جمعه, ۲۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 17 May, 2024
مجله ویستا

آیا بشر با ماشین ادغام خواهد شد


آیا بشر با ماشین ادغام خواهد شد

پیشرفت های علوم پزشكی انسان را به فراتر از توانایی های طبیعی خود سوق می دهند الگو آشنا است پژوهشگران برای كمك به بیماران فناوری و داروهای جدید را طراحی و تهیه می كنند

پیشرفت های علوم پزشكی انسان را به فراتر از توانایی های طبیعی خود سوق می دهند. الگو آشنا است: پژوهشگران برای كمك به بیماران فناوری و داروهای جدید را طراحی و تهیه می كنند. سپس افراد سالم برای قوی تر، باهوش تر و سریع تر شدن خود را با این فناوری و داروها سازگار می كنند. همسویی با این روند در درازمدت باعث می شود كه انسان از لحاظ فیزیكی و ذهنی به سمت فراتر رفتن از توانایی های طبیعی خود حركت كند. این گزارش با نگاهی اجمالی به برخی تحقیقات امیدواركننده در آزمایشگاه های مهندسی بیولوژیك به چگونگی ورود این فناوری به درون بدن انسان و تغییر آن طی چند دهه آینده می پردازد.

زمان احتمالی كه برای تحقق پذیرفتن فناوری و یا تهیه دارو پیش بینی می شود:

(*) تا پنج سال دیگر

(**) ۶ تا ۱۰ سال دیگر

(***) ۱۱ تا ۱۵ سال دیگر

(****) تا ۱۶ سال دیگر

• فناوری انتقال ذهنی اطلاعات (***)

محققین دانشگاه «براون» و «فاكس بوروگ» از ماساچوست در حال طراحی ایمپلنت های مغزی هستند كه به انسان توانایی ایجاد ارتباط با ماشین ها را می دهند. یك ریزتراشه كه در بخش كورتكس و درست در زیر جمجمه كاشته می شود علائم عصبی را متوقف و مسیر آنها را به سمت رایانه تغییر می دهد. این رایانه سپس فرمان ها را به شكل بی سیمی به دستگاه های الكترونیكی دیگر از قبیل رایانه ها، استریوها و صندلی های چرخدار برقی ارسال می كند.

• چشمانی كه توسط لیزر اسكن می شوند(*)

محققان بخش تمام نگار هوشمند (Smart Hologram) كمبریج نوعی لنز تماسی ساخته اند كه مبتلایان به مرض قند را از وضعیت غیرطبیعی قند خون آگاه می كند. تغییر در میزان قند موجود در اشك باعث تغییر شكل لایه ای در میان لنز شده و انكسار نقاط قابل رویت در سطح بیرونی لنز را عوض می كند.

• تلفن همراه دندانی(***)

تصور كنید كه هیچ وقت تلفن همراه خود را فراموش نمی كنید. یك تیم طراحی آلمانی دستگاه ریز ارتعاش گر و یك گیرنده بی سیمی با طول موج كوتاه را طراحی كرده كه در دندان جاسازی می شود. این ارتعاش گر به عنوان میكروفن و گوشی عمل می كند و امواج صوتی را در طول استخوان فك به سمت پرده گوش هدایت می كند.

• قلبی از جنس تیتانیوم(*)

قلب مصنوعی مدرنی كه امروزه موجود است Abiocor نامیده می شود. متاسفانه این قلب فقط با ۵۰ درصد از جمعیت مونث سازگاری دارد و همچنین بعد از یك تا دو سال از كار می افتد. اما Abiocor II كه در سال ۲۰۰۸ عرضه می شود۳۰ درصد كوچك تر بوده و با وضعیت جسمی اكثر مردان و ۵۰ درصد از زنان سازگاری داشته و تا پنج سال دوام می آورد.

• دستگاه تزریق دارو(**)

شركت ChipRx در كنتاكی در حال طراحی سیستمی است كه به طور خودكار داروهای مورد نیاز بدن بیمار را در زمان نیاز تزریق می كند. این دستگاه كه به اندازه چوب كبریت است با مقدار تجویز شده دارو پر می شود و در درون سینه تعبیه می شود. زمانی كه حسگر آن متوجه تغییراتی در مواد شیمیایی و یا حرارت بدن شود، دارو را از مخزن به درون بدن پمپ می كند.

• تولید اسپرم از سلول بنیادی(***)

دانشمندان دانشگاه شفیلد انگلستان اسپرم انسان را با استفاده از سلول های بنیادی جنین تولید كرده اند. در صورتی كه انجام این روش به مرحله تجاری برسد DNA پوست مردان عقیم جهت همانندسازی سلول های بنیادی استخراج و سپس این سلول ها به اسپرم های فعال رشد داده می شوند. محققین پیش بینی می كنند كه تولد اولین نوزاد با استفاده از اسپرم های سلول های بنیادی حدود یك دهه دیگر عملی خواهد شد.

• حافظه ای از ریز تراشه (***)

«تد برگر» مهندس سیستم عصبی از دانشگاه كالیفرنیای جنوبی مشغول ابداع شیوه ای است تا توانایی حافظه را افزایش دهد. این ریزتراشه با دور زدن نسج آسیب دیده كه باعث متوقف شدن پیغام می شوند، علائم را از یك سلول سالم مغز به سلول سالم دیگر منتقل می كند. این ریزتراشه نخست به كمك بیماران آلزایمر می رود تا حافظه آسیب دیده را به آنها بازگرداند و سپس به سراغ افراد فراموشكار خواهد رفت.

• سمعك محرك اعصاب(**)

موسسه بیماری های گوشی Bionic استرالیا در حال ساخت نوعی ایمپلنت است كه با قرار دادن آن در گوش داخلی و سپس ایجاد شوك سلامتی را به عصب های آسیب دیده باز می گرداند. یك تلمبه كوچك مواد شیمیایی محرك را بر روی عصب ها می پاشد و همزمان با آن الكترودهایی با تحریك كردن سلول ها آنها را زنده نگه می دارند.

• دید چهاربعدی (****)

درون چشم انسان سه مخروط تولید رنگ وجود دارد: قرمز، سبز و آبی. اگر این مخروط ها چهار عدد بود، وضعیت چگونه می شد؟ دانشمندان دانشكده پزشكی ویسكانسین امیدوارند انسان را به ژن های مخروط چهارم مجهز كنند تا بتواند رنگ هایی كه اكنون حتی تصوری از آنها ندارد را مشاهده كند.

• نوار زخم تپنده(****)

پژوهشگران موسسه تكنولوژی ماساچوست در حال تهیه یك نوار زخم مخصوص با استفاده از سلول های زنده قلب هستند كه بعد از یك حمله قلبی با بقیه قسمت های قلب منقبض شده و جایگزین بافت آسیب دیده می شود.

• ریه ساخته شده از الیاف(**)

محققان دانشگاه پیتزبورگ در حال آزمایش اولین ریه قابل كاشت در جهان هستند. این دستگاه تیوپی شكل از الیاف های ریز و نفوذپذیر نسبت به گاز ساخته خواهد شد. دی اكسید كربن در میان این الیاف پخش می شود و به سمت پمپ كوچكی كه در ناحیه باسن تعبیه می شود حركت می كند. این پمپ دی اكسید كربن را دفع و اكسیژن را به داخل خود می كشد كه بعد از پخش شدن در میان الیاف مجدداً آن را به خون می رساند.

• كلیه هایی درون لوله آزمایشگاهی(**)

حدود ۶۲ هزار نفر از مردم آمریكا در انتظار یك كلیه هستند. روش دیالیز دردآور است و مواد مغذی و مورد نیاز بدن را نیز به همراه مواد زائد دفع می كند. به منظور جلوگیری از این مشكل، محققین مركز Nephros Therapeutics جزیره Rhode آمریكا سلول های زنده كلیه را درون لوله های دیالیز به كار خواهند گرفت. زمانی كه دستگاه خون را تصفیه می كند، سلول های كلیه مواد مغذی اساسی را از فیلتر گرفته و به خون تمیز شده باز می گردانند. محققین دانشگاه میشیگان امیدوارند كه نمونه های كوچك تر را مستقیماً درون بدن و در ناحیه شریان ران و نزدیك باسن قرار دهند. زمانی كه خون در میان شریان عبور می كند توسط كلیه مصنوعی تصفیه می شود.

• دیسك بدون لغزش(*)

معمولاً وقتی یكی از دیسك های ستون فقرات جابه جا و یا دچار پارگی می شود، پزشكان می باید مهره های مجاور را جوش داده تا از سائیده شدن آنها بر روی هم جلوگیری كنند. اما اكنون دیسك موسوم به Charitی كه پاییز گذشته توسط بخش دارویی و غذایی آمریكا تایید شد در راه است. این دیسك از جنس پلی اتیلین و آلیاژ كوبالت كرومیوم (cobalt-chromium) است كه با چرخیدن و سریدن آسان حركت ۲۱ درجه ای را ممكن می سازد.

www.popsci.com,Aug.۲۰۰۵

ترجمه: فرشید كریمی