری های وابسته به بینی ارائه می شود. به عنوان نمونه تنها در چند سال اخیر بسیاری از نقطه نظرات جدید ارائه شده در زمینه علل، تشخیص و درمان سینوزیت های مزمن، دورنمای درمان این بیماری را روشن تر نموده است.
● عملکردهای حیاتی بینی :
بینی یکی از مهمترین اعضای بدن در نگهداری سلامت فرد و حفظ سایر اعضاء است. بینی دارای فیزیولوژی بسیار پیچیده ای است. وظایف اساسی بینی شامل ایجاد راه هوایی ، حس بویایی ، تنظیم دما، تنظیم رطوبت ، تصفیه ذرات هوا و نقش درتکلم است . مهمترین عملکرد بینی ایجاد راه هوایی برای تنفس طبیعی است.
کوچکترین تغییرات درمجرای تنفسی بینی می تواند موجب مقاومت قابل ملاحظه ای در برابر عبور هوا شود به طوری که اگر قطر مسیرعبور هوای تنفسی از راه بینی به نصف تقلیل یابد، مقاومت راه هوایی بینی ۱۶ برابر می شود. تنظیم دمای هوا زمانی صورت می گیرد که هوای استنشاقی از روی سطوح وسیع ساختمان های پیچیده داخل بینی که حاوی شبکه غنی مویرگی است می گذرد.
صرف نظر ازحرارت هوای تنفسی ، دمای هوا در حلق به ندرت بیش از ۴ درجه نسبت به دمای طبیعی بدن نوسان دارد. تغییر دمای محیط به میزان ۲۵ درجه موجب تغییری کم تر از ۱ درجه در هوای دمی می شود.
شمار زیادی از غددمخاطی مستقر در مخاط بینی امکان مرطوب سازی دائم هوای تنفسی را می دهد. تخمین زده شده است که طی ۲۴ ساعت تنفس ، حدود یک لیتر مایع صرف اشباع هوای دمی شود. هوای دمی بیش از ۷۵% ازرطوبت اشباع می شود.
تصفیه ذرات استنشاقی بر عهده سیستم مخاطی بینی است که ترشحات ممتد چسبنده ای را شکل می دهد. اکثر ذرات بین ۲تا۵ میکرون در این ترشحات به دام می افتند. این ترشحات شامل ایمونوگلوبولین و عوامل دفاعی است . حرکات منظم مژک های سلولی، این ترشحات چسبنده را با سرعت چند میلی متر در دقیقه حرکت داده ، اجازه می دهد که این ترشحات هر ۲۰ دقیقه یک بار جایگزین شود. تولید روزانه این ترشحات حدود یک لیتر است .
بینی نقش مهمی در تکلم دارد و موجب افزایش رزونانس صدا می شود. در موقع گرفتگی بینی صدای ناشی از تلفظ حرف م به صورت ب شنیده می شود. وظیفه سینوس های اطراف بینی شامل سبک کردن وزن جمجمه ، تکمیل عملکرد بینی ، تعدیل حرارتی مغز، شرکت در بویایی ، تشدید صدا و تهیه پشتیبانی سپرمانند برای محافظت صورت از ضربه است .
● اختلالات عملکرد بینی :
اختلال در عملکردهای حیاتی بینی عواقب ناگواری در سلامت و زندگی افراد و جامعه برجا خواهد گذاشت. تنفس حیاتی ترین عملکرد زندگی است که نتیجه آن رسیدن اکسیژن به بافت های بدن است.
هنگامی که تنفس از مسیر طبیعی خود از راه بینی منحرف شود عوارض آن تمام بافت های بدن را تحت تاثیر قرار خواهد داد. فردی که تنفس از راه بینی را از دست بدهد نه تنها در زندگی فردی، بلکه در روابط اجتماعی نیز مشکلات زیادی را تجربه خواهد کرد. بی حالی، خواب آلودگی، کسالت، بی حوصلگی و عصبی بودن ممکن است در اثر اختلال تنفسی بینی پدید آید.
محرومیت از تنفس بینی، خشکی مجاری تنفسی و ضعف سیستم دفاعی آن را در پی خواهد داشت. گرفتگی بینی اغلب سبب بروز مشکلاتی در سایر ساختمان های وابسته می شود. از آنجا که وجود این مشکلات می تواند دیگر مشکلات مربوط به بینی را تحت الشعاع خود قرار دهد، لازم است بدانیم که چنین مشکلاتی نتیجه گرفتگی بینی است. برای مثال با تنفس دهانی مزمن ، دندان ها جرم می گیرند و ممکن است زبان خشک یا باردار شود و بیمار دچار بوی بد دهان شود.
تنفس مزمن از دهان همچنین سبب ایجاد خشکی و درد در ناحیه حلق می گردد و ممکن است منجر به احساس توده ای در گلو شود. گاه التهاب بینی همراه ، موجب بسته شدن موقت تخلیه سینوس های اطراف بینی و نیز درد سینوسی، سردرد یا احساس پری، سنگینی و فشار در ناحیه سر و صورت می شود. بسته شدن شیپوراستاش ناشی از گرفتگی بینی می تواند سبب احساس گرفتگی یا پری گوش شود. سوزش چشم یا اشک ریزش ممکن است نشان دهنده بسته شدن مجرای اشکی در بخش پایینی بینی باشد.
ترشحات مزمن بینی یا خشکی حلق ممکن است سبب تحریک حنجره شود که با خشونت صدا، سرفه و احساس نیاز مداوم برای صاف کردن گلو همراه است . صدای تودماغی علامتی از گرفتگی راه هوایی بینی است . اختلال بویایی، احساس سرماخوردگی طولانی، خرخر و مشکلات تنفسی حین خواب از علائم دیگر اختلال عملکرد بینی است. وجود علائم فوق موجب افت قابل ملاحظه در کیفیت زندگی افراد می شود.
● اهداف جراحی های بینی :
جراحی های بینی با اهداف متعددی انجام می شود که می توان آنها را به دو دسته کلی تقسیم کرد:
دسته اول جراحی هایی هستند که در جهت اصلاح عملکرد بینی انجام می شوند. شایع ترین مشکل در عملکرد بینی، گرفتگی راه تنفسی بینی است. جراحی هایی که در جهت رفع مشکلات عملکرد بینی صورت می گیرد به طور عمده اصلاح انحراف تیغه میانی بینی را شامل می شود. مشکلات دیگری مانند پولیپ و تورم بافت های داخل بینی نیز ممکن است موجب مشکلات تنفسی شوند. در این حالات ممکن است جراحی های پیچیده تری مورد نیاز باشد که در بسیاری از موارد مستلزم استفاده از روش های اندوسکوپیک است.
دسته دوم جراحی هایی با هدف تغییر شکل خارجی بینی و زیباسازی است. اختلالات زیبایی نیز به دو دسته مادرزادی و اکتسابی تقسیم می شوند. در حالت نخست شایع ترین آن قوز پشت بینی و نوک پهن آن است. در حالت دوم شایع ترین دلیل آن عفونت، ضربه و مشکلات جراحی های پیشین است.
در بسیاری از موارد، این دو هدف باید به طور همزمان مورد توجه قرار گیرند چرا که غفلت از یکی از آنها موجب عوارضی برای بیمار می شود. بنابراین در جراحی زیبایی باید به اختلالات داخلی بینی توجهی ویژه داشت. همین توجه دوجانبه، عمل جراحی بینی را بی نهایت مشکل و پیچیده می سازد. هنر جراح بینی ایجاد تعادل بین بیشترین حد عملکرد و زیبایی بینی پس از انجام جراحی است. به همین دلیل برای موفقیت در جراحی پلاستیک بینی، جراح به چیزی بالاتر از مهارت نیاز دارد.
در صورتی که پیش از جراحی، در حین عمل و پس از جراحی، تمامی شرایط لازم برای حفظ سلامت بینی از نظر تنفسی مورد توجه قرار گیرد، می توان در این حالات اقدام به جراحی بینی نمود. البته در این حالت جراح با مشکلات زیادی در عمل مواجه است که با تسلط خود بر مشکلات داخل بینی باید بتواند بر آنها فائق آید.
منبع: سایت پزشک و مقالات پزشکی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست